Hoe sla je die goeie service in padel?

14/10/2020

Hoe doe ik het? Met slice of niet? Waar sla ik de bal naartoe? Naar de zijwand of de T? Met welke snelheid? Kortom, hoe sla je nu die goeie service in padel?

Hieronder heel wat aandachtspunten die jullie zullen helpen een betere service te slaan in padel. Ieder punt begint met een service. Concentreer je dus 100% op de opslag en vind je eigen weg bij het serveren, retourneren en opbouwen van het punt.

De opslag

Vele malen zie je spelers een harde eerste bal slaan (die meestal uit is) en dan een “onnozele” tweede opslag die ze gewoon willen binnenhouden. De service in padel heeft geen enkele gelijkenis met de opslag in enige andere sport!

In een padelwedstrijd speel je gemiddeld 20 spelletjes. Deel je dat door het aantal spelers, dan betekent dit dat iedere speler 5 keer mag serveren. Als je dan rekent dat een spelletje gemiddeld 6 punten duurt, dan kom je al snel aan een totaal van zo’n 30 of meer opslagen per match. Niet niks hé, 30 punten winnen of verliezen!

De opslag in padel is een unieke slag waarover eenieder zelf de controle heeft. We beslissen over wat we doen met de bal, waar we die naartoe slaan en wanneer we die slaan (je kan er je tijd voor nemen). Alleen jij, en niemand anders, weet hoe je gaat serveren.

In padel beschik je bij ieder punt over 2 opslagen. En we zijn het er mee eens, de eerste service moet aggresiever zijn dan de tweede. Ze hoeven weliswaar niet zo verschillende van elkaar te zijn. Sla je een service binnen (goed of minder goed), dan leg je druk alvast bij de tegenstrever. Zij moeten de bal nu terug over het net krijgen om aanspraak te kunnen maken op het winnen van het punt. Daarbij moeten ze ook al snel beslissen over hoe ze de bal gaan retourneren.

Een ace in padel, is quasi onbestaand.

Met de opslag is het niet onmiddellijk de bedoeling om het punt direct te winnen! Padel is geen tennis. Het is daarom onverstandig en dus onzinvol, om de eerste opslag zeer hard te slaan. Controleer je opslag goed en probeer nooit fouten te maken van bij de eerste slag van een punt!

Het doel van de opslag is de bal in het spel te brengen, ons comfortabel aan het net te kunnen positioneren en het initiatief van het punt te nemen.

Omdat je in padel, punten meestal aan het net kan scoren, dien je je service naar het net op te volgen. Het is daarom ook belangrijk dat je van jezelf weet hoe snel je aan dat net geraakt. Sla je een harde eerste opslag, dan komt de bal wellicht snel terug, en heb je zelf dus minder tijd om aan het net te zijn. Speel je in een Australische opstelling, dan kan het soms nodig zijn van de opslag iets zachter te slaan en jezelf tijd te gunnen om aan dat net te geraken! Hou hier dus zeker ook altijd rekening mee.

Dubbele fouten zou niemand mogen maken. Als je de eerste bal al hebt gemist, dan sta je zelf onder druk. Speel je tweede opslag daarom altijd met minder kracht en meer controle! Leg de druk dus zeker bij je tegenstrever en serveer dus immer met taktiek in het achterhoofd.

Techniek van de service in padel

Omdat de service een belangrijk onderdeel van padel is, is het zeer belangrijk om aan de goeie techniek te werken en je opslag ook te oefenen.

Stel je zo op achter de servicelijn dat je voorste voet in de richting wijst van waar je de bal naartoe wil slaan.

Hou de bal voor je uit, op schouderhoogte met je racket achter je, naar boven gericht, boven je schouders en je elleboog licht gebogen.

Starthouding om een goeie service in padel te slaan

We raden aan de bal gewoon te laten vallen en niet naar beneden te duwen; dit voor twee redenen.

  1. De bal zal vanop die hoogte altijd ongeveer op heuphoogte omhoog botsen, het hoogste punt waarop je volgens de regels mag serveren. Een service slaan boven je heupen is niet toegelaten!
  2. Het feit dat de bal altijd ongeveer op dezelfde hoogte zal opbotsen, creërt dus regelmaat en zorgt ervoor dat je opslag echt een automatisme zal worden.

Nog even de regels erbij halen: je voeten en het punt waar je de bal doet botsen, dienen altijd achter de servicelijn te zijn!

Raak de bal voor je lichaam en breng daarbij je achterste voet naar voor om op die manier een voorwaarste beweging te maken en richting het net te kunnen vertrekken. Zwaai daarbij je racket mooi uit tot aan je andere schouder.

4 verschillende opslagen

Technisch gezien zijn er 4 verschillende manieren van serveren in padel:

Gesneden (met slice) service

De padelservice met slice is de meest gebruikelijke en meest aanbevolen techniek voor je eerste service. Het slice-effect op de bal, doet de bal minder opstuiteren tegen de wand, waardoor het moeilijk wordt om die terug te slaan.

De slice service is meestal een georiënteerde opslag:

  • Naar de zijwand, de plaats waar menig speler veel problemen mee heeft.
  • Naar de “T”, om een ​​verplaatsing van de tegenstander te forceren of zijn zwakste slag te zoeken (meestal de backhand).

