Hoge backhand volley blog thumbnail

De hoge backhand volley in padel – veel moeilijker dan het lijkt!

22/12/2020

In dit artikel behandelen we één van meest moeilijke slagen in padel, de hoge backhand volley. In de video onderaan legt Sandy van de Padel School precies uit waar je de bal moet raken, hoe die te raken en met welke snelheid deze slag uit te voeren. Hij noemt het een backhand smash, maar de smash vind ikzelf nog een andere slag.

Een halfhoge bal op de backhand van je tegenstrever spelen is iets wat je regelmatig kan doen vanuit een verdedigende positie. Een volley of smash op dit soort ballen, is zeer moeilijk uit te voeren. Je tegenstrever zal op zo’n bal heel zelden een punt kunnen scoren. En in de meeste gevallen zullen ze zelfs eerder een makkelijke bal naar je terugspelen.

Wanneer kan je voor een hoge backhand volley kiezen?

Is de bal niet hoger dan je schouders zoals hieronder in beide foto’s, dan kan je een gewone backhand volley slaan en veel power in de volley leggen. Die power kan je meegeven doordat je je arm nog steeds licht kan gebogen houden en je volle gewicht ook in de bal kan leggen.

Krijg je een hoge bal op je backhand toegespeeld, dan is het zeer belangrijk onmiddellijk aan je mogelijke opties te denken.

Wanneer de bal aan je backhand zijde en boven je schouders komt zoals in de afbeelding hieronder, komt die eventueel niet in aanmerking voor een volley. Boven je hoofd en op je backhand, is het moeilijker om kracht te genereren omdat je je arm al wat meer moet strekken om bij de bal te kunnen en je gewicht in de bal leggen quasi onmogelijk is.

Man slaat hoge backhand volley in padel

Probeer onmiddellijk te beslissen of op die bal een goeie backhand volley kan geslagen worden of niet.

  • Komt de bal eerder traag naar je toe, dan kan je misschien nog rond de bal heengaan om een forehand volley of smash te slaan.
  • Sta je als rechtshandige aan de rechterkant van het veld en komt zo’n bal door het midden, dan is het misschien makkelijker voor je partner om een vibora of aanvallende smash te slaan.
  • Wanneer de bal dan toch redelijk hoog is, overweeg dan zeker ook om de bal eventueel te laten botsen in plaats van een hoge backhand volley te gebruiken.

Heb je deze opties in acht genomen en beslis je toch van een volley te spelen, dan is het belangrijk na te denken over wat je met zo’n bal gaat doen!

De techniek van de hoge backhand volley

Dame slaat hoge backhand volley in padel

Zoals eerder reeds gezegd, zal je arm veel hoger moeten reiken om de bal te raken. Daardoor is de arm meer gestrekt en kan je in tegenstelling tot bij een gewone backhand volley, minder power genereren. Je kan je lichaamsgewicht onmogelijk nog in de bal leggen. Temeer zal je ook onmogelijk de bal goed onderaan kunnen raken zoals je dat bijvoorbeeld bij een bandeja doet.

Het beste wat je kan doen, is de bal licht voor je lichaam uit raken om een gewoon balcontact te hebben. Ga in dit geval zeker voor de juiste snelheid en nauwkeurigheid van je slag.

Waar sla je deze backhand volley naartoe?

Aangezien we na het slaan van een bal, altijd zo weinig mogelijk open ruimtes willen laten aan onze kant, is het belangrijk de bal niet zomaar ergens naartoe te slaan. Sla altijd in de open ruimte van je tegenstrever. Per default is dat altijd naar de speler die achteraan het veld in verdediging staat. Staat één tegenstrever aan het net, sla dan zeker niet naar die persoon!

Krijg je als speler aan de linkerkant van het veld zo’n bal toegespeeld, dan speel je die best rechtdoor terug of naar het midden van de overzijde. Speel je zo’n bal cross-court (overhoeks) dan geef je je tegenstrever de mogelijkheid om de bal overal terug naar jullie toe te kunnen slaan. De keuze aan hoeken waaronder hij/zij de bal kan retourneren is in dit geval zeer groot. Wellicht sta je zelf na het terugslaan van zo’n bal een beetje uit balans en is jullie midden van het veld daardoor redelijk onbeschermd.

Sta je aan de rechterkant van het veld en krijg je een bal door het midden, dan sla je opnieuw naar het midden of naar de linkse speler aan de overkant.

Wat is de juiste snelheid van een backhand volley?

Je wil je tegenstrevers toch altijd een moeilijk te retourneren bal bezorgen? Daarom is het slaan met de juiste snelheid ook super belangrijk. Probeer een backhand volley zodanig te slaan dat de 2e bots dicht tegen het achterglas is of er ook een zijwand wordt geraakt. Spelen ze je een hoge bal op je backhand toe en rukken ze daarbij beiden op naar het net, dan sla je opnieuw in de open ruimtes spelen, als die er zijn tenminste. Zijn er geen open ruimtes, speel de bal dan in hun voeten.

Let met deze dingen op!

  1. Is de bal op je backhand iets te diep en kan je de bal onmogelijk voor je lichaam uit raken, dan sla je best geen hoge backhand. Laat de bal gewoon tegen het achterglas botsen en sla die dan terug.
  2. Kom je uit tennis, dan ben je meestal ook geneigd op hoge backhands harder te slaan en voor het punt te gaan. In padel is dat een strategische fout omdat in de meeste gevallen, je tegenstrevers heel wat opties hebben om de bal terug te slaan.

Wanneer speel je zelf een bal hoog op de backhand van je tegenstrevers?

Een hoge bal op de backhand speel je best bij het retourneren van een opslag. Bij de opslag staat iedereen zowat in een vaste opstelling en is het duidelijk in welke richting je zo’n bal moet spelen. In het midden van een punt zelf wordt dit al heel wat moeilijker. Spelers bewegen constant waardoor het moeilijker is om de bal op de hoge backhand van je tegenstrever te krijgen. Krijg je een makkelijke bal toegespeeld en zie je goed waar je tegenstrevers staan, dan kan je deze bal uiteraard ook slaan.

Zorg er zeker voor dat je deze ballen niet te laag slaat. Krijgen je tegenstrevers die op schouderhoogte, dan wordt dat voor hen een makkelijk te spelen bal waarop ze zelfs aggressief kunnen slaan. Je bent beter van die zelfs te hoog te spelen, halve lob dus!

Velen denken dat dit een bal is die ze zelf makkelijk kunnen retourneren of eenvoudig naar de tegenstrever kunnen slaan. Toch is dit een moeilijk uit te voeren slag die heel wat oefening en geduld vergt. Zelfs bij World Padel Tour spelers zie je die slag zeer weinig.

Probeer het dus uit tijdens je oefengames of train er eens specifiek op met een vriend. Je zal merken dat het moeilijker is dan het lijkt.

Volg en like ons aub:
fb-share-icon