Vibora foto voor website blog

De vibora in padel. Een dodelijk wapen!

20/11/2020

Wat is de vibora?

De vibora (Spaans voor adder) is één van de meest gebruikte slagen in padel. Het is geen makkelijk uit te voeren shot waardoor je het meestal enkel uitgevoerd ziet bij spelers van gemiddeld of hoog niveau.

De vibora bij padel is samen met de smash of de bandeja een van de meest karakteristieke aanvalsslagen van deze sport.

Illustratie van basispositie voor de vibora in padel

Gebruik dit shot als je geen grote smasher bent

Niet alle spelers hebben de kracht en techniek om een smash te slaan en daarbij de bal terug in hun veld te slaan. Het niet hebben van een goeie smash is een nadeel, maar weten dat je dat krachtige shot niet hebt, wordt een voordeel als je je concentreert op het ontwikkelen van een andere variant ervan, de vibora.

De VIBORA: het belangrijkste waarmee rekening te houden

Geen zin om alles te lezen en wil je onmiddellijk de belangrijkste aspecten zien om uw vibora-aanval te verbeteren? Bekijk dan in ieder geval de volgende video en let op de volgende technische details van de vibora 🐍:

  • Positie van het racquet bij het aanleggen voor een vibora.
  • Gebruik van de vrije arm.
  • Positionering van het lichaam en aanpassingen voor het slaan.
  • Afstand tussen bal en lichaam voor een efficiënte vibora.
  • Hoogte impact van de bal.
  • Evenwicht en overdracht van lichaamsgewicht.
  • Afronding van de slag.

Video: verbeter je adder-shot

De vibora is dus eigenlijk een aanvallende bandeja, waarbij je de bal tot op de hoogte van je hoofd laat vallen om deze te slaan. De bal zal daarna onder een lage hoek tegen de wand stuiteren en bijna over de grond gaan terugrollen. Een vibora sla je ideaal achter de servicelijn en stuur je best ook naar de voeten van je tegenstanders.

Professor Dante Luchetti leert ons stap voor stap de VIBORA-slag uit te voeren en geeft tevens heel goed advies om dit aanvalsschot te verbeteren. In deze video is het belangrijk te letten op:

  • De positie van de voeten.
  • Het uitvoeren van de schouderrol.
  • De “truc” van het loslaten van de pols om de bal te versnellen

en alles wat je moet weten om een ​​”dodelijke vibora” te slaan

Hier ook nog een trainingsvideo van dit dodelijke shot door profspeler Peter Alonso:

Verschil tussen BANDEJA en VIBORA

Voor menig padelspeler is dit niet altijd duidelijk: hoe verschillen de BANDEJA en de VIBORA nu van elkaar en wanneer gebruik je best de ene of de andere? Klik op de link hierboven om een ​​compleet artikel over deze 2 padelslagen te lezen.

Wanneer de vibora gebruiken?

De vibora wordt veelal gebruikt door spelers die niet de macht hebben om met een krachtige smash, de bal terug op hun speelveld te brengen. Ook spelers die het wel hebben, gebruiken de vibora veelvuldig maar dan in gevallen waarbij het moeilijk is voor hen om met een smash effectief resultaat te boeken.

Enkele voorbeelden hiervan

  • Het spelen op courts met een ondergrond waarop de ballen minder stuiteren.
  • Het spelen met zware ballen omwille van het merk van de ballen of door de weersomstandigheden (zoals lage temperaturen of hoge vochtigheid).

De vibora gebruik je als shot om zeer hoge druk uit te oefenen op je tegenstanders. Met de vibora ben je nooit 100% zeker van het punt af te maken, maar het grote voordeel ervan is dat het retourneren van zo’n bal extreem moeilijk is, waardoor je tegenspelers zeker geen winnende slag kunnen terugspelen. Het is heel belangrijk dat je uiterst oplettend blijft en er van uitgaat dat de bal toch altijd kan terugkeren. Denk nooit dat je rivaal het niet zal kunnen oplossen!

Hoe de bal raken?

Bij de vibora kan je de bal plat of gesneden slaan. Wij raden het laatste aan, omdat het effect ervoor zorgt dat de bal na botsen tegen de wand meer op de grond wordt afgevlakt. Ook heb je zo meer controle dan bij een vlakke slag waarbij de bal heel snel en met minder gevoel uit je padelracket komt. Voor spelers die uit tennis komen, lijkt deze slag heel erg op een slice service weliswaar uitgevoerd met de bal naast je hoofd in plaats van erboven.

De techniek in detail uitgelegd

Met welke trucs moet je rekening houden om de vibora goed uit te voeren?

1- Draai je lichaam 90°, terwijl je tegelijkertijd het racket net achter het hoofd naar je schouder brengt en de vrije arm naar de bal richt (volledig naar boven en naar voren gestrekt).

2- Het is belangrijk dat bij het slaan van de bal, de voeten iets meer uit elkaar staan ​​dan de breedte van je schouders om een goede balans en steun te vinden voor het slaan.

3- Het punt van inslag is naast het lichaam en op de hoogte van je kin / schouders. Het doel is om de bal lager te raken dan bij een smash zodat deze met minder hoek de grond ingaat en de opbots van de bal lager is.

4- Raak de bal aan de zijkant en zorg voor een zijdelings effect. Raak de bal NIET aan de bovenkant (zoals bij een smash), want dan geef je een topspin-effect en zal de bal opstijgen na het terugveren van de wand in plaats van langs de grond te blijven.

5- De uitzwaai doe je met de arm gestrekt, voor het lichaam en goed ontspannen om ergens ter hoogte van je andere schouder te eindigen.

Seba Nerone is een van de professionals die deze vibora het meest en het beste gebruikt, daarom raden we je aan om deze video te bekijken en Seba’s befaamde vibora te leren kennen.

De vibora is dus zeer vergelijkbaar met de gesneden tennisopslag (weliswaar met een lager balcontactpunt) en daarom een slag die tennisspelers makkelijk zouden moeten kunnen.

De snelheid van de bal

Het is altijd de bedoeling om een ​​fastball te spelen. Hoe dieper je die in het veld slaat, hoe lager de bal uitkomt tegen de wand en des te moeilijker het wordt voor je tegenstanders. Bij het aanleren van de vibora is het echter raadzaam van de ballen trager te slaan om zo meer controle te hebben over de bal. Pas wanneer je de vibora goed onder de knie hebt, kan je die harder beginnen slaan. Noteer ook hier dat, zoals bij de meeste andere slagen in padel, het de bedoeling is van na het slaan van de bal, je netpositie terug in nemen.

Waar de bal heen slaan bij een vibora?

De richting zal altijd naar de achterwand zijn en de bal dient best te botsen achter de servicelijn.

Je kan de bal gekruist, rechtdoor of in het midden spelen en in het laatste geval best proberen de bal precies het midden van de wand te doen raken (in het verlengde van de middelste servicelijn dus).

Het gekruist spelen van de vibora laat je toe van beide wanden te gaan gebruiken en zal het terugslaan van de bal verder bemoeilijken.

Oefeningen om te verbeteren

In deze video zie je welke oefening je kan uitvoeren om je bandeja, volley en vibora te verbeteren.

In de video video hieronder zie je naast verschillende tactische tips ook enkele verschillen tussen de vibora vanuit de rechterkant of de linkerkant van de baan.

Vibora, bandeja of kick smash

Onderstaande video toont, tijdens een training, wanneer je best een vibora, bandeja of kick smash slaat. Let op de gekleurde kegeltjes op het veld, gezien deze aangeven in welke situatie je best welk shot speelt.

Je eigen uitrusting om padel te spelen al gevonden?

Net zoals de online padelshops reeds doen, bieden Bol.com en TennisDirect ondertussen ook heel wat padelartikelen aan. Soms zijn dat ook dezelfde merken.

Klik op beide links en vergelijk de prijzen van beide aanbieders altijd om er zeker van te zijn dat je niet bij de duurste besteld!

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon