dame slaat padel bandeja om het punt te scoren

Wat is het verschil tussen een bandeja en een vibora?

02/10/2020

Deze 2 padelschots worden zo vaak met elkaar verward, zowel buiten het veld als (belangrijker nog) tijdens een wedstrijd! In de video onderaan legt Sandy uit wat het technische verschil tussen een bandeja en een vibora is, wanneer en hoe ze te spelen!

dame slaat padel vibora om het punt te scoren

Wat is het nu eigenlijk het verschil de bandeja en de vibora?

Technisch gezien zijn er meerdere verschillen tussen deze 2 slagen. Het grootste verschil tussen de bandeja en vibora is eigenlijk de intentie van de shots.

De bandeja is een ietwat verdedigende smash die je speelt vanuit de achterste helft van het veld. Hoe je die goed uitvoert en welke 2 technieken je kan gebruiken, lees en zie je in het artikel “Wat is een bandeja en hoe voer je die goed uit?”

Daartegenover is de vibora een aanvallende slice smash die je van in de voorste helft van het veld slaat. Je slaat de vibora dus wanneer het al heel wat makkelijker voor je is om het punt af te werken. Alles over de vibora, lees je in het artikel ‘De vibora in padel – een dodelijk wapen‘.

Als je een wedstrijd speelt is het heel belangrijk dat je vooraf weet wat je eigenlijk met je slag wil doen. Zorg er dus voor dat je intentie voor jezelf duidelijk is. Kies in functie van je intentie voor de bandeja of de vibora. Als je niet zeker bent over wat je wil bereiken, weet je ook niet welke je moet slaan. Raak je dan iets tussenin de bandeja en vibora, dan kom je vaak in de problemen!

Intentie van de bandeja

  • Het slaan van een trage gecontroleerde bal in de hoek
  • Jezelf tijd geven om je positie aan het net terug in te nemen
  • Je tegenstrevers idealiter in een positie te drukken waarin het moeilijker wordt om te verdedigen

Intentie van de vibora:

Afwerken van het punt met een snellere bal die je met meer slice of spin kan gaan slaan.

Het technische verschil tussen de bandeja en de vibora

Lees eerst en vooral het artikel over de 2 bandeja slagen en bekijk aandachtig die video. Je krijgt er goeie uitleg over beide technieken (gebruik van bovenlichaam en daartegenover de polstechniek).

Wanneer gebruik je beide slagen?

Kiezen wanneer je een bandeja of vibora gaat slaan is de belangrijkste vaardigheid die je moet aanleren.

Wanneer je een diepe lob krijgt, weinig voorbereidingstijd hebt en het moeilijk is om in een goeie positie te geraken, dan is het aangewezen om de verdedigende bandeja te gebruiken en daarna, terug je positie aan het net proberen te veroveren.

Krijg je daarentegen meer tijd en is de lob minder diep, dan kan je voor de vibora kiezen en proberen het punt binnen te halen.

Bandeja en vibora oefenen

Ga zeker met een vriend, op het veld, eens beide slagen oefenen. Probeer zeker een goed technisch verschil te creëren tussen beide slagen. Let op het einde van onderstaande video zeker op de startpositie van je racket bij het uitvoeren van beide shots.

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Op zoek naar je eigen uitrusting om padel te spelen?

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon