Hoe moet je een bajada verdedigen in padel?

05/03/2021

In dit artikel geven we jullie enkele tips om te leren hoe je op een bajada best kunt verdedigen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is die bajada alweer?

Padel spelen is een constante mix tussen momenten in de aanval en momenten in de verdediging. Meestal is de aanvallende positie aan het net en de verdedigende positie achter in het veld. Maar… afhankelijk van het shot dat we kunnen maken, bevinden we ons achteraan het veld misschien toch in een aanvallende positie!

Eli Amatriaín slaat bajada

Dat is zeker het geval wanneer een bal hoog genoeg opbotst. Wanneer we een bal op een hoogte van 1,5 meter of hoger kunnen raken, is er de mogelijkheid om die een neerwaarts traject te geven en kunnen we die harder en bijgevolg aanvallender spelen. In dit geval kan dus een bajada (aanvallend shot op een bal die hoog genoeg tegen het achterglas opbotst) worden geslagen.

Hoe verdedig je een bajada best?

We staan achteraan het veld te verdedigen, slaan een lob over onze tegenstanders en nemen onmiddellijk onze posities aan het net in. Een lob speel je sowieso best overdreven hoog en, om zekerheid in te bouwen, diagonaal. In dat geval is de afstand tot het glas het langst. Idealiter raakt de bal de grond net op of achter de servicelijn van je tegenstrevers.

In de hieronder omschreven gevallen gaan we er van uit dat een backhand slaan, moeilijker is dan een forehand. We weten uiteraard dat dat niet voor alle spelers het geval is.

Verdedigen bajada van de linkerspeler

Als speler op de linkerkant van het veld, sta je diagonaal logischerwijs tegenover een rechtshandige speler. Na een diagonale lob zal deze speler een backhand bajada moeten uitvoeren (dicht bij het zijvenster) of forehand bajada wanneer de lob toch eerder in het midden van het veld werd gespeeld.

Backhand bajada

In dit geval zal de speler zelden kiezen voor een bal door het midden. De voor de hand liggende opties die je tegenstander heeft, zijn om langs de lijn te spelen of gekruist richting het rooster te gaan. In beide gevallen zal dat zelden met hoge snelheid zijn. Dus na je lob, zullen jij en je partner zo aan het net moeten “plakken” dat jullie beide hoeken beschermen. Verkiest je tegenstander ook een lob, dan heb je sowieso voldoende tijd om terug naar achter te gaan.

Forehand bajada

Is de lob niet genoeg gekruist, dan kan je tegenspeler wellicht toch een forehand slaan. Nu heeft die speler wel meer mogelijkheden om die bal te versnellen. Veelal wordt hier gekozen om de bal door het centrum of op het lichaam terug te slaan. Kleef in die gevallen, na je lob, iets dichter aan het net en bewaak voornamelijk het midden. Wees ook voorbereid op een hardere slag en span de polsen goed op om de snelle bajada gewoon te blokkeren. Na het blokkeren, kan je verder richting het net oprukken of van achterin opnieuw bouwen aan het punt.

Verdedigen bajada van de rechterspeler

Als je een linkshandige tegenspeler op de rechterkant van het veld hebt, gebruik je dezelfde tactiek als hierboven beschreven. Sla die diagonale lob en begeef jullie beide richting het net.

Is het een rechtshandige dan kan die lob meer richting het midden van het veld gespeeld worden maar wordt de afstand tot het glas korter. In ieder geval zijn dit de opties voor die speler: een backhand bajada vanuit het midden van de baan, of een kick bajada vlak bij het zijraam.

Backhand bajada

Na je lob moet de speler een backhand bajada uitvoeren vanuit het midden van de baan. Er zijn maar weinig opties met beperkt risico: snel door het midden of snel op de speler die voor hem staat, dus de speler links. Om deze bajada te verdedigen, moet je dicht bij het net komen, de speler aan de rechterkant het midden van de baan laten beschermen en de speler aan de linkerkant iets naar links verschuiven. Op deze manier bedek je alle hoeken goed en kun je daarna wellicht een strakke volley slaan richting de hoek van de speler die net de bajada heeft uitgevoerd.

Forehand bajada

Deze is misschien wel het meest ingewikkeld om te verdedigen. Als je lob naar de hoek van gemiddelde kwaliteit is, heeft de rechtshandige die aan de rechterkant is gepositioneerd namelijk veel opties: langs de lijn, naar het midden, snel op het lichaam van de spelers, de korte forehand cross of een lob. Wat doe je?

Omdat je die optie wil vermijden kan je bijvoorbeeld nooit een lob in die richting slaan 😉 maar dat zou toch iets onprofessioneel van ons zijn. Slaan we die lob wel, dan moeten we aan het net proberen de hoeken goed te sluiten met de speler aan de linkerkant iets dichter bij het net dan de speler aan de rechterkant. Op deze manier kun je dekking bieden langs de lijn, wordt het midden bewaakt door de rechterspeler, kan de kort gekruiste bal kan teruggespeeld worden na het stuiteren tegen het hekken en kan je een lob beantwoorden met een bandeja.

Conclusie

Een bajada verdedigen is in ieder geval iets dat je als team moet doen. Sla best een gekruiste lob en volg goed op naar het net. Jullie opstelling aan het net is daarbij cruciaal en dient te zijn zoals beschreven in een vorig artikel over welke jullie correcte positie aan het net is. Zet die tactiek in plaats, en zoals in vele artikelen reeds gemeld: houd aan het net zeker altijd je racket voor je lichaam in de hoge positie (borsthoogte).

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Ontdek hier onze blogartikelen gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon