Carolina Navarro slaat een bandeja na een lob

De bajada als agressieve return na een lob

05/10/2020

Als je een gelobte bal toegespeeld krijgt, heb je een paar verstandige opties voor je volgende slag. Eén van die goeie opties in padel is de bajada.

Het is één van die spectaculaire slagen van padel, een aanvallende slag vanaf de achterkant van het veld. De bajada is een slag van gemiddeld tot geavanceerd niveau waarop je zeker veel moet oefenen. In het begin is het belangrijk van de bal gecontroleerd terug te slaan maar naarmate je zekerder wordt, kan je de bal meer snelheid geven.

Carolina Navarro slaat een bandeja na een lob

Goeie inschatting van de lob ter voorbereiding van de bajada

Uiteraard is het heel belangrijk goed in te schatten hoe diep de lob is en of de bal al dan niet tegen het achterglas gaat opbotsen of terugbotsen. Zal de bal dicht bij het achterglas blijven of zal er ruimte tussen de bal en het glas ontstaan? Wanneer je dit goed kan inschatten, kan je ook snel een beslissing nemen over hoe je de bal terug zal slaan.

Wat zijn je opties?

Bal blijft dicht bij het achterglas

Na een hoge diepe lob, gaat de bal vertikaal opbotsen en nauwelijks van het glas terugbotsen. Daardoor onstaat er weinig ruimte tussen de bal en het glas wat betekent dat je geen mogelijkheid krijgt om achter de bal te gaan staan en een bal voor je lichaam terug te spelen. Raakt de bal zelfs het hekken boven het achterglas, dan krijg je nog minder tijd om jezelf goed te positioneren en een aanvallende slag te slaan. In dit geval is je enige keuze, met een lob te antwoorden. Lees dit artikel en ontdek hoe je in padel met hoge lobben moet omgaan.

Bal komt goed van het achterglas terug

Bij de meeste lobben gaat de bal toch een eind van het achterste glas terugbotsen, kan je makkelijk achter de bal geraken en bijgevolg toch voor een aggresievere aanvallende bal, zoals de bajada, kiezen. In deze gevallen heb je verschillende opties. Je kan een aggresieve bal door het midden spelen of toch proberen overhoeks te spelen indien je merkt dat je tegenstrever al voelt dat ze een minder goeie lob hebben gespeeld en zich van het net wegtrekken.

Je kan ook verkiezen om zelf terug een lob te spelen en zo terug aan het net te raken.

Of indien je niet meer achter de bal geraakt, kan je de bal eventueel tegen je eigen glas, hard terugslaan. Let er hier wel bij op dat je die bal hoog genoeg tegen het achterglas slaat om die terug aan de overkant te krijgen. Zwaai daarbij je padelracket dus goed van onder naar boven.

Andere opties bij een lob

Wanneer de lob minder goed is, heb je uiteraard ook de smash, bandeja of vibora die je kan gebruiken. Check van deze slagen ook zeker deze artikelen en videos op onze website!

De bajada (afdaling in het Nederlands) in padel

De agressieve return na een lob, noemt men in padel, de bajada omwille van het feit dat die bal een neerwaarts trajekt gaat afleggen en je racket eenzelfde traject aflegt (van boven naar onder).

De uitvoering van de bajada

Zodra de tegenstander de lob speelt, moet je je zo snel mogelijk naar de achterkant van de baan verplaatsen. Schat daarbij zoals eerder gezegd goed in waar de bal van het achterglas zal terugbotsen. Dit geeft je de tijd om jezelf correct te positioneren en op het juiste moment te slaan. Ga met uw gezicht naar de zijmuur staan, de benen gespreid voor een goede balans en wapen uw arm boven de schouders. Sla de bal pas terug van zodra die voor je lichaam is!

De grootste fout als het gaat om het spelen van de bajada is dat de meeste spelers wachten met terugrennen tot de bal van het glas naar hen toe komt en daardoor niet meer tijdig achter de bal geraken. Het is onmogelijk om agressief te zijn met dit shot als de bal nog achter je is. Ga daarom altijd ver genoeg achteruit om de bal altijd voor je te kunnen nemen. Ga desnoods met je achterste voet tot tegen het glas. In onderstaande videos zie je enkele duidelijke voorbeelden van de bajada.

Communiceer ook altijd goed met je partner

Noteer ook dat het heel belangrijk is van tijdens het punt met je partner te spreken. Wanneer je zelf achteruit loopt, heeft enkel je partner nog zicht op de positie van je tegenstrevers. In padel, dient je partner je ten allen tijde te informeren over welke speler eventueel achteruit gaat zodat je de bajada daarheen kan slaan en samen terug jullie netpositie kan innemen. Roept hij je bvb. “close” of “twee” toe, dan weet je dat beide spelers aan het net staan, en je beter een lob speelt. Roept hij/zij “my side” of “your side” dan staat de speler aan zijn/haar kant of jouw kant, al van het net verwijderd of achteraan en speel je de bajada dan die richting uit. Maak zeker vooraf goeie afspraken over de woorden die je wil gebruiken!

Enkele videomomenten die de bajada goed illustreren

Waar kan ik padelmateriaal kopen?

Voor alle materiaal om padel te spelen kan je uiteraard terecht bij een speciaalzaak. Daarnaast heb je ook heel wat online stores waar je veelal tegen betere prijzen wordt bediend. Hieronder een webwinkel waarmee wij graag werken en waar je kwaliteitsmerken kan vinden tegen goeie prijzen! Spendeer wat tijd bij het vergelijken en op zoek gaan naar het padel racket dat het beste bij jou past en vraag desnoods vooraf om rackets te mogen testen!

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon