Padelspeler slaat een backhand opslag

Opslag met de backhand? 4 redenen waarom dat in padel geen slecht idee is.

26/01/2021

De opslag met je backhand uitvoeren in plaats van met je forehand: iets dat soms – maar zelden – wordt gezien bij professionals.

De Spanjaard Paquito Navarro doet het als hij aan de linkerkant serveert, net zoals ook soms de Braziliaan Lucas Campagnolo. Ook de Argentijn Seba Nerone, wereldranking nummer 1 in de vroege jaren 2000, deed dat regelmatig.

Backhand opslag Paquito Navarro
Paquito Navarro’s veel gebruikte wapen. De backhand opslag.

Bij de meisjes is de specialiste Carolina Navarro. Enkele videos onderaan dit artikel.

Backhand padel opslag Carolina Navarro
Voorbereiding backhand opslag door Carolina Navarro

Ook onder amateurs komen we soms spelers tegen die met de backhand serveren, de ene al met meer of minder succes dan de andere. Maar waarom kozen ze voor het opslaan met de backhand? Hier zijn minstens vier redenen!

Gemakkelijker om effect ​​te verkrijgen

Bij de opslag (forehand of backhand) is het aanbevolen om de bal een coupé- of slice-effect mee te geven, waardoor de rebound lager is. Dit kan je bereiken door middel van een neerwaarste racketbeweging, waarbij het racketblad bijna horizontaal staat. Bij een forehand opslag, is een draaiing van de pols vereist, wat nogal oncomfortabel is. Heb je trouwens vaak goede tennissers een geslicete forehand zien slaan? Bij een backhand-beweging is dit niet nodig en is dergelijke opslag veel natuurlijker en effectiever. Meestal zal het slice-effect bij een opslag met de backhand daarom efficiënter zijn en kan je zelfs iets harder serveren.

Een verrassende rebound na het glas

Bij de opslag probeer je veelal ook de bal het glas te doen raken om het de ontvanger moeilijker te maken. Met een backhand opslag bezorg je je tegenstanders meestal een bijzonder verwarrende rebound. Enerzijds omdat ze meer gewend zijn om forehand services ter retourneren, anderzijds omdat de meer uitgesproken backhand slice ervoor zal zorgen dat de bal sneller langs de grond blijft.

Dit verrassingseffect is gemakkelijker te verkrijgen door een gekruiste backhand te serveren. Merk echter op dat goede retourneerders na een paar games wennen aan de bizarre trajecten van dergelijke opslag.

Beter kunnen variëren met een backhand opslag

Wie met zijn backhand opslaat, heeft nog een ander voordeel. En dat is dat hij/zij meer kan variëren dan anderen. Je kan, net zoals iemand die een forehand service slaat, serveren naar het raam, de middenlijn of “op het lichaam”. Maar je kan ook afwisselen tussen een backhand- en forehandservice, wat de mogelijke combinaties vermenigvuldigt en het verrassingseffect bevordert. Voeg daar af en toe een topspin-service met een hoge rebound aan toe en je hebt iets waarmee je je tegenstander er bleekjes kan doen uitzien!

Meer precisie en / of snelheid

Voor spelers met een goeie backhand is het gebruik van dit wapen bij padel, een garantie op meer precisie, betrouwbaarheid en vaak ook snelheid. De opslag met de backhand laat die spelers makkelijker de ballen slaan waar ze die willen en dit met meer snelheid en veel lagere ballen voor de ontvanger.

Alejandro Galán, de huidige nummer 1 van de wereld, wiens backhand beter is dan de forehand, zou baat kunnen hebben bij het omschakelen naar deze techniek. Misschien zal hij dat ooit wel doen.

Aarzel zelf niet om het eens te proberen – denk er gewoon aan om de bal een beetje hoger en mooi voor je uit te gooien. Misschien zul je het een openbaring vinden …

In een eerder artikel, gaven we reeds meer uitleg over hoe je je padel service kan verbeteren. Lees het zeker nog snel eens na. Ook de dingen die in dat artikel worden vermeld, zijn bij een backhand opslag belangrijk!

Carolina Navarro legt uit hoe je de opslag met de backhand uitvoert
Video van Seba Nerone’s backhand opslag in slow motion
Volg en like ons aub:
fb-share-icon