Wanneer moet je je padelracket vervangen? Hoe lang kan je met een padelracket spelen?

10/05/2021

Regelmatig krijgen we de volgende vraag van PadelFun-volgers: Wanneer moet je je padelracket vervangen? Vandaar in dit korte artikel enkele dingen die ik op internet hierover vond.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Hoe lang kan je met een padelracket spelen vooraleer je het dient te vervangen?

Padelrackets hebben doorgaans een kortere levensduur dan tennisrackets vanwege de impact met het metalen hekken of op de glaswanden. Ter vergelijking: tennisrackets gaan vele jaren mee en enkel snaren en grips dienen regelmatig te worden vervangen.

Technisch gezien hebben padelrackets een normale levensduur van 12 tot 18 maanden op basis van wat de fabrikanten ons vertellen. Tenzij ze je uit frustratie op de grond gooit, tegen het hekken kletst of …

In de praktijk, hangt de levensduur van je padelracket af van enkele factoren zoals:

  • Is er een barst in het frame of in één van de vlakken?
  • Ervaar je dezelfde power niet meer als toen je je racket kocht?
  • Speel je veel of eerder occasioneel?
  • Heb je regelmatig met je racket in slechte weersomstandigheden (heel warm of zeer koud) gespeeld?

Moet je een gebarsten padelracket onmiddellijk vervangen?

Wanneer je een nieuw racket koopt, controleer je het vooraleer je ermee gaat spelen best zeker eerst op barsten. Groot of klein maakt niks uit. Bemerk je barsten of kleine schade aan het nieuwe padelracket, leg het of stuur het dan onmiddellijk terug!

Of je het padelracket waarmee je speelt al dan niet snel moet vervangen hangt af van het soort barst in je racket.

Heb je enkel kleine schade (cosmetische barsten) in de verf van je racket dan is er vanzelfsprekend geen probleem om er verder mee te spelen.

Zijn er daarentegen barsten tussenin de gaten van je racket, dan heeft het weinig zin er nog verder mee te spelen. Er verder mee spelen zal de barst(en) alleen maar groter doen worden en je balgevoel aantasten.

Ook zware barsten in het frame van het racket moeten je doen inzien dat je padelracket aan vervanging toe is. Dit soort barsten krijg je meestal omdat je je racket tegen dat van je partner hebt geslagen of hard tegen het glas of hekken. In het begin kan je er wellicht nog een paar keer mee spelen maar over tijd worden deze barsten groter en groter en zal je dat zeker gevoelsmatig ondervinden.

Reparatie van padelrackets

Afhankelijk van de omvang van de schade (geen inwendige beschadiging aan de rubbers) kan een padelracket eventueel gerepareerd worden. Is de schade oppervlakkig dan is dit misschien iets om te overwegen. Heb je een goedkoop racket, dan loont dit misschien de moeite niet. Let wel dat dit soort service volgens ons, momenteel niet beschikbaar is in de lage landen. Ken je wel iemand die dit doet, laat het ons dan even weten. Moet je je racket naar Spanje of een ander land opsturen dan betaal je daar voor.

TIP! Kleine barsten in het kader kan je eventueel nog even tegenhouden met wat superlijm 😉

Extreme weersomstandigheden hebben een extreem impact op je padelracket

Koude en warme temperaturen hebben een zeer zwaar impact op de levensduur van je racket. Naast een invloed op de vlakken (carbon or andere materialen), heeft koude en warmte ook een invloed op de binnenkant (het rubber of de foam) van het racket. De materialen aan de binnenkant worden veel harder of zachter bij lage of hoge temperaturen en kunnen ook barsten gaan hebben die we uiteraard niet kunnen zien. Deze gebreken zullen wel een verandering van het goeie gevoel dat je met je racket hebt, veroorzaken.

Dit betekent niet dat je bij dat soort weer geen padel mag spelen maar dat je je racket wel degelijk moet verzorgen en beschermen. Bewaar je racket(s) in een hoesje of sporttas en leg ze niet lang in de koffer of aan de achterruit van je wagen. Meer hierover lees je verder in dit artikel.

Draag goed zorg voor je racket en je zal er langer mee kunnen spelen

Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om de relatief korte levensduur van je padelracket te verlengen.

In een eerder artikel legden we reeds uit hoe u uw padelracket kunt onderhouden en er kan voor zorgen dat u het minder snel moet vervangen.

Lees die 6 eenvoudige tips nog eens na via deze link of klik op de afbeelding hieronder.

Gemiddelde levensduur van een padelracket

Het moment waarop je je padelracket moet vervangen hangt zoals hierboven beschreven dus van heel veel dingen af.

Zonder dat het racket schade (barsten) oploopt, kan men stellen dat iemand die 2 tot 3 uur per week speelt, makkelijk een jaar, anderhalf jaar tot misschien zelfs twee jaar met het padelracket zal kunnen spelen.

Speel je daarentegen meer en doe je regelmatig aan tornooien mee dan is 1 jaar zowat de levensduur van je padelracket.

Ben je dan nog extremer aan het spelen gegaan, dan raden bepaalde fabrikanten zelfs aan om de 6 maanden je padelracket te vervangen.

Professionele spelers vervangen hun rackets maandelijks of tweemaandelijks. Zij hebben uiteraard geen problemen met het feit dat padelrackets niet goedkoop zijn!

Op zoek naar een specifiek artikel? Vind het sneller met behulp van de categorieën.

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak
Volg en like ons aub:
fb-share-icon