Padel topspin smash – hoe de bal buiten het veld smashen?

14/05/2021

De topspin padel smash is een van de grootste wapens van je padelslagen, met 2 mogelijke opties: topspin naar het hekken (waarvan we weten dat dit iedereens vriend is 🤨) of richting het glas om de bal over de 3 meter hoge zijhekkens buiten het veld te slaan. We bespreken in dit artikel het meest gebruikte (of dat klopt of niet, is een ander debat) – de topspin die over het zijhekken wordt geslagen.

Deze slag sla je zomaar niet!!

Eerst en vooral is het belangrijk dat je dit enkel probeert met goede ballen. Met ballen waar al enkele keren mee gespeeld is, zal dit zeer moeilijk worden. Krijg je de bal niet buiten dan zullen je tegenstanders wellicht in de meeste gevallen de smash makkelijk kunnen intercepteren en jezelf in grote problemen brengen.

Sla de topspin smash ook niet zomaar van om het even waar in het veld, tenzij je uiteraard World Padel Tour speler bent 💪.

Hoe de padel topspin smash slaan?

Gebruik voor de padel topspin smash je hele lichaam om met je racket een krachtige beweging van onder naar boven te kunnen maken en daarbij de bal aan de achterkant te strelen om de nodige topspin te verkrijgen. Het plooien en aanstrekken van de benen alsook de beweging van je bovenlichaam zijn zeer vergelijkbaar met de service bij tennis.

Stel je ook zeker zijdelings op en wijs met je niet-rackethand naar de bal, zoals getoond in de afbeelding hieronder.

Het ideale contactpunt van de bal bevindt zich aan de bovenkant van het racketblad, waardoor je extra spin op de bal kan creëren. De juiste positionering onder de bal is absoluut cruciaal en meestal de belangrijkste factor voor het slagen van dit shot!

Verander de grip van je racket niet! Blijf gewoon bij de continentale grip maar ga deze keer wel je pols en elleboog gebruiken om de topspin te realizeren.

Waar moet de topspin-smash naartoe worden gericht?

De plaats waar je de bal naartoe slaat is afhankelijk van waar je de smash gaat slaan. Hoe dichter je bij het net bent, hoe steiler de hoek is die je naar beneden kan slaan en hoe minder spin je zal moeten toepassen. Wanneer je de smash van verder achterin het veld wil slaan, zal je meer spin moeten genereren en een echte kick-smash moeten uitvoeren om de bal op te doen stuiteren en over de omheining te slaan.

Om een hoge kans te hebben dat je bal over het zijhekken de baan verlaat, sla je de smash naar de achterwand zodat de bal het glas raakt tussen de middens van de 2 rechtse (of linkse voor een linkshandige) glazen. Sla daarvoor de bal op de grond in het gebied aangegeven in beide onderstaande afbeeldingen.

Waar moet een padel smash de grond raken?

Lukt dit, dan zal het ook niet zo nodig zijn van heel hard te moeten smashen. De topspin die je genereert moet sowieso het nodige werk voor je doen en de kracht is daarbij minder belangrijk.

Waar moet een padel smash het glas raken?

De topspin smash is in padel zeker een leuk shot met een hoog voldoeningsgehalte wanneer het lukt. Veel lukken zal er in het begin zeker niet bij zijn. Werk daarom aan je zelfvertrouwen en spreek eens met een vriend af om je hoge ballen aan te geven en de kicksmash te trainen. Als je als beginner veel gaat smashen, betekent dit vaak dat het niet lukt en dat je het dan nooit meer zal proberen!! Geef wel niet te snel op. Blijf er gewoon op oefenen en vergeet niet dat dit met oudere ballen meestal een no-go is.

Volg en like ons aub:
fb-share-icon