Padel goeie verdediging

In padel begint alles met een goeie verdediging

16/10/2020

We schreven al meermaals dat het heel belangrijk is dat je in padel goed aan het net bent. Daarnaast, en zelfs nog belangrijker, moet je in padel ook een goeie verdediging hebben. Is je verdediging zwak, dan is het zeker dat het moeilijk wordt om een padelwedstrijd te winnen.

Padel goeie verdediging

Alles begint met de verdediging en dat omvat heel wat aspecten van padel:

 • Een goeie positionering achterin het veld
 • Goeie afspraken met je partner
 • Makkelijk overweg kunnen met ballen die tegen het glas of hekken worden geslagen
 • De goeie keuzes maken van de bal die je terugslaat (vlakke return, lob, volley, bandeja, vibora, bajada, chiquita, …)

Een hele reeks tips voor een goeie verdediging in padel

 • Ga in verdediging altijd anderhalve meter (tot twee meter) van de zijkant en 1 stap achter de servicelijn staan. Dat is je basispositie!
de basispositie in verdediging
 • Ga niet helemaal achteraan staan! Doe je dat wel, dan heb je te weinig ruimte tussen het glas en jezelf. Sowieso ben je ook altijd te laat om een bal die tegen het glas botst, terug te slaan. Sta ook voor diezelfde redenen niet helemaal in de hoek van het veld. Laat altijd ruimte tussen jezelf en het glas!
 • Sla een bal altijd met beide voeten op de grond en de knieën licht gebogen. Raak de bal ook altijd voor je lichaam en ongeveer op heuphoogte. Soms zal je dieper door de knieën moeten om een lage bal te kunnen retourneren. Hoger opbotsende ballen kan je dan met een bandeja, vibora of bajada beantwoorden.
 • Zorg er voor dat je beide voeten altijd richting de bal zijn gericht en hou je racket, wanneer je wacht op een bal, altijd voor je uit.
 • Iedere speler bewaakt zijn eigen kant (zie geel in de afbeelding hieronder)! Wat je in het neutrale deel (lichtgroen) doet, spreek je af met je partner. Daar kan je bvb beslissen van de meeste ballen te doen slaan door de persoon die een forehand kan slaan of diegene met de beste backhand.
In padel bewaakt ieder zijn kant van het veld
 • Ga na het slaan van een bal, en indien je niet naar het net kan oprukken, altijd terug naar de basispositie op anderhalve meter van de zijkant en achter de servicelijn.
 • Vermijd ten allen tijde niemandsland (rood) omdat je dan teveel plaats op het veld open laat waarin je tegenstrevers een bal kunnen slaan en ook teveel risico loopt van een bal in de voeten te worden gespeeld.
vermijd niemandsland in padel
 • Eenmaal je tijdens een wedstrijd voelt dat je controle krijgt over de balwisseling en je de tegenstrevers eerder in de verdediging drukt, kan je stilaan richting het net bewegen.
 • Na het spelen van een lob raden we je altijd aan, samen met je partner, positie aan het net in het nemen.
 • Beweeg ook altijd samen (synchroon) vooruit, achteruit, naar links of naar rechts. Speel zeker niet met één iemand vooraan en achteraan, opnieuw omdat er dan te veel ruimte is voor je tegenstrever om een bal achter de voorste speler te slaan.
Aan het begin van deze video, legt Sandy uit waar deze basispositie is. Temeer legt hij hier ook al uit wat de basispositie aan het net is.

Vermijd unforced errors met deze tip

Een goeie verdediging bestaat ook uit het maken van zo weinig mogelijk fouten. Ook hiervoor een belangrijke tip.

Sla de bal terug van waar deze komt.

Op die manier hoef je alvast niet na te denken over waar je de bal heen slaat of hoe je de bal moet terugslaan. Je hoeft dit uiteraard niet heel de tijd te doen, maar het zal sowieso je foutenlast dramatisch verlagen en je misschien na enkele slagen terug wat meer zekerheid geven.

Heb je dus een dagje waarbij je je niet helemaal top voelt, volg dan deze tip, maak minder fouten en bezorg terzelfdertijd je partner minder frustraties.

We weten dat dit vele dingen zijn om aan te denken maar zo is dat in elke sport. Begrijp de basisregels goed! Wij zijn er van overtuigd dat je na het lezen van al deze tips, al vanaf je eerstvolgende game, heel wat beter zal spelen en bijgevolg nog meer plezier zal beleven aan deze heerlijke sport.

Goeie communicatie

Dat een goeie communicatie en goede afspraken met je padelpartner ook cruciaal zijn om samen een goeie verdediging te hebben, spreekt voor zich. In het artikel “Hoe kunnen we tijdens de punten in padel beter met onze partner communiceren?“geven we jullie hier ook heel wat tips over.

Werk aan die verdediging want zonder goeie verdediging, kan je nooit een goeie aanval opbouwen!

Alle artikelen gegroepeerd per categorie

Nog steeds op zoek naar je eigen uitrusting om padel te spelen?

Bol.com en TennisDirect bieden ondertussen heel wat padelartikelen aan. Soms zijn dat ook dezelfde merken.

Klik op beide links en vergelijk de prijzen van beide aanbieders om er zeker van te zijn dat je niet bij de duurste besteld!

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon