Gebruik in padel zeker je verstand! Door de goeie keuzes te maken over waar de bal terug te spelen, kan je tijdens een wedstrijd heel veel energie sparen.
Deze informatie is vooral handig voor de veteranen onder jullie, maar terzelfdertijd ook uiterst interessant voor alle padelspelers ongeacht het niveau.
Een verstandige shotrichting in combinatie met de juiste positie op het veld, brengt ieder speler meestal in het voordeel tijdens een wedstrijd. Aangezien je in tornooien normaal voorrondes van 3 opeenvolgende matchen gaat spelen, is dit een zeer interessant artikel.
Achter in het padelveld
Zoals je al weet, is het voornaamste doel in padel je netpositie veroveren tijdens het spel. Veelal merken we dat spelers te snel naar het net willen oprukken op de verkeerde ballen die ze krijgen. Ze slaan een return op een moeilijke bal, lopen onmiddellijk voorruit en staan nog maar in niemandsland wanneer ze al de bal terugkrijgen. Daarna worden ze onmiddellijk opnieuw gedwongen om achter in het veld te gaan staan en lopen ze dus onnodig enkele keren 4-5 meter voor en achteruit en slaat de vermoeidheid snel toe.
Probeer daarom van achterin het veld, gewone ballen terug te slaan tot je de goeie mogelijkheid hebt om een lob te slaan en zo de tijd krijgt om met je partner een goeie positie aan het net in te nemen.
Wacht dus rustig af tot je, in je defensieve opstelling, van je tegenstrevers een makkelijke bal krijgt om de lob te slaan.
Waar speel je de lob naartoe?
Waar je in padel de lob naartoe speelt, hangt af van wat je positie in het veld is. Wanneer ze bijvoorbeeld een korte bal naar je forehand spelen en je vooruit beweegt, kan je best een goeie (lange) diagonale lob spelen en weet je dat je slecht enkele stappen weg bent van je volgende goede positie. Sla je de lob rechtdoor (= kortere afstand, dus bal sneller terug) dan ben je wellicht nog enkele stappen te ver van die goeie positie.
Krijg je de lob op je backhand dan kies je best voor een lob rechtdoor en ben je opnieuw heel dichtbij de goeie positie om de volgende bal te gaan ontvangen.
Als je meerdere keren per punt of spel een goeie lob speelt, zal je zeker minder afstand op het veld moeten afleggen en zodoende heel wat energie besparen.
Vooraan in het veld
Het meeste energie verspil je met het spelen van aggresieve smashes op een diepe lob in plaats van een gecontroleerde bandeja. Omdat je een snelle bal hebt gespeeld, heb je jezelf geen tijd gekocht om je netpositie rustig terug in te nemen en bracht je je tegenstrevers hiermee zelfs in een betere positie om je bij hun volgende bal terug in de problemen te brengen.
Ga enkel voor die aggresieve smash als je quasi zeker bent dat je daarmee het punt gaat scoren! Verspil er anders geen onnodige energie mee.
Ook de richting van je volleys kan je heel wat energie doen besparen. Verander je de bal vaak van richting, dan moet je zelf ook heel vaak je netpositie van links naar rechts en omgekeerd veranderen.
Energie kan je bij je volley dus zeker besparen wanneer je de bal terugstuurt in de richting van waar die kwam.
Enkele bijkomende bedenkingen
Veelal is het makkelijker om diagonaal te spelen. Zo’n 80% van de slagen in padel worden diagonaal geslagen. Krijg je het fysisch wat lastiger omdat jij alle ballen krijgt toegespeeld en ze je partner in de “diepvries” hebben gestopt, sla dan eens een bal rechtdoor. Wanneer je rechtdoor speelt, is de kans namelijk groot dat de volgende bal naar je partner wordt gespeeld en kan je daardoor zelf eens wat “pauze” nemen.
Met betrekking tot de bandeja, kan je je partner eventueel in het spel betrekken, door die rechtdoor te slaan. Een bandeja rechtdoor is iets moeilijker maar kan je ook toelaten zelf meer tijd te hebben om terug in je netpositie te geraken. Sla je de bandeja toch diagonaal, dan kan je eventueel nog een beetje achter je partner blijven en hoef je minder afstand af te leggen.
Padel spelen met je verstand is ook afspraken maken met je partner
Spreek met je partner af over wie, welke ballen neemt. Als vuistregel geldt nog steeds dat ieder zijn kant van het veld bewaart en alle ballen neemt die op zijn/haar kant belanden. Toch kan die vuistregel niet altijd aangehouden worden en is het belangrijk van als partners synchroon op het veld te bewegen. Over dergelijke gevallen lees je ook iets in het artikel “Jouw bal of de mijne”
Al onze artikelen gegroepeerd per categorie
Je eigen uitrusting om padel te spelen al gevonden?
Bol.com en TennisDirect bieden ondertussen heel wat padelartikelen aan. Soms zijn dat ook dezelfde merken.