In dit artikel hebben we het enkel en alleen over veel voorkomende fouten in padel. De lijst hieronder geeft een mooi overzicht van dingen waarop je zeker moet letten, dingen die je zeker moet doen en dingen die je zeker moet afleren. Probeer deze lijst in je geheugen te griffen. Ze is waardevol en moet je toelaten op zeer korte tijd, enorme stappen vooruit te zetten om een beter padelspeler te worden!
De service/opslag
In het artikel “Alles over de opslag in padel” heb je wellicht al heel wat info gevonden over de opslag en hoe je die best uitvoert. Hier nog snel even een overzicht van de fouten die we veel zien gebeuren. Met dank aan de Hello Padel Academy voor het toelaten van de screenshots in dit artikel!
Serveren boven je heuphoogte – is helemaal niet toegelaten. Probeer de bal wel altijd op het hoogst toegelaten punt (heuphoogte) te raken om toch nog iets van kracht in je service te hebben. Lager raken mag dus maar dan is het moeilijker om een goeie service te slaan.
Serveren met je lichaam frontaal richting het net – ga mooi zijdelings staan om na je opslag, makkelijk de voorwaartse beweging richting het net te kunnen starten. Op die manier raak je 2 à 3 seconden sneller aan het net en die weinige seconden zijn in padel heel belangrijk.
Top spin opslag – deze manier van serveren heeft op gevorderd niveau geen enkele zin omdat het je tegenstrevers helemaal niet onder druk zal zetten. Het zal ze integendeel zelfs het voordeel geven van een makkelijkere return te kunnen slaan. Laten ze de bal tegen het glas botsen, dan botst die omhoog en dus makkelijker. Sla je een kortere top spin opslag, dan maakt die top spin het eenvoudiger om een goeie lob te slaan.
Het terugslaan van een service
Meestal is het niet uw manier van slaan, maar eerder uw positie in het veld of uw beslissing over hoe u de service kunt teruggeven, waardoor dit eerste shot zo moeilijk is. Laten we eens kijken naar de fouten die je moet vermijden om een succesvolle return te slaan.
Ga bij de return van de opslag zelden voor een directe winner. Afhankelijk van de spelsituatie en de stand, kan je dit nu en dan al eens doen maar als basisregel, raden we dit ten zeerste af.
Ga niet te dicht bij de servicelijn staan. Hoe dichter je bij de lijn staat, hoe korter de afstand tot de persoon die serveert en des te sneller de service terug aan jouw kant zal zijn.
Ga ook niet te ver van de servicelijn staan omdat je dan veel meer opslagen tegen het glas zal krijgen en over het algemeen ook veel returns zal moeten slaan met een opwaartse beweging en dat is niet zo goed.
Luie racketvoorbereiding. Sta geconcentreerd klaar voor de return met je racket voor je en naar boven gericht (90°)
Om een aanvallend shot te slaan moet je beweging best van hoog naar laag zijn. Hou je je racket niet voor je en naar boven gericht dan is die beweging altijd omgekeerd en bijgevolg defensief. Veelal ga je dan ook je pols gebruiken voor de return en dat raden we ook zeker af.
Zet beide voeten ongeveer in de richting van waar de service zal komen en niet recht evenwijdig met het net.
Forehand – bovenlichaam
Vele padelspelers komen uit andere sporten zoals tennis of squash en dragen daarom soms gewoontes mee die je in padel beter niet hebt. Hieronder ook enkele voorbeelden van veel voorkomende fouten die we regelmatig merken.
De “klok”-beweging ter voorbereiding op een shot – dit is iets wat je racketvoorbereiding heel lang maakt en je dus veel tijd doet verliezen. Zeker niet te doen in padel! Een handige oefening om het af te leren, is helemaal achteraan het veld, met één voet tegen of bijna tegen het glas te gaan staan om ballen te retourneren tijdens een training. Hou de voorbereiding van je racket altijd kort!
Maak de swing na het slaan van een bal altijd volledig af. Stop je swing niet van zodra je de bal hebt geraakt, maar zwaai je arm volledig uit. Breek je de uitzwaai af, dan zal het shot weinig power hebben. Het is ook zeker niet goed om dit te doen daar je elleboog er serieus van afziet. Stel je voor dat je een golfspeler bent, en maak je bewegingen altijd volledig af.
Vermijd het bewegen van de pols tijdens je slag! Dit is een fout die we meestal bij squashspelers zien. Door het bewegen van de pols zal je de bal niet altijd op de sweet spot van je racket raken en verlies je ook controle op je shot.
Forehand – onderlichaam
Bij het spelen van forehand-slagen is voetenwerk fundamenteel omdat we dan meer kracht kunnen genereren en onze slag beter kunnen controleren.
Stap niet altijd zomaar vooruit om een bal te retourneren. Deze fout wordt veelal gemaakt door tennisspelers. Wanneer je achter in het veld speelt, ben je aan het verdedigen. Door het vooruit stappen, verkort je de tijd tussen jouw slag en de return van je tegenstrever en krijg je die bal dus sneller terug. Een ander nadeel is dat je daarmee veelal in niemandsland beland. Herinner je het artikel “” waarin we duidelijk stellen dat je daar niet wil staan.
Ons advies is daarom van altijd eerst achteruit te stappen. Daardoor gun je jezelf iets meer tijd om je racket goed voor te bereiden en ook meer tijd om te beslissen over welke bal en waar je die gaat slaan.
Sta niet gewoon frontaal naar het net gericht maar met beide voeten richting de serveerder. Doe je dit wel, dan heb je geen enkele controle over de richting waarin je de bal terugslaat. Ga dus altijd zijdelings staan om een goeie bal te retourneren. Professionals doen dit niet altijd maar een pro zijn wij wellicht nog niet.
Backhand
Ook bij backhand shots in padel zien we veelal volgende voorkomende problemen:
Een voorbereiding van het racket met één arm. Je bent beter af en ook sneller door je racket naar achter te begeleiden met je andere arm. Eigenlijk moet die arm zelfs de baas in deze beweging zijn omdat die zorgt voor de extreme controle over je backhand. Los het racket met die arm pas op het moment dat je de bal gaat slaan. Zwaai met beide armen uit omdat dit je alle balans geeft in je beweging.
Zet je rechtervoet (voor een rechtshandig speler) lichtjes in de richting van het net waardoor je je knie automatisch zal buigen. Dit zorgt terug voor meer controle in je backhand.
Verminder je ongedwongen fouten (unforced errors) tijdens een wedstrijdje padel
Vaak voelen we ons niet 100% comfortabel tijdens het spelen en kunnen we niet optimaal presteren gedurende de 90 minuten die een wedstrijd kan duren. Op de een of andere manier moeten we een oplossing vinden om ongedwongen fouten te voorkomen. Bekijk deze tips om, wanneer je je niet 100% voelt, er iets aan te doen!
Sla de bal in de meeste gevallen gewoon terug van waar die komt. Op die manier hoef je al geen moeilijke beslissing te nemen. Bovendien is het ook heel wat moeilijker om een bal in een andere richting te slaan en neem je daarbij meer risico. We zeggen hier uiteraard niet dat je dat dan de hele tijd moet doen. Hopelijk krijg je door dit te doen terug wat meer zelfvertrouwen tijdens je wedstrijd en kan je terug voor meer afwisselende slagen gaan.
Ga niet bij iedere slag voor een winner. Wacht je tijd af tot je een goeie opportuniteit krijgt voor een winnende slag. Zoals in eerdere artikelen al eens gemeld, geduld is in padel een zeer goeie deugd.
Onze speciale dank voor het verkrijgen van deze tips om in padel frequent voorkomende fouten te vermijden en het mogen gebruiken van screenshots, aan Mauri Andrini, hoofdcoach en stichter van de Hello Padel Academy.
De Hello Padel Academy heeft ook een training center in Antwerpen waar ze trainingen en coach opleidingen aanbieden. Alle padelclinics en -lessen die ze aanbieden, worden aangepast aan de ervaring en het vermogen van eenieder. Ben je geïnteresseerd in hun aanbod, neem dan contact op met Ronny Van Langendonck via ronny@hellopadelacademy.com.
Beknopt overzicht van veel voorkomende fouten in padel
Fouten die je in padel beter kunt vermijden
- Serveren boven de hoogte van je heup.
- Serveren en retourneren met je lichaam frontaal naar het net gericht.
- Een top-spin opslag heeft op gevorderd niveau geen enkele zin.
- Ga bij de return van een opslag best niet onmiddellijk voor een winner.
- Sta voor het retourneren van een opslag niet te dicht of te ver van de serveerlijn.
- Vermijd de klok-beweging ter voorbereiding op een shot.
- Maak zo weinig mogelijk gebruik van je pols.
- Stap niet bij iedere return kleine beetjes vooruit. Ofwel blijf je in verdediging, ofwel ruk je op naar het net.
Dingen die je in padel zeker moet doen
- Serveer met je lichaam zijdelings t.o.v. het net.
- Voor het retourneren van een opslag, “kijken” je voeten best in de richting van waar de bal zal komen.
- Hou je racket ten allen tijde netjes voor je en best naar boven gericht, onder een hoek van 90°.
- Maak je swing na het slaan van een bal, altijd af.
- Zet in vele gevallen, vooraleer je een bal gaat retourneren, een voet achteruit i.p.v. vooruit.
- Begeleid je racket met beide handen achteruit bij het voorbereiden van een backhand.
- Heb je een dag met weinig gevoel, speel dan de meeste ballen gewoon terug in de richting van waar ze komen.
- Wacht geduldig het moment af om voor een winnende slag te gaan.