Communiceren in padel

Hoe kunnen we tijdens de punten in padel beter met onze partner communiceren?

20/10/2020

In een eerder artikel over de bajada, verwezen we reeds naar het belang van in padel goed te communiceren met je partner. Vandaag gaan we verder en dieper in op hoe communicatie tijdens ieder punt zou moeten zijn en welke woorden je kan gebruiken.

Goed met je partner communiceren is in iedere ploegsport belangrijk dus ook in sporten die je met twee speelt zoals padel. Zonder communicatie tussen jij en je partner of zonder te weten hoe jullie moeten communiceren, zullen jullie als paar jullie volledige potentieel niet benutten.

Communiceren in padel

Hoe vaak heeft u uw partner iets willen overbrengen en wist u niet hoe u het moest doen? Of hoe vaak heeft u informatie gegeven en heeft uw partner het tegenovergestelde gedaan? In dit artikel leggen we uit hoe je voordeel haalt uit goede communicatie op het veld.

Inhoud

  • Waar moet degene die communiceert, rekening mee houden?
  • Wat zijn de voordelen van goede communicatie?
  • Hoe moet ik met mijn partner communiceren?
  • Wat zijn de meest gebruikte commando’s?
  • Wat moet ik doen als rivalen van positie veranderen terwijl ik communiceer?

Waar moet degene die communiceert, rekening mee houden?

De speler die informatie moet geven aan zijn partner moet:

  • Allereerst de situatie op het veld analyseren, dat wil zeggen: goed kijken waar uw rivalen staan.
  • De beste slag en richting kiezen uit de opties die u worden aangeboden.
  • De tegenstanders constant in de gaten voor het geval ze van positie veranderen.
  • Geen tijd verspillen aan onnodige details.
  • De gekozen optie op een duidelijke en beknopte manier overbrengen aan de medespeler.
  • Dit doen in de kortst mogelijke tijd.

De complexiteit hier is dat dit alles wat we hebben genoemd erg snel moet gebeuren, zodat de informatie onze partner bereikt en hem/haar nog steeds voldoende tijd geeft om alles zo goed mogelijk uit te voeren.

Wat zijn de voordelen van goede communicatie?

Soms ontmoeten we spelers die niet “lastig gevallen willen worden met informatie” voordat ze slaan. Dit is contraproductief omdat het in feite blind spelen is en niemand een idee heeft van wat de tegenstrevers doen. Bovendien profiteert u niet van de voordelen die het met zich meebrengt:

  • Beter gebruik van alle mogelijke wapens/slagen in padel.
  • Lager risico bij het uitvoeren van bepaalde slagen.
  • Goeie anticipatie op wat je tegenstrevers al dan niet verwachten.

Hoe moet ik in padel met mijn partner communiceren?

Als we zien wat onze tegenstrevers doen, dienen we ons onmiddellijk af te vragen wat het beste is om aan onze partner te communiceren. Waar moet hij/zij de bal retourneren of vertel ik beter gewoon waar de tegenstanders staann? Anders gezegd, geef ik een ​​indicatie over waar de bal te slaan of geef ik gewoon informatie zodat hij/zij zelf kan beslissen?

Beide opties zijn goed, alhoewel het aktijd best is dat er gecommuniceerd wordt over wat de tegenstanders doen. Het belangrijkste is dat beide spelers dezelfde taal spreken en dit voor de wedstrijd reeds werd afgesproken. Speel je als paar al lange tijd samen, dan heb je dit soort afspraken hopelijk al gemaakt. Ben je nieuw in padel, dan is het aangewezen deze afspraken snel met je padelpartner te maken en over de tijd heen, te herzien en verbeteren.

Welke korte woorden gebruik je best om in padel beter te communiceren?

Onderstaande woorden gebruik je best bij het krijgen van een lob of een bal tegen het achterglas en wanneer je partner het dus moeilijk heeft om de tegenstrevers te zien. In deze gevallen is het goed dat je partner weet waar de bal heen te slaan en waar je tegenstrevers zich bevinden!

Kies uit die woorden, wat jullie best past en start onmiddellijk met het gebruik er van! Verzin desnoods je eigen commando’s maar zorg er uiteraard voor dat je partner die ook kent 😉

Enkele mogelijkheden voor het aangeven van de richting waarin te slaan

Onderstaande woorden kan je gebruiken om je partner duidelijk te informeren dat de bal teruggeslagen moet worden naar de tegenstrever aan zijn/haar of jouw kant.

  1. De jouwe of de mijne (‘yours’ of ‘mine’)
  2. Gekruist of rechtdoor (‘cross’ of ‘straight’)

Aangeven van de netpositie van de tegenstrevers

Indien beide tegenstrevers goed evenwijdig met elkaar bewegen, dan kan het aangewezen zijn van je partner gewoon te laten weten waar ze staan.

  1. Dicht (‘close’): met dit commando laten we onze partner weten dat de tegenstander heel dicht bij het net is. In deze situatie kan dan best een hoge lob worden gespeeld.
  2. Midden (‘middle’): vermelden dat de spelers zich in het midden tussen het net en de achterkant van het veld bevinden. In dit geval kunnen de gewone return of de chiquita goeie opties zijn.
  3. Achter (‘back’ of ‘far’): wanneer beide spelers achterin staan, heeft je partner vrije keuze en weet hij onmiddellijk dat er, na het retourneren, naar het net kan opgerukt worden.

Andere eventuele mogelijke commando’s

  1. ‘Coming’: wanneer de tegenstrevers naar het net komen.
  2. ‘Staying’: wanneer ze achter op de baan blijven en niet naar het net komen.
  3. ‘Open’: als er veel afstand is tussen beide spelers. In dit geval is het een goede optie om een ​​bal door het midden te slaan.

Met de woorden ‘yours’, ‘mine’, ‘close’, ‘far’, ‘middle’ en ‘open’ komen jullie zeker al heel ver. Oefen ze samen goed met je partner in. We zijn er van overtuigd dat communiceren met deze termen, jullie opnieuw een stap dichter brengt bij het spelen van padel op een hoger niveau!

Alle artikelen gegroepeerd per categorie

Nog steeds op zoek naar je eigen uitrusting om padel te spelen?

Bol.com en TennisDirect bieden ondertussen heel wat padelartikelen aan. Soms zijn dat ook dezelfde merken.

Klik op beide links en vergelijk de prijzen van beide aanbieders om er zeker van te zijn dat je niet bij de duurste besteld!

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon