Leer jezelf goed aan het net opstellen met deze padeltips

17/02/2021

We blijven het er in hameren! Het net, is in padel DE plek waar je de meeste punten maakt. Daarom is de juiste positie aan het net, als paar, zeer belangrijk! Het is de bedoeling dat je samen zo veel mogelijk de volledige breedte van het veld gaat beschermen. Maar hoe ver sta je nu best van het net voor die goeie volley? Hoe moeten we als paar aan het net bewegen? Welke posities moeten we elk aan het net innemen?

Met deze tips over hoe je goed opstellen aan het net, helpen we je in dit artikel al een goed eind op weg.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Als paar bewegen is altijd cruciaal

Eén van de fundamentele aspecten van aan het net spelen, is de positie van jezelf en je partner. Beide spelers moeten heel duidelijk de theorie van samen bewegen onder de knie hebben om de open ruimtes aan het net zo klein mogelijk te houden.

De correcte positie aan het net hangt vooral af van welke tegenstander de bal terugslaat.

Als basisregel moet de speler die diagonaal staat op degene die de bal slaat, zich dichter bij de middenlijn van het veld bevinden. De partner zorgt er dan voor dat de lijn langs het hekken bewaakt wordt. Beide spelers staan daarbij ongeveer op gelijke hoogte (afstand van het net) in het veld.

De moeilijkheidsgraad van de bal die je naar je rivalen sloeg, zal daarbij bepalen of je verder of iets dichter bij het net kan staan.

  • Als je een moeilijke bal naar de tegenstander speelde (bijvoorbeeld heel snel of met veel effect) kan de diagonale speler aan het net een stukje naar voren bewegen.
  • Was het een makkelijke bal, en kan je tegenstrever dan bijvoorbeeld makkelijk een lob of lastige bal terugslaan, dan mag de speler die het net diagonaal bedekt een stapje achter zijn partner staan.

Tips om te weten welke positie aan het net de juiste is

Als je nog nooit padel (of tennis) hebt gespeeld, is het bijzonder moeilijk om te weten hoe je het net goed kan bewaken. Lees eventueel eerst eens dit artikel met 5 redenen waarom je aan het net moet geraken.

De volledige breedte van het veld bewaken is jammer genoeg onmogelijk. Daarom zijn er enkele basisregels die je moet volgen om je goed op te stellen aan het net en zoveel mogelijk die breedte te gaan dekken.

We gaan er hieronder wel van uit dat beide spelers weten hoe zich als paar te gedragen. Beide moeten voortdurend samen bewegen!

Het samen behouden van een goede positie, niet alleen in de aanval maar ook in de verdediging, zal jullie helpen ordelijker te spelen en minder vermoeid te raken.

Welke is de juiste positie aan het net?

Het belangrijkste doel van je goed opstellen aan het net is, de ruimtes te verkleinen waarin we door onze rivalen kunnen worden getroffen. Daarom is net die coördinatie, het samen bewegen als paar, een bepalende factor voor het al dan niet slagen aan het net.

Men verwijst hierbij vaak naar de zogenaamde ruitenwissertechniek. Deze techniek stelt dat beide spelers op dezelfde manier over het veld moeten bewegen, waarbij ze constant dezelfde ruimte tussen de een en de ander behouden. Het is alsof beide spelers met een touw aan elkaar vast hangen en zo over het veld moeten bewegen.

In de praktijk betekent dit dat we moeten zien welke rivaal degene is die de bal gaat terugslaan en we ons in functie daarvan gaan positioneren. Aan het net, moet je je concentreren op het bewaken van je parallel (langs het hekken) of het midden.

Maar hoe zit het dan met de gekruiste ballen? Het is onmogelijk om de hele breedte van het net te dekken! De gekruiste zone is daarom degene die je iets meer “open” kan laten. Als je als koppel er in slaagt je correct aan het net op te stellen, dan zal deze open ruimte sowieso toch relatief klein blijven. Wil je tegenstrever daar toch proberen een punt te maken, dan zal die heel precies moeten slaan – moeilijk dus.

3 mogelijke scenarios bepalen jullie positie aan het net

Als paar moet je tijdens het punt constant zijdelings bewegen, waarbij elke speler zijn/haar deel van het net bedekt. Eigenlijk zijn er 3 mogelijke scenario’s wanneer het gaat over je goed opstellen aan het net:

  1. Als de backhand/linker-speler de bal gaat slaan, bedekt de drive/rechter-speler de lijn langs het hekken en de backhand-partner het midden van het veld.
Scenario 1
  1. Als de tegenstander op rechts degene is die de bal gaat slaan, bedekt de rechtse speler het midden en de linkse partner de parallel.
Scenario 2
  1. Als een bal vanuit het midden zal teruggeslagen worden, moeten we ons min of meer in het midden van het veld plaatsen.
Scenario 3

Zoals u kunt zien, is het doel van je goed opstellen aan het net, de vrije ruimtes (in paars in de afbeeldingen) zo klein mogelijk houden. Enkel door samen de juiste posities aan het net in te nemen, kan je daarin slagen!

Veranderen van richting betekent positie aan het net aanpassen

Meestal zijn het de spelers die de netpositie bezetten, die kunnen selecteren op welke speler ze willen aanvallen. Een probleem stelt zich echter vaak wanneer plots van richting wordt veranderd.

De speler die van richting verandert zal normaal snel zijn/haar nieuwe positie innemen. Wanneer de partner, die misschien niet oplettend is, dit te laat door heeft, ontstaat er bij deze, veel ruimte waarin je tegenstrevers kunnen spelen.

Maak daarom bijvoorbeeld een tussenstap en sla eerst naar het midden vooraleer volledig van richting te veranderen. Dit is dan slechts een kleine verandering, waarvoor weinig aanpassing van jullie positie aan het net nodig is. Als het moeilijk is om een passend evenwicht te vinden als paar, is dit de meest aanbevolen optie.

Verander niet zomaar en constant van richting! Niet alle ballen zijn optimaal om naar de andere speler te spelen. Als de bal comfortabel voor je is en je voldoende garantie hebt om de verandering correct uit te voeren, dan kan je dat doen. In andere gevallen doe je dit dus best niet!

Hoe ver van het net moeten we staan?

Een andere belangrijke factor wanneer we aan het net gaan spelen, is weten hoe ver we er vandaan moeten staan.

Een goeie afstand is ongeveer 2 à 3 meter van het net. Dit is uiteraard variabel en afhankelijk van uw spelniveau en uw fysieke conditie.

Er zijn spelers die er de voorkeur aan geven een beetje verder te blijven om bijvoorbeeld het net niet snel te verliezen bij een lob. Sta je verder van het net, dan wordt de ruimte voor je groter en kunnen je tegenstrevers je wel een chiquita toespelen.

Te dicht bij het net staan, tenzij je goede benen hebt, geeft je rivalen het voordeel om met een gewone lob jullie netpositie af te nemen.

Vergeet uiteraard niet dat je na het slaan van eender welk shot aan het net, terug naar die juiste basisposities moet terugkeren.

Een goeie video ter illustratie

In de volgende video zien we hoe beide spelers goed samen bewegen, altijd proberen dezelfde afstand tussen hen te behouden en tegelijkertijd achter iedere bal terug naar die basisposities aan het net gaan.

We zien ook goed hoe geen van beide spelers stilstaat wanneer hij de bal niet krijgt. Vaak beweegt de speler die de bal niet krijgt niet goed en laat hij het midden of de parallel vrij. Te vermijden dus!

Beiden zijn constant in beweging en volgen het volgende patroon:

  • Als een van de twee spelers teruggaat om te slaan, gaat de partner ook een paar stappen naar achter om hem te vergezellen en gaan ze samen terug richting de volley aan het net.
  • Wanneer een volley naar het midden wordt geslaan, dekken ze allebei het midden.
  • Wanneer een gekruiste bandeja wordt geslagen, beschermt de ene de parallel en de andere het midden, hoewel iets verder naar achteren dan de eerste.

Onthou dat al deze richtlijnen omtrent positioneren nuttig zijn wanneer spelers zich aan het net zowel als achterin het veld bevinden.

Beweeg zoveel mogelijk “synchroon” en je zal merken dat dit jullie spelniveau drastisch zal verbeteren!

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Ontdek hier onze blogartikelen gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon