Padel, is één van de weinige sporten waarin dit kan gebeuren. Word je in padel aan het net gepasseerd, dan kan die bal nog via de glaswanden van het padelveld terugkeren. De wanden zijn eigenlijk een tweede kans om alsnog door te spelen. Leuk toch, de rally is nog niet voorbij!
Vele beginnende spelers hebben het zeer moeilijk met ballen die de achter- of zijwanden raken. Het is van uitermate belang dat jullie die wanden als jullie vrienden gaan beschouwen en niet zien als een nachtmerrie.
Als je worstelt met ballen tegen het glas, is de enige manier om beter te worden, het te oefenen. Noteer alvast de volgende gouden raad:
De glaswanden van het veld zijn in padel je vijand niet !!
We zien vaak dat als iemand van tennis komt, ze er alles aan doen om het glas te ontwijken. Dit is natuurlijk logisch als je er nog nooit mee gespeeld hebt, maar wees gerust; het padelglas is niet je vijand.
Bij een bal die de achterwand raakt, is het niet makkelijk om die terug te slaan omdat de bal van achter je komt. Als je vaker op de baan staat en dus meer blijft oefenen, zul je merken dat je er meer zelfvertrouwen in krijgt. Leer de glaswanden van het padelveld dus zelf te benutten maar oefen in het begin vooral zelf eerst op het terugspelen van ballen die de wanden raken.
Hoe meer je wanneer je aanvalt, de wanden gaat gebruiken, hoe moeilijker je het maakt voor je tegenstrever. Sla je ballen diep in het veld, middendoor of naar de hoeken zodat je opponenten niet anders kunnen dan de ballen tegen het glas te laten botsen.
3 dingen zijn bij dergelijke ballen, heel belangrijk:
Je voorbereiding op de return
Een vroege voorbereiding is in padel altijd van groot belang. Wanneer je verdedigt, merkt dat de bal achter de servicelijn zal komen en een beetje snelheid heeft, is het beter om hem tegen de glaswand(en) te laten stuiteren. Concentreer je onmiddellijk goed op wat de bal zal doen en bereid je slag al in je hoofd voor. Ga in eerste instantie altijd wat achteruit en probeer achter de bal de bal te kruipen. Stap dan naar voren als je de bal gaat slaan om een krachtig en stabiel shot te spelen.
Het goed inschatten van welke spin op de bal werd gezet
Kijk, kijk en kijk altijd goed naar het soort slag je tegenstrever speelt en welk effect hij daarbij op de bal zet. Bij een slice effect (bvb. bandeja), zal de bal, na het raken van het glas, altijd richting de grond kaatsen. Bij een zijdelings effect (bvb. vibora), botst die bal ofwel naar je toe of van je weg.
Afhankelijk van hoe de rebound is, kunnen we ervoor kiezen om een meer verdedigende bal terug te spelen, een lob te slaan of de tegenstander proberen pijn te doen met een bajada. Alles hangt af van hoe goed de bal van de wand komt, de positie van de rivalen en het vertrouwen dat je hebt bij elk shot. Speel een aanvallende return enkel wanneer de bal hoog genoeg van de wand terugkeert!
Je positie bij het terugslaan
Als de bal het glas raakt, verliest hij een deel van zijn snelheid en is hij al terug op weg naar je tegenstanders. Het beste krijg je je lichaam volledig achter de bal, zodat je met je hele lichaamsgewicht de bal terug kunt slaan.
Indien een bal het achterste zijglas gaat raken, laat je die best ook altijd tegen de achterwand botsen vooraleer de bal terug te slaan. Het heeft geen enkele zin om de bal tussen de bots tegen het eerste en tweede glas te slaan. Je zult merken dat als je dat doet, je geen ruimte hebt om de bal goed te raken. Ga daarvoor altijd ietsje weg van het zijglas maar richting het achterglas om nog altijd in staat te zijn van de bal die je terugslaat voor je lichaam te kunnen raken. Ga nooit naar de bal toe, laat de bal gewoon naar jou komen!
In het begin zullen er vaak ballen zijn waarbij je gewoon niet goed gepositioneerd bent en een zwakke of rare slag zal maken. Maar blijf hierop oefenen, want dit soort slagen zal je veel krijgen!
Soorten slagen met de glaswanden
Bij alle slagen in padel, is het voetenwerk uiterst belangrijk! Dat is ook meer dan het geval bij hieronder beschreven shots.
Shot tegen de achterwand
Voor deze return positioneren we onszelf achter de achterlijn met onze beide voeten gericht naar één van de zijwanden. Als we als rechtshandig speler een forehand bajada slaan, dient de voet die al je gewicht ondersteunt de linkervoet te zijn. Bij een backhand bajada, is het dan de rechtervoet die je gewicht ondersteunt. Om de return voor te bereiden, strekken we de arm naar achteren met het racket omhoog gericht en de kop ervan naar de achterwand gericht, wachtend tot de bal uit de wand komt. Als de bal hoger botst dan je heup, kan het handig zijn om een agressief shot te slaan. Aan de andere kant, als de rebound lager is, is de lob het beste schot, omdat het ons in staat stelt onze positie te herwinnen en opnieuw in het spel te komen.
Shot tegen de zijwand
Wanneer de bal tegen de zijwand stuitert, zal je positionering enigszins anders moeten zijn. We gaan terug achter de basislijn staan maar deze keer in een halfopen positie (meer gesloten dan in het geval van een bal tegen de achterwand). De returnslag moet van achteren naar voren en van onder naar boven worden uitgevoerd op een zodanige manier dat aan het einde van je retour, het racket naar de wand van de tegenstander wijst. Leg opnieuw je gewicht van de botsing op de voorste voet valt. Net als in het geval van de achterwand, kan je, als de rebound hoog genoeg is, met een aanvallende slag reageren, terwijl wanneer de bal naar beneden stuitert, je gewoon moet proberen de bal te verdedigen. Altijd leuk, niet eenvoudig maar wel verrassend voor je tegenstrevers, is de bal via de zijwand terug te slaan.
Shot in de hoek of tegen beide wanden
In deze situatie komt de bal naar het been dat zich het dichtst bij de zijwand bevindt. Om deze situatie op te lossen volg je best het hele traject van de bal met je lichaam en sla je de bal terug wanneer je bijna volledig hebt rondgedraaid. Dit wordt in één van de video’s van Padel Trainer hierboven mooi getoond.
Return via de achterwand
Wanneer de bal die je wil terugslaan, achter je lichaam blijft, kun je het beste de bal via de achterwand terugslaan. Om dit te doen, dien je richting de achterwand te kijken en de bal tegen die wand terug te slaan. Voer de slag naast je lichaam uit om te voorkomen dat je de bal tegen jezelf slaat. Sla van onder naar boven om de bal genoeg hoogte te geven. Het moet ook een snelle en krachtige slag zijn om hem over het net te krijgen.
Je mag gerust doorslaan teneinde de bal helemaal achteraan de overkant van het veld te krijgen (bij nat of vriesweer is hard slaan minder nodig). Dit kan je misschien ook doen wanneer je in niemandsland een bal krijgt toegespeeld en niet in staat bent van snel te reageren.
Nog enkele algemene padel tips mbt de glaswanden
Bij nat of vriesweer, glijdt de bal veel uit als hij het glas raakt en valt hij dood zonder te stuiteren. In deze situaties is het dus niet aangeraden om de bal tegen het glas te laten stuiteren. Het is dus beter om te anticiperen en en de ballen te retourneren voordat die het glas raken.
Botst een bal gewoon voor de servicelijn dan sla je die in de meeste gevallen best terug voor die het glas raakt.
Sla een lob zelden als je een moeilijke bal krijgt want dan zal de lob meestal te kort komen en je tegenstrevers makkelijk kunnen aanvallen. Sla de lob ook altijd goed hoog. Zo geef je jezelf meer tijd om terug goed in verdediging te gaan staan, aan het net te geraken of na te denken over je volgende move.
Speel oefenwedstrijden met je vrienden en leer padel spelen met de glaswanden
Omdat het spel soms zo snel gaat, moet je beseffen dat een snelle beslissing maken, altijd belangrijk is. Oefenen is dus de boodschap. Ga met vrienden niet altijd een echte wedstrijd spelen, maar speel van tijd tot tijd ook eens een oefenwedstrijd. Spreek in dat soort wedstrijden bijvoorbeeld af dat geen enkele speler voluit voor een punt gaat maar iedereen probeert van alleen maar gecontroleerde diepe slagen uit te voeren. Op die manier leer je naar de wanden te spelen en terzelfdertijd dat soort ballen terugslaan! Desnoods ga je gewoon met 2 op die individuele slagen oefenen.
Probeer ook eens een bal via een zijwand terug te slaan en let eens op het trajekt dat zo’n bal aflegt. Gegarandeerd dat je je tegenstrevers daarmee zal verrassen .
Gebruik altijd je tijd om goed te verdedigen, laat de bal meestal gewoon zijn ding doen en probeer vooral niks te forceren!