Hallo vrienden van onze PadelFun-blog. In deze post willen we graag de 10 populairste slagen van padel nog even samenvatten. We hebben over de meeste reeds gesproken in andere, meer specifieke berichten. Daarom dient dit artikel eerder als een overzicht en woordenlijst. Klik op de aangegeven links om verdere details en/of videos van deze slagen te bekijken.
Opslag
De opslag is de slag waarmee het spel begint. Hoewel je voor ieder punt een eerste en tweede opslag hebt, is het aan te raden om met zo veel mogelijk first-serve te spelen om het ritme en de dynamiek van het spel niet te verliezen.
De opslag is meestal gericht naar de T of zijmuur. Serveer met de snelheid die je geschikt acht om de tijd te hebben om je aan het net te positioneren en onmiddellijk het initiatief van het punt te nemen.
Het is niet nodig van met je opslag punten proberen te scoren! Het is één van die slagen in padel die velen ook te hard willen slaan. Hoe harder je die slaat, hoe sneller de tegenstander die dus terugslaat en des te minder tijd je hebt om comfortabel aan het net te raken. Sla je opslag dus beter iets minder hard en met meer precisie!
Forehand of backhand zonder glas
De padel forehand en backhand zijn de eenvoudigste en eerste slagen die in de lessen worden geleerd. Hun doel is om de bal in het spel te houden. Daarenboven probeer je deze slagen richting de wanden of hekkens te slaan om het moeilijk te maken ze te retourneren.
Om meer zekerheid te krijgen bij deze slagen, wordt aanbevolen om ze in gekruiste richting te spelen. Gekruist spelen is fysionomisch natuurlijker en de afstand is langer wanneer we rechtdoor spelen. Door het cross-court slaan, zal er dus meer garantie zijn op succes.
Shots met de wanden
Het spel met de wanden is de saus van onze sport. Onder deze slagen vinden we de achterwand, zijwand en dubbele wand.
Het gebruik van de verschillende rebounds maakt dat padel grondig verschilt van de meeste andere racketsporten. Door dit soort slagen, krijgt het spel meer dynamiek en plezier. Hierdoor krijgen we bij padel, een tweede kans om bepaalde ballen alsnog terug te slaan.
Afhankelijk van het type shot tegen de wand, de hoogte van de rebound en de afstand waarmee de bal van het glas terugbotst, zal je een meer aanvallende of verdedigende slag kunnen uitvoeren. Het is echter essentieel om te onthouden dat het achterin het veld, voornamelijk de bedoeling is om ballen te slaan die onze positie verbeteren en ons in staat stellen naar het net te gaan.
Lob
De lob is bij beginnende spelers veelal de meest ondergewaardeerde van alle slagen die je in padel kan gebruiken. Ondanks zijn snelheid en hoogte is het een slag die, indien goed uitgevoerd, één van de meest aanvallende kan zijn!
Door middel van de lob, forceer je je tegenstrevers het net te verlaten en kan je je eigen positie verbeteren. Gebruik de lob veelvuldig om van een verdedigende positie naar een aanvallende over te gaan. Zoals al meerdere keren onderstreept, is de netpositie in padel, de plaats waar de meeste punten worden gescoord.
De richting van de lob hangt af van het comfort waarmee je die kan uitvoeren en hoe goed je tegenstanders er kunnen mee omgaan. Het wordt in elk geval aanbevolen dat de bal stuitert op of kort achter de servicelijn van de tegenstander om te voorkomen dat de bal sterk terugbotst tegen de muur. Bij de lob geldt zowat de regel van, hoe hoger, hoe beter.
Noteer zeker ook dat een goeie lob slaan niet zo makkelijk is. Gebruik de lob daarom meestal vanuit stilstand. Hoe stabieler je staat, hoe meer kans op die goeie lob.
Chiquita
Totaal tegenovergesteld aan de lob, is er in padel de chiquita. Ook deze slag heeft als doel, het de tegenstrevers aan het net, moeilijk te maken.
De chiquita is een langzame bal die je probeert in de voeten van je tegenstrevers te spelen. Voer je deze goed uit en volg je na de slag naar het net, dan is de kans groot dat ze de bal uit de voeten moeten opscheppen en je met een volley een makkelijk punt kan scoren. Krijg je zelf zo’n bal toegespeeld dan zijn de beste opties, de chiquita met een nieuwe chiquita of een lob te beantwoorden.
Het is geen makkelijk slag, omdat op alle vlak heel veel controle (bal, racket en lichaam) nodig is om dergelijke bal te spelen.
Contrapared (return via de achterwand)
De achterwand wordt gebruikt als alternatief wanneer de bal niet comfortabel naar het net kan worden gestuurd. Houd er rekening mee dat als de benodigde hoogte en diepte niet wordt gegeven, een makkelijke bal achterblijft voor het andere paar. Het is daarom raadzaam om deze zo hoog mogelijk tegen het glas te slaan om:
- hoogte te garanderen
- op deze manier tijd te “kopen”
- onze plaatsing op het veld verbeteren.
Volley
Het doel van de volley bij padel is om de tegenstander achterin de baan te houden, fouten te forceren, vrije ruimtes te creëren en zelf aan het net te kunnen blijven. Het is aan te bevelen de eerste volley naar het midden van het veld te richten, waar a priori de vrije ruimte is. Haal daarna voordeel uit de ruimtes die je creërt door de tegenstander over en weer te sturen tussen het midden en de hoek.
Een goed traject van de volleys en het behouden van het net zal leiden tot een heleboel fouten of oncomfortabele returns van je tegenstrevers. Het aanhouden van een hoge concentratie, goeie dekking van het middengebied, en spelen met marge in je slagen, zijn daarom de sleutel tot het bezetten van het net en winnen van de wedstrijd.
Bandeja
De bandeja is één van de meest karakteristieke slagen in padel. Deze slag werd uitgevonden als oplossing voor halve lobs die besluiteloosheid veroorzaakten tussen ze te laten stuiteren en het bezit van de netpositie te verliezen of ze onmiddellijk terug te slaan maar op een zodanige manier dat het net onmiddellijk teruggewonnen kon worden. Alhoewel we in WPT videos zien dat dit een aanvallende slag kan zijn, is het eerst en vooral de bedoeling van een slag met heel veel zekerheid te zijn.
Deze bal wordt meestal geslagen vanuit het midden van de baan. De raakhoogte van de bal is zowat halverwege tussen een volley en een smash. Het wordt aanbevolen deze cross court te richten waardoor de bal makkelijk tegen beide wanden in de hoek kan geslagen worden. De bal proberen op het eerste zijglas te slaan, is daarbij een goeie richtlijn.
Vanwege het grote tactische belang van dit shot, brengt de bandeja intense fysieke arbeid met zich mee. Bij het uitvoeren van de bandeja moet er rekening mee worden gehouden dat het doel is om je veroverde positie aan het net niet te verliezen. Bij het slaan moet je dus terug naar het net om je partner te vergezellen die daar normaal is gebleven.
Noteer ook dat je deze bandeja vanuit een zijdelingse lichaamspositie (best uit stilstand) dient te slaan. Van zodra je merkt dat je een lob of halve lob zal worden toegespeeld, is het daarom belangrijk heel snel, met zijdelingse passen, achteruit te gaan om achter de bal te blijven. Zorg ervoor dat je op de goeie plaats stilstaat om dit shot te slaan en dat je beweging zo is dat je onmiddellijk terug richting het net kan.
Vibora
De vibora behoort tot de slagen van een meer gevorderd niveau en is ongetwijfeld één van de meest complexe van het technische repertoire van padel. Het is vergelijkbaar met de bandeja in termen van de hoogte van de slag en waar je de bal naartoe slaat. De verschillen bevinden zich vooral in de voorbereiding van je padelracket, het lichaamsevenwicht, het zijdelingse effect dat op de bal wordt gezet en het allerbelangrijkste, de intentionaliteit van deze slag.
De vibora wordt met meer snelheid geslagen en met de bedoeling het punt af te werken of het zo goed als af te maken. Deze slag is meestal op de hoeken gericht, zodat de bal een minimale stuit heeft en valt voordat de tegenstander hem kan raken.
Smash
De smash is de enige van alle slagen in padel, die echt voor het punt gaat. Het is de enige die de bedoeling moet hebben het punt af te maken. De uitvoering ervan moet dus correct zijn, zodat de tegenstander geen mogelijkheden heeft om de bal nog terug te slaan.
In termen van richting en diepte, is de smash rechtdoor en het stuiten van de bal vóór de lijn van de opslag van de tegenstander, meestal het meest effectief. Het laat geen hulp van de partner meer toe en de reactietijd van de tegenstander rechtover je om de bal te verdedigen, is quasi nihil.
Spelen met marge in je slagen!!
Hou er bij de merendeel van bovenvermelde slagen, rekening mee dat het bij padel eerst en vooral de bedoeling is van geen fouten te maken (ballen in het net of rechtstreeks tegen het hekken of de glaswand). Speel daarom met marge in je slagen. Hiermee bedoelen we dat je de ballen beter 0.5-1m van het hekken of glaswand slaat, dan probeert je tegenspeler te passeren met een bal op 10cm van de zij- of achterkant. Zelfs al sla je eens een mindere bal, dan moet je tegenstrever die nog altijd terugslaan. In padel is het zo dat in de meeste gevallen, het paar dat voorzichtigst speelt (weliswaar aanvallend genoeg), de wedstrijd zal winnen!