Crosscourt spelen in padel – 4 redenen waarom dat veelal beter is

21/08/2022

Een van de beste tips die je beginnende spelers kan geven is om in padel veel crosscourt (gekruist) te spelen. In dit artikel geven we verschillende redenen waarom het raadzaam is om dit te doen.

We scoren allemaal graag mooie punten. Een goed dropshot of een smash waarbij de bal terug aan jouw kant komt. Altijd leuk toch?! Niettemin is ons doel om ​​wedstrijden te winnen en moeten we zo min mogelijk fouten maken. Moest je van een eigen wedstrijd eens alle punten kunnen herbekijken, dan zal je veelal merken dat je telkens meer punten wint door fouten van je rivalen.

Waarom is het raadzaam om in padel, meest crosscourt te spelen? De belangrijkste redenen op een rijtje.

Er is meer afstand

Bij padel is het veld crosscourt iets meer dan 2 meter langer dan rechtdoor.

Crosscourt spelen is minder riskant. De afstand is iets meer dan twee meter langer, waardoor je minder fouten zal maken met je gekruiste shots.

Willen we onze tegenstander achter in het veld krijgen, dan zal het gemakkelijker zijn om dat met een gekruiste lob te doen. Voor een parallelle lob is veel meer precisie nodig.

Sla je lobs ook hoog genoeg! Waarom dat zo is, lees je hier.

Maak minder fouten door je vlakke returns, lobs en bajadas dus meestal diagonaal te slaan.

Je hebt een grotere hoek om de bal naar het hekken te spelen

Als we kruiselings spelen, hebben we een makkelijkere hoek om ons shot naar het rooster te sturen. Ballen die het rooster raken, creëren onzekerheid voor tegenstanders. Wat de bal precies gaat doen is altijd een mysterie en daar kunnen we dus veel punten mee winnen.

Maak van de roosters, je bondgenoten! Ontdek hier belangrijke tips die je in padel helpen het baltraject in te schatten wanneer een bal het rooster raakt.

We kunnen het verdedigen met de dubbele muur moeilijk maken

Crosscourt padel spelen laat je toe je tegenstanders te provoceren op ​​dubbele wanden te verdedigen. Voor vele spelers is dat nog steeds zeer moeilijk.

Verdediging padel dubbele wand

Met een bandeja, vibora, forehand of backhand drive/volley, richting de glazen aan de zijkant kan je heel wat punten scoren. Vele spelers hebben het heel moeilijk met het juist inschatten van het traject van de bal. Sla je zo’n bal, ga dan gerust al wat dichter bij het net staan. In vele gevallen krijg je een makkelijke bal terug en kan je die eenvoudig afmaken.

Het net is iets lager in het midden

Als we een crosscourt shot spelen, hebben we minder risico dat de bal in het net blijft hangen. Als we naar de curve van het net kijken, zie je dat die in het midden iets (ca. 4 cm) lager is dan aan de zijkanten.

Crosscourt – game training

Een goede manier om je crosscourt padelspel te oefenen, is door het te trainen. Dat kan je gewoon doen door op een gewoon veld, met 2 een wedstrijd te spelen. Probeer daarbij telkens het net te winnen op verschillende manieren: passeerslag, lob, volley na chiquita, enz.

In de volgende video zien we bijvoorbeeld de World Padel Tour-spelers Paquito Navarro en Bastien Blanqué die kruisvaarder spelen onder het toeziend oog van Ramiro Choya:

Uitzonderingen

Het is duidelijk dat veel crosscourt spelen geen advies is dat we in padel altijd moeten toepassen. Er zijn uitzonderingen die ons ertoe kunnen brengen ons spel te variëren. Een voorbeeld hiervan kan het geval zijn van de koelkast of omdat we met een shot rechtdoor, meer schade kunnen aanrichten.

Zin om nog iets te weten te komen? Doorzoek hier de gepubliceerde artikelen per categorie.

Volg en like ons aub:
fb-share-icon