3 tips ter voorbereiding van een goeie bandeja

Geheimen van een goeie bandeja

02/10/2020

De bandeja is in padel één van de moeilijkste shots om te leren. Het is vooral een moeilijk shot voor tennissers, omdat de techniek, het contactpunt en zelfs het doel van dit shot heel anders zijn dan de smash.

Het woord “Bandeja” dat in het Spaans “dienblad” betekent, is de naam voor dit shot. Vooraleer je de bandeja slaat, wordt het racket als een dienblad vastgehouden (= zodat er drankjes op kunnen staan).

Deze slag bevindt zich ergens tussen een smash en een hoge forehand-volley. In de video’s noemt Sandy het vaak een “defensieve smash” omdat de bandeja meestal op een redelijk diepe lob wordt geslagen met als doel de verworven netpositie terug te verwerven.

Martita Ortega bereidt zich voor op een bandeja

Waaraan tijdens je wedstrijd padel zeker denken om een goeie bandeja te slaan?

Ga snel terug – zodra je ziet dat je tegenstander een lob slaat, draai je je onmiddellijk zijdelings en begin je je al voor te bereiden op het shot. Pas daarna beoordeel je hoe diep de lob komt en beslis je welke slag je gaat slaan.

Het balcontact moet voor je lichaam gebeuren – de enige manier om dit te kunnen is de vorige regel toe te passen. Loop snel en vroeg genoeg terug om achter de bal te komen. Wanneer je de bal achter je gaat slaan heb je helemaal geen controle. Temeer zal het ook niet mogelijk zijn om die automatische slice op de bal te krijgen.

Ga snel terug in positie – dit kan ook enkel als je de 2e regel hebt gevolgd. Heb je de bal voor je kunnen slaan, dan is het veel makkelijker om terug naar het net te lopen. Het belangrijkste doel van de bandeja is de netpositie terug in te nemen na het verwerken van een lob.

Doel van de bandeja

Het doel van dit shot is ervoor te zorgen dat je niet wordt aangevallen bij de volgende bal en indien mogelijk een verdedigende positie terug in een aanvallende positie om te zetten. Om dit te bereiken, zijn er specifieke plaatsen in het veld waar je met de bandeja best naar retourneert:

  • In de hoek – door één of twee glaswanden te raken, heb je meer tijd om je positie aan het net te herstellen. De bal is langer onderweg aangezien je voor het langste traject kiest. Je tegenstander in de hoek van het veld dwingen, zet je tegenstander zeker in de verdediging.
  • Door het midden tussen de 2 tegenstanders – probeer de tweede bots van de bal dichtbij het glas te krijgen! Daardoor worden je tegenstanders uit positie gedwongen en wordt één van beide hoeken jullie target bij de volgende bal.

2 manieren om de bandeja uit te voeren

Weet ook dat er 2 manieren zijn om de bandeja te slaan: met het bovenlichaam en met je pols! Bekijk dit bericht “Wat is een bandeja en hoe voer je die goed uit?” voor meer informatie!

Onthou ook dat er naast de bandeja ook nog de vibora is als repliek op een lob. Wat het verschil tussen de bandeja en de vibora is, kan je hier lezen.


Bekijk al onze blogartikelen op een andere manier – gegroepeerd per categorie

Op zoek naar je eigen uitrusting om padel te spelen?

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon