6 veel voorkomende fouten bij beginners in padel

26/04/2021

Heel belangrijk voor elke padelfanaat, gevorderd speler of beginner, is het identificeren van de aspecten die je in je spel kunnen verbeteren. Meestal is het moeilijk om daar zelf achter te komen, dus hier zijn enkele tips over de 6 meest voorkomende fouten die beginners in padel maken.

Geschatte leestijd: 4 minuten

De 6 meest voorkomende beginnersfouten

Weet jij welke fouten bij beginners het meest voorkomen bij padel? In dit bericht sommen we de 6 meest voorkomende beginnersfouten bij padel op en leggen we uit hoe je die kunt vermijden. Alleen een goed padelracket en een flinke dosis geduld zijn vereist.

Vandaag willen we je wat tips geven om deze kleine fouten, die de meeste spelers maken als ze beginnen met het spelen van padel, te vermijden. Als je niet zeker weet welke basisregels je best volgt bij het spelen van padel, nodigen we je uit om meer artikelen op deze website te lezen. Vaak maken zelfs degenen die van tennis komen, heel wat van deze beginnersfouten. Helaas moeten we allemaal doorheen deze faze en hebben we geen toverstaf om ons zomaar in een professionele speler te veranderen. Let dus goed op deze adviezen!

Verkeerde grip van het racket

Veelal zien we dat vele spelers het racket in een verkeerde handgreep (grip) vasthebben. Een van de belangrijkste aanpassingen waar je in padel als ex-tennisspeler rekening mee moet houden is de padel grip.

Verander je handgreep naar de CONTINENTALE grip, beter gekend als de HAMERGREEP.

Dit is wellicht één van de moeilijkste aanpassingen als beginnend padelspeler. Je wordt gedwongen om de hoek van je racket te veranderen en op een andere manier te gaan slaan. Wees hiermee zeker geduldig, dit kan tijd en enkele frustrerende momenten vergen.

Wen er dus zo snel mogelijk aan om vanaf het begin die continentale grip te hanteren.

Padelracket correct vasthouden in hamergreep of continentale grip
Klik op de afbeelding voor meer informatie over de hamergreep en hoe het padelracket vast te houden.

Coördinatie en timing

In padel zijn, net zoals bij andere racketsporten, coördinatie en timing een ander groot probleem van beginners. Het is cruciaal om de bal op het juiste moment en in de juiste positie te kunnen raken. Dat de ballen bij padel via het glas kunnen gespeeld worden, maakt het dan ook niet eenvoudiger.

Daarom is het voetenwerk en zeer los bewegen op het veld erg belangrijk om jezelf op de perfecte plek ten opzichte van de bal te plaatsen. Als startend padelspeler is het normaal dat je in het begin te dichtbij of te ver van de bal staat. Hier is geduld en veel oefenen de boodschap.

Door veel te spelen, zal je leren de baan en snelheid van de ballen te lezen. Eenmaal dat onder de knie, wordt de padelsport echt superplezant!

Slechte positie op het padelveld

De juiste positie van jezelf en je partner op de padelbaan is een ander uiterst belangrijk aspect van padel en één van de fouten die vele beginners tot deze sport maken.

Een goede positie van alle spelers op het padelveld is uiterst belangrijk.

Een typische fout bij amateur-padelspelers is dat ze zich heel veel in niemandsland bevinden of constant achter de serveerlijn staan en alle slagen vanaf de achterkant van het veld terugspelen. Het is belangrijk te begrijpen dat je achterin het veld altijd verdedigt en je aan het net de meeste punten maakt. Het begrijpen van deze verdedigende en aanvallende strategie is een basisconcept dat beginnende padelspelers snel een beter speler kan doen worden. Het vereist vooral vastberadenheid, concentratie en opnieuw veel oefening.

Leer zowel aanvallen als verdedigen en wees vooral niet gefrustreerd omdat je de bal in het begin nogal veel in het net of tegen het glas slaat.

In vele artikelen, hadden we het over de juiste positionering op het veld. Lees dus zeker ook eens deze:

Weinig controle en geen geduld

Een andere veel voorkomende fout bij het spelen van padel, is dat ballen zonder nadenken in alle richtingen worden teruggespeeld en, vooral dan ex-tennisspelers, te snel voor het punt wordt gegaan. Bij het slaan van de bal gaat het niet alleen om kracht, maar ook om controle, balans en planning, weten waar je de bal naartoe moet slaan. Om padel goed te kunnen spelen en dergelijke beginnersfouten te vermijden, moet men de punten geduldig opbouwen en de positie van de tegenstrevers constant in het oog houden. Sla de bal niet zomaar in het rond en speel ook zeker met snelle en trage ballen, gecontroleerde diepe en korte ballen en nu en dan eens een goeie lob tussendoor.

Controle en geduld spelen bij padel altijd in jouw voordeel

Niet beweeglijk genoeg

Zoals eerder al vermeld, is losse voeten hebben en dus heel beweeglijk zijn, van heel groot belang. Een veel voorkomende fout bij beginners in padel is het gebruik van kracht maar zonder controle. Beginners raken de bal vaak vanuit elke positie zonder aandacht te besteden aan de techniek en precisie van het shot. Veelal is te statisch zijn daarvan de reden. Ben je heel beweeglijk dan sta je bijna altijd goed om de bal met controle, al dan niet hard of zacht, terug te slaan.

Klik op de afbeelding en ontdek hoe je je voetenwerk kan verbeteren

Stilstaan in padel is ​​geen optie als je wil winnen!

Rug buigen in plaats van de knieën

Het is normaal om te zien dat beginners de bal veelal raken zonder de knieën te buigen. Zelfs bij de laagste ballen hebben ze de neiging om hun rug te buigen in plaats van hun knieën. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe het licht buigen van de knieën jullie in staat zal stellen elke handeling nauwkeuriger en ook sneller uit te voeren. Ook voor je gezondheid is het aangewezen dat je je knieën buigt tijdens het spelen van padel.

Door uw knieën gebogen te houden, worden uw benen schokdempers die u perfect in evenwicht houden en kan je lage ballen makkelijker retourneren.

Padel is geen eenvoudige sport en net zoals bij alle sporten, maken beginners altijd heel wat fouten. Onthoud en werk aan bovenstaande fouten en je wordt snel een betere padelspeler, daar zijn we zeker van! 💪

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Alle blogartikelen gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon