Een uiterst tactisch spel – enkele basisregels om padel mee te starten

23/07/2020
Afbeelding met tactiekschets voetbal als illustratie voor padel basisregels

Dat padel een tactisch spel is, staat buiten alle kijf. Tactiek is hier zelfs nog veel belangrijker dan bij tennis. Ben je een tennisspeler, dan heb je wellicht al alle techniek in huis om een goed padelspeler te worden, toch zijn er enkele basisregels die in padel heel belangrijk zijn.

De basisregels van padel zijn weliswaar helemaal anders!

Zo zijn er enkele basisregels die iedereen bij padel in acht dient te nemen. Krijg je deze niet onder de knie, dan wordt het niet eenvoudig om de volgende stappen te zetten naar een beter padelspel.

Hoe stel je je best op?

Wanneer je in de verdediging staat of een service moet ontvangen, sta je allebei ongeveer 1 stap achter de servicelijn en 2 stappen verwijdert van de zijkant. Dit laat je toe makkelijk een stap vooruit of achteruit te zetten in functie van een diepe of kortere bal/service. Hou deze positie allebei zo vast tot je in de mogelijkheid bent om voor de aanval te gaan!

Kies zeker niet voor een positie kort voor de servicelijn gedurende de balwisseling. Die plek wordt ook wel een niemandsland genoemd. Sta je daar dan ben je er al bijna zeker van dat je het punt zeer moeilijk zal kunnen winnen.

In een aanvallende positie sta je beter niet te dicht bij het net. De tweede pilaar van de terreinwanden is daarvoor een goed referentiepunt. Te dicht bij het net heeft als nadeel dat je bij een lob, heel ver terug moet. Sta ook niet te ver van het net zodanig dat de tegenstrever niet makkelijk in de voeten kan slaan!

Op het veld bewegen als een paar!

Tijdens de balwisseling is het ten zeerste aangeraden, als paar altijd op dezelfde hoogte in het veld te spelen. Blijf ofwel beide achteraan, teneinde een goeie verdediging te hebben of positioneer jullie alle twee aan het net en ga in de aanval.

Ook bij het maken van zijdelingse bewegingen van één van de spelers, dient de tweede speler diezelfde beweging te maken.

Uiteraard positioneren beide spelers zich in functie van de bal die de tegenpartij wellicht zal spelen!

Ga zeker niet in een opstelling staan waar één speler zich aan het net bevindt en de andere achteraan in het veld. Hierbij laat je de hele achterkant van het veld achter de voorste speler, open voor de tegenpartij.

Speel geen tennis!

Bij padel is rust brengen in het spel iets waar heel veel tennisspelers het moeilijk mee hebben. Aangezien het veld veel korter is, gaan de slagen ook veel sneller over en weer.

Daarom is het aangewezen, wanneer je een moeilijke bal krijgt, voor de lob te kiezen. Dit geeft je dan de nodige tijd om je terug in een goeie veldpositie te brengen of zelfs over te gaan naar een aanvallende opstelling aan het net.

Ook een vlakke trage bal, laag over het net en eventueel goed gekruist, kan de oplossing zijn.

Alles draait in principe rond het je tegenstander niet mogelijk te maken een makkelijke bal te slaan!

Voetenspel

Een goed voetenspel bepaalt zeker je niveau. Neem vooraleer je een bal terugspeelt telkens kleine pasjes om je zodanig op te stellen dat je bij het terugslaan van de bal, achter de bal blijft. Zorg er met die pasjes ook voor de je de bal niet te dicht tegen je lichaam krijgt omdat het dan heel moeilijk wordt om de bal terug te krijgen waar je dat wil.

In deze video van ‘The Padel School’, krijg je heel wat interessante info over hoe je voeten bewegen tijdens padel.

Padel, een tactisch spel? Jazeker, en nog meer dan tennis is. Vang alvast met al deze basisregels aan en je zal merken dat padel onmiddellijk veel plezanter wordt! In de toekomst wanneer je al wat beter gaat spelen, zal je met deze regels wellicht wat flirten. Niettemin blijven deze basisregels altijd belangrijk, ongeacht je niveau.

Bekijk zeker ook nog eens ons overzicht van de belangrijkste spelregels van padel want ook die leunen niet allemaal dicht aan bij die van tennis!

Kijk voor je favoriete merken van padelrackets, ballen, schoenen en kledij eens op ilovepadel.be. Hun aanbod is redelijk uitgebreid en alles wordt ook zeer snel geleverd. Je kan ook vragen om padelrackets te testen vooraleer te beslissen!

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon