Padelbal binnen of buiten?

Is de padelbal binnen of buiten? Vermijd discussies tijdens je wedstrijdje padel!

31/08/2020

In dit bericht willen we een oplossing bieden voor het vermijden van discussies over het al dan niet binnen of buiten zijn van een padelbal.

Padelbal binnen of buiten?

Hoe kan je bij padel nu weten of de bal binnen of buiten was?

Beslissen of een bal binnen of buiten is kan je best doen aan de hand van 2 criteria:

  1. Traject van de bal
  2. Spin op de bal

Het traject van de bal toont meestal of deze binnen of buiten was

Om te kunnen oordelen over het al dan niet binnen of buiten zijn van een bal, is het belangrijk naar het traject van de bal te kijken. Onder welke hoek komt de bal tegen het veld en het glas of hekken tegenover onder welke hoek vertrekt de bal terug. Dit is een algemene richtlijn en wordt uiteraard ook beïnvloed door de spin die de padelbal heeft (zie verder).

Vertrekt de bal lager dan het traject waaronder die aankwam, dan is de bal over het algemeen UIT. Is het vertrekkende traject hoger, dan is de bal wellicht BINNEN geweest.

In onderstaande animaties wordt dit uitvergroot geïllustreerd. In de video hieronder legt Sandy dat nog eens duidelijk uit.

Traject padelbal binnen
Traject padelbal buiten

Spin of slice op de bal

Wanneer er heel wat spin of slice op de bal zit, dan zal de bal iets anders gaan reageren na het terugbotsen. In de meerderheid van de gevallen zal de bal spin krijgen na het raken van 2 vlakken (grond en glas of hekken). Daardoor zal een bal die eerst het glas raakt, een spin krijgen die de bal verder richting het net stuurt. In dit geval is de bal dus buiten. Raakt de bal daarentegen eerst de grond dan zal de bal na het botsen, eerder de neiging hebben rechtop te botsen of opnieuw richting het glas of hekken te gaan. In dit geval is de bal dan binnen. Bekijk hier ook de video onderaan om een duidelijk voorbeeld te zien.

Raken van het zijglas of hekken

Bij een service of shot tegen het zijglas wordt het iets moeilijker om te oordelen. Hier raden we aan de trajectregel te hanteren.

Bij het raken van het hekken, is het traject van de bal sowieso al onvoorspelbaar maar ook hier kan het traject je doen beslissen of de bal al dan niet binnen of buiten was.

Niet zeker of de padelbal binnen of buiten was?

In vele gevallen is er geen scheidsrechter op het veld. Teneinde op het padelveld, een sportieve sfeer te houden, raden we iedereen aan om geen discussies te starten.

Speel bij twijfel, altijd gewoon verder of ga het punt desnoods herspelen!

Op zoek naar eigen padelmateriaal?

Bekijk dan, via deze link of via de banner aan de rechterkant, eens de webshop van BV Padel.

Lees ook zeker deze berichten vooraleer je overgaat tot een aankoop:

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon