In padel sla je de opwarming en het stretchen nooit over!

5 redenen om de opwarming bij padel niet over te slaan!

20/08/2020

Onvoldoende of geen opwarming bij padel is een van de grootste problemen van vele spelers. Spelers komen aan bij een tornooi, beginnen wedstrijden te bekijken terwijl ze wachten op hun match, chatten met vrienden, bekijken sociale media … en dan worden ze plotseling het veld opgeroepen, rennen ze rond om hun tas en partner te vinden … en dan 10 minuten later staan ze 4-0 achter in de eerste set en kunnen ze niet achterhalen waarom!

Martita Ortega stretcht voor de wedstrijd

Dezelfde aanpak met vriendschappelijke wedstrijden. Je hoort spelers klagen dat ze een hamstring of achillespees hebben verrekt. Maar daarbij zeggen ze niet dat ze een half uur naar de club hebben gereden en onmiddelijk op het veld zijn gekomen.

Klinkt dit vertrouwd in de oren? Dan zijn hier 5 belangrijke redenen waarom je zeker moet opwarmen:

Opwarming als voorbereiding van je lichaam

Dit deel spreekt voor zich. Er is een berg aan onderzoek gedaan die het belang van een goeie opwarming van je lichaam en spieren onderstreept. Een goeie opwarming verhoogt alvast uw hartslag (circulatie). Daardoor wordt zuurstofrijk bloed naar uw spieren te pompen om ze goed voor te bereiden op actie. De opwarming zal er ook voor zorgen dat je minder risico loopt op kwetsuren.

Opwarming als mentale voorbereiding

Of dit nu voor een training of een wedstrijd is, is het de perfecte gelegenheid om even stil te staan bij je laatste wedstrijd/training en de komende. Dit doe je door na te gaan denken over de positieve en negatieve delen van uw spel of zelfs om de verbinding met uw persoonlijke en professionele leven voor even te verbreken terwijl u zich voorbereidt om alles te geven op het veld. Spelers vinden vaak dat muziek helpt als onderdeel van deze routine.

Opwarming bij padel is ook praten met je partner

Het is misschien moeilijk om in je dagelijkse leven tijd te vinden om met je partner te praten, maar de 10-15 minuten voordat je samen een wedstrijd begint, is een geweldige manier om erachter te komen hoe het met je partner gaat. Het is een goed moment om eventuele fysieke problemen die ze hebben te bespreken en een kans om eventuele tactische situaties voor de komende wedstrijd te bespreken.

Opwarming is mogelijkheid om te trainen

De warming-up kan een goed moment zijn om te werken aan fysieke elementen van je spel waarvan je weet dat ze verbeterd moeten worden. Als u zich bijvoorbeeld een beetje traag voelt of als u denkt dat uw beweging beter kan, kunt u daarvoor enkele specifieke opwarmingsoefeningen toevoegen. Om te beginnen zouden er altijd een paar basisbewegingen moeten zijn, maar daarna is het een goed idee om je opwarming persoonlijker te maken.

Een goeie opwarming bij padel zorgt er voor dat je voluit zal kunnen spelen vanaf het eerste punt!

Dit is echt de belangrijkste reden voor een opwarming bij padel; ervoor zorgen dat je de wedstrijd, volledig alert en klaar om ten volle te strijden, kunt beginnen. Een langzame start in padel kan vaak resulteren in het verliezen van de eerste set. Warm goed op om volop te kunnen gaan van zodra de eerste bal in het spel is!

Een kanttekening: het is een stuk gemakkelijker om de opwarming te herhalen als je een beetje routine hebt. Doe dus telkens ongeveer 10-15 minuten oefeningen die je volledig voorbereiden op de wedstrijd. De routine kan langer zijn, als je tijd hebt, maar onthou dat 10-15 minuten de minimum vereiste tijd is.

Check deze video om te zien hoe je bij padel goed kunt opwarmen voor je op de baan komt! Dit is een full body opwarming die je voor elke training of wedstrijd kan doen. Doe ze altijd, of het nu gaat om fitness, padel, tennis of een ander soort activiteit. Lees daarna ook hoe je een goeie opwarming kan doen vooraleer je aan een padelwedstrijd begint.

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon