Hoe serveren als een World Padel Tour speler?

24/01/2022

In dit artikel bespreken we de padel service en wat we als grote verschillen zien tussen spelers van een beginnend en gevorderd niveau. Volg de stappen hieronder en we zijn er van overtuigd dat je in de toekomst beter zal serveren!

De service is de enige slag waarover je de volledige controle hebt. Verwaarloos dit dus niet door snel naar de lijn te gaan en de bal over het net te knallen. Serveren doe je met intentie. Start daarom ieder punt in jullie voordeel!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Doel van de padelservice

Vele beginnende spelers zien het serveren als een middel om gewoon een rally te beginnen. Ze zien de service niet als iets waarmee ze de tegenstrever onmiddellijk onder druk kunnen zetten.

Op een beginnend niveau kan je met de service direct heel wat schade aanrichten. Je kan je tegenstrevers zeker onder druk zetten en er soms zelfs direct het punt mee scoren.

Op gevorderd niveau zoals bij World Padel Tour spelers ligt dit toch wat anders. Daar kan iedereen bijna iedere service terugslaan. Je ziet er heel weinig directe punten met de service of fouten bij het retourneren.

De techniek van het serveren bij padel

Bij gevorderde spelers zie je soms verschillen in techniek maar er zijn een paar dingen die ze allemaal doen bij het serveren en deze overlopen we hier even.

Ze zullen de bal altijd schuin voor zich laten botsen. Op die manier kunnen ze hun lichaamsgewicht in het shot leggen en tevens de serveerarm vrij langs het lichaam zwaaien.

Starthouding voor het serveren in padel

Het loslaten van de bal doen ze bijna altijd van op schouderhoogte. Op die manier zal de bal hoog genoeg opbotsen voor een degelijke service. Vertrek dus eigenlijk vanuit een U-houding van beide armen teneinde de bal van op schouderhoogte los te laten en terzelfdertijd, je racket hoog genoeg te hebben om een neerwaarste racketbeweging in gang te zetten. Indien de padelballen al iets ouder zijn, start je zelfs best van nog iets hoger.

Het racket wordt altijd naar het verste punt achter het lichaam gebracht, zelfs al starten ze veelal met het racket voor zich uit. Doe je dit niet, dan heb je geen volledige swing van de arm. Een te korte swing zal zeker resulteren in een gemakkelijk te retourneren service voor je tegenstanders.

Het contactpunt tussen bal en racket bevindt zich altijd op of net onder heuphoogte. Gevorderde spelers zullen nooit een bal serveren bijvoorbeeld ter hoogte van de enkels of knieën. Op die hoogte, bevindt de bal zich nog onder nethoogte en moet deze dus eerst een opwaarts traject afleggen. Hierdoor wordt het dus onmogelijk om met een klein beetje backspin te serveren.

Door de bal hoog genoeg te nemen, kunnen zij lichte slice op de service steken. Overdrijf hier weliswaar niet mee! Veelal zien we beginnende spelers echt proberen overdreven veel slice te gebruiken. Is de zwaai van je serveerarm van hoog naar laag bij het serveren, dan zal daar automatisch al wat slice mee gecreërd worden. En dit is zeker de meest effectieve service.

Tenslotte gaan alle WPT padel spelers na het serveren, altijd naar het net oplopen om een volley te spelen. Blijf dus niet ter plaatse staan om van daaruit toe te kijken hoe je hebt geserveerd en dan pas naar het net te vertrekken. In padel maak je de punten aan het net, dus daar moet je zo snel en zoveel mogelijk proberen te geraken.

Denk bij het serveren dus zeker aan ieder van bovenvermelde aandachtspunten. Evalueer je eigen service en bekijk of je sommige van deze punten niet echt volgt. De aandacht alvast leggen bij één van deze punten, zal je zeker al helpen om je service te verbeteren!

Opgelegde regels voor het serveren bij padel

In onderstaand mooie video van Padel by Tennis Vlaanderen, demonstreert Vincent Dedecker (hoofddocent padel bij Tennis Vlaanderen) de opslag en worden alle regels van padel perfect uitgelegd, ook die voor het serveren.

Alle blogartikelen gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon