Hoe sla je de juiste aanvallende slice forehand volley?

10/03/2021

In één van de hoofdstukken van de tutorials van Manu Martín, coach van enkele World Padel Tour koppels, vonden we een artikel en (spaanstalige) video waarin heel goed wordt uitgelegd hoe je de aanvallende slice forehand volley correct moet slaan.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het is een zeer complexe slag die meest wordt gezien bij de meer gevorderde spelers. We proberen die zelf wel allemaal uit te voeren maar in vele gevallen met afwisselend success. Waar moet je bij deze volley vooral op letten?

Factoren waarmee rekening te houden om de aanvallende slice forehand volley uit te voeren

Het hoofddoel van deze slice volley is het onze rivalen zo moeilijk mogelijk te maken en het spel te domineren. Het gaat hier over het goed sturen van een geslicete (gesneden) bal diep naar het glas om onze tegenstrevers te dwingen zich te moeten bukken om de bal terug te slaan.

Javi Ruiz slaat slice forehand volley

Zoals bij iedere slag in padel, zijn er opnieuw heel wat dingen waarmee je rekening dient te houden.

De hoogte waarop de bal ons bereikt bepaalt of je een forehand slice volley kan slaan of niet

De hoogte waarop de bal naar ons toekomt is een heel relevante factor!

Als we deze slice volley proberen op een lage bal, zal deze zeer waarschijnlijk in het net belanden. Een slice volley kan net nog indien de bal niet te laag onder de netrand kan geraakt worden en we ons op enige afstand van het net bevinden. Is de bal heel laag bij de grond, dan is een slice volley ten stelligste af te raden. In dit geval verkies je best de bal gewoon rustig terug te spelen. Wil je toch iets speciaals proberen, dan kan je hier misschien ook voor een dropshot kiezen.

Komt de bal eerder redelijk hoog, dan zal het ook erg ingewikkeld zijn om hem te slicen en zal de rebound tegen het glas toch eerder hoog zijn. In deze situatie is het meer aangewezen om een bandeja te slaan en niet voor een gewone volley te gaan.

Sla een aanvallende slice forehand volley nooit in de lage of hoge volleyzone

De agressieve slice forehand volley sla je dus best in de middenzone, zoals hierboven aangeduid op de afbeelding.

Ook met de snelheid rekening houden

Als de bal erg snel aankomt, lopen we meer risico om hem tegen het glas te slaan. Het ideale is dat je je volley pas goed probeert te snijden als de snelheid van de komende bal laag of matig is.

Als de geslicete volley niet één van de shots is die je goed beheerst, is het ook raadzaam om er geen misbruik van te maken. Alleen in het geval dat de bal comfortabel komt en je goed gepositioneerd staat, moet je deze uitvoeren.

Technische tips om de juiste slice te maken

Let goed op de elleboog van de uitvoerende arm voor een goede slice forehand volley

Bij rechtshandige spelers verwijzen we naar de rechterelleboog en bij linkshandige spelers naar de linkerelleboog. De elleboog moet een neerwaartse beweging hebben om de bal te “verpletteren” zodat hij met weinig hoogte terugkomt als hij het glas raakt.

Hou de pols stevig en maak de beweging met de volledige arm. Een polsslag meegeven om nog meer effect op te wekken kan, maar maakt deze slag dan nog ingewikkelder.

Maak met de elleboog een neerwaartse beweging om de juiste aanvallende slice forehand volley te slaan

Dat het racket redelijk open staat

De voorkant van het racket moet open zijn. Op het moment van raken van de bal, moeten we proberen die langs het oppervlak van het racket te laten “schuren”, zodat hij met het verwachte effect vertrekt.

Het geluid van de bal op het racket helpt ons te weten of we de slag goed hebben uitgevoerd. Als het geluid erg sterk is, zal de slag vlakker geweest zijn. Als de bal meer gedempt (doffer) klinkt, heeft die normaal dat gewenste slice effect.

Heb je arm half gebogen

We mogen de arm niet teveel gebogen of erg stijf of gestrekt hebben. Elke speler heeft uiteraard zijn manier, maar om het slice-effect in je volley te kunnen verkrijgen, wordt aanbevolen dat de arm half gebogen is.

Heb je slaagarm half gebogen voor een goede aanvallende slice forehand volley

Conclusies voor de juiste slice volley

De slice forehand volley is een technisch zeer complexe slag omdat het bij deze slag erg moeilijk is om de bal te slicen en tegelijkertijd veel snelheid te geven.

Er zijn 2 soorten snelheden: de rotatie van de bal (effect) en de verplaatsing (snelheid van de bal). Het is erg moeilijk voor de bal om beide snelheden te hebben. Het aan te raden ding bij de juiste slice forehand volley is dat de bal veel rotatie / effect heeft en een gematigde snelheid.

We laten hier de video van Manu Martín achter waarin hij ons zijn volledig verslag geeft over die juiste aanvallende gesneden volley.

Met dank aan Manu voor de toelating om dit te publiceren!

Ben je al lid van onze Facebook-groep?

Ben je nog geen lid van onze facebook-groep, doe dat dan hier! Vind er nog meer artikelen en videos die je zeker een stap dichter zullen brengen bij het spelen van padel op een hoger niveau!

In deze groep is het ook de bedoeling dat je daar zelf alles kan delen met betrekking tot de padelsport! Je eigen ervaringen, een leuke video, een mooie actiefoto, een tornooi of activiteit op je club, enz. Stel er gerust ook vragen en/of beantwoord vragen van groepsleden. Promoot de groep bij je vrienden en laat ons er een groep van maken voor eenieder die door de padelmicrobe werd gebeten.

Volg en like ons aub:
fb-share-icon