De koelkast-tactiek in padel

De “koelkast” in padel, een tactiek die je kan gebruiken en ook kan vermijden

21/01/2021

Een speler bevindt zich bij padel “in de koelkast” (“la nevera” in het Spaans) als alle ballen naar