Wanneer sla je een krachtige padel smash?

20/10/2021

De krachtige smash is in padel één van de meest spectaculaire slagen. Het is een offensief shot dat enkel op het juiste moment moet worden gebruikt. Het doel van de smash is om het punt af te maken. Als het niet af is, wordt het helaas een aanvalsslag voor je tegenstander.

Veel beginnende spelers denken dat elke bal die van boven komt kapot kan worden geslagen en dat is zeker niet het geval. De waarheid is dat een beginnende speler maar weinig ballen zal krijgen die tijdens zijn games kunnen worden afgemaakt met een krachtige smash.

Wanneer is het dan het GOEDE moment om die padel smash te gebruiken?

Er zijn momenten waarop een goede krachtige smash je het punt kan opleveren, maar je moet ervoor zorgen dat het onder de juiste omstandigheden is. Hier bespreken we wat die voorwaarden zijn.

De grootste veelgemaakte fout hiervoor is dat spelers zich niet realiseren dat er verschillende soorten smashes zijn. Verderop in het veld sla je een meer defensieve smash (bandeja of geduwde smash) met als doel je nettopositie te herwinnen. Als je dichter bij het net bent en je een makkelijke bal krijgt, kun je agressiever zijn en die krachtige padel smash slaan.

Je slaat dus niet dezelfde soort smash voor alle ballen die in de lucht worden gelobd!

Als je eenmaal doorhebt dat er 2 soorten smashes (aanvallende en verdedigende) zijn, gebruik je onderstaande tips om te bepalen of je die agressieve smash wel of niet kunt raken.

Sla die krachtige smash in functie van waar je tegenstanders staan

Allereerst moet je goed zien waar je tegenstanders staan. Als je beide tegenstanders achter in het veld staan, zou dat als een goed moment voor de agressieve smash kunnen worden aanzien. Als één of beide spelers al voor de servicelijn staan, kun je dit misschien best heroverwegen! Omdat ze al dichter bij het net zijn, laten ze je smash waarschijnlijk de achterwand raken en terugkomen, waardoor ze je kunnen “doden” met een simpele fore- of backhand in je voeten.

Sla die krachtige smash in functie van waar je zelf staat

Het tweede dat je moet overwegen, is waar je zelf op het veld staat. Als je dicht bij het net bent, heb je een betere kans om het punt te winnen met een agressieve smash. Als je verder staat, bijvoorbeeld achter de tweede paal, zal het moeilijker zijn om die winnende slag te slaan.

Padel smash Juan Tello

Volg World Padel Tour-spelers niet te veel als beginner. Deze spelers slaan van overal op het veld die winnende smash. Ze weten echter heel goed wanneer ze dat kunnen doen en wanneer het beter is om die verdedigende smash te spelen en de netpositie terug te winnen.

Sla die krachtige smash in functie van de bal die je krijgt

Ten derde, overweeg het type bal dat je ontvangt. Je moet een zachtere bal hebben, zodat je tijd hebt om in die goede positie te komen voor je moordende smash. Als het een snelle bal is, komt hij onder een kleinere hoek waardoor het moeilijk wordt. Het is beter om te wachten op een betere kans en de bal terug te spelen zonder risico.

Een krachtige padel smash is voor het punt gaan!

Dus nu je die goede situatie hebt ingeschat – beide tegenstanders staan ​​achterin, je staat dicht bij het net en de bal is makkelijk aan te vallen – is de volgende tip om echt voor die winnaar te gaan. Wees niet aarzelend met je smash, maar ga ervoor met al je kracht en probeer het achterglas te raken zonder enige zijwanden. Als je uiteindelijk het zijglas raakt, vertraagt ​​het de bal en geeft het de cross-courtspeler de mogelijkheid om gemakkelijk in te grijpen en die smash te recupereren. Sla door het midden of langs de lijn, waardoor je tegenstanders minder kans hebben om je smash te verdedigen.

Vier ook nooit te vroeg na je smash

Een laatste tip voor dit shot is: vier het niet te vroeg! We hebben het zo vaak gezien dat een speler een heel goede smash slaat, maar de tegenstanders rennen naar voren en zijn in staat om die bal nog terug te spelen. Blijf dus altijd naar de bal en je tegenspelers kijken totdat het punt is gespeeld!

Onthoud dus dat je echt de verschillende situaties moet begrijpen waarin het goed is om die agressieve padel smash te slaan en wanneer je dat absoluut niet zou moeten doen. Als je dat weet, zal je zeker meer en meer punten winnen met je smashes!!

Volg en like ons aub:
fb-share-icon