Vlakke service

We begrijpen dat deze opslag veeleer dient als veiligheid, die we altijd zullen gebruiken bij de tweede service. Probeer deze opslag diepte te geven maar met een gematigde snelheid af te drukken, zodat we makkelijk aan het net kunnen geraken.

We onthouden dat we NOOIT een tweede opslag mogen missen! Breng de bal gewoon in het spel en laat het alvast aan je tegenstrevers over om die eenvoudige bal al op een goeie manier terug te moeten slaan.

Korte service

Bij deze korte opslag oefenen we zo weinig kracht uit om de bal twee keer in het serveervak te laten stuiteren voordat de tegenstander hem raakt.

Het is geen veel voorkomende opslag, omdat het als respectloos wordt beschouwd tegenover de tegenstander. Zelfs als dit ethisch niet correct is, gebruiken veel spelers het om het spel van je rivalen te ontregelen, ze te deconcentreren en de dynamiek van het spel te onderbreken.

Top-spin opslag

Dit is de minst gebruikelijke service van de 4 soorten. Het doel is om de tegenstander te verrassen door, met het topspin-effect, voor meer snelheid te gaan en een grotere rebound op de wanden van het veld te veroorzaken.

Onze aanbeveling is dat de snelheid van je service in overeenstemming is met de snelheid waarmee je naar het net kunt gaan.

Volg je opslag naar het net

Sla zoals eerder gezegd je service niet te hard zodat je jezelf de tijd geeft om aan het net te geraken. Eenmaal je het net nadert is het heel belangrijk je voorwaartse beweging te beëindigen met wat een ‘split step’ wordt genoemd. In deze positie kijk je richting je opslag en zet je je beide voeten uit elkaar op de grond. Zo sta je super stabiel wat heel belangrijk is om bij een vlakke return, een goeie volley te kunnen slaan of bij een lob, snel terug een beetje achteruit te kunnen om bvb. een bandeja te slaan.

Ga altijd in die split step staan net vooraleer je tegenstrever de bal gaat terugslaan, ongeacht van waar je je al op het veld staat. Sla een goeie bal terug en vervolg je weg richting de basispositie aan het net indien je nog niet zo ver was geraakt. Bij iedere volley die je slaat is het aangeraden van die split step en stop te doen. Probeer een volley, of enig andere slag niet terwijl je aan het lopen bent! Dat loopt meestal niet goed af.

Variatie in je service

Vele spelers maken de fout van een hele match lang, de service overhoeks naar het glas te willen spelen. In het begin van een wedstrijd zal dit wellicht nog werken maar hoe meer je dit doet, hoe meer je tegenstrevers er ook gewoon zullen aan worden.

Varieer je opslagen dus tijdens de wedstrijd en serveer ook eens richting de T en waarom zelfs ook gewoon niet eens richting je tegenstrever. Wissel, wanneer je de opslag al goed kan, ook slice en vlakke of top spin opslagen met elkaar af! Op die manier weten ze nooit vooraf welke service er komt en kunnen ze zich helemaal niet voorbereiden.

In deze twee vorige artikelen, haalden we ook nog enkele andere dingen aan:

Nauwkeurigheid belangrijker dan snelheid

Spin en snelheid combineren en nog steeds eenvoud als focuspunt behouden

De opslag – veelgemaakte fouten

Serveren kan iedereen doen op zijn manier maar train in het begin altijd op dezelfde manier van serveren. Probeer niet van verschillende manieren aan te leren, doe dit pas eens je een gevorderd speler bent. Focus je in eerste instantie op één manier, wordt daar goed in en vermijd onderstaande veelgemaakt fouten bij de opslag.

Service boven je heuphoogte, bal en beide voeten achter de serveerlijn

Serveren boven je heuphoogte, is helemaal niet toegelaten. De bots van de bal moet achter de serveerlijn gebeuren en beide voeten dienen ook achter die lijn te blijven! In een eerder artikel vind je nog eens kort samengevat, alle te volgen opslagregels.

Serveer niet met je lichaam frontaal richting het net

Ga mooi zijdelings staan om na je opslag, makkelijk de voorwaartse beweging richting het net te kunnen starten. Op die manier raak je 2 à 3 seconden sneller aan het net en die weinige seconden zijn in padel heel belangrijk.

De top spin service gebruik je in padel beter niet

Deze manier van serveren heeft op gevorderd niveau geen enkele zin omdat het je tegenstrevers helemaal niet onder druk zal zetten. Het zal ze integendeel zelfs het voordeel geven van een makkelijkere return te kunnen slaan en de snelheid die de bal al heeft, te gebruiken. Laten ze de bal tegen het glas botsen, dan botst die omhoog en is die dus makkelijker. Sla je een kortere top spin opslag, dan maakt die top spin het eenvoudiger om een goeie lob te slaan. Dat je de top spin service niet mag gebruiken, zeggen we hier niet; volgens ons is dit wel niet de beste manier van serveren, althans niet op een hoger niveau.

Nog enkele veelgemaakte fouten geïllustreerd in deze video

Alle artikelen gegroepeerd per categorie

Op zoek naar je eigen uitrusting om padel te spelen?

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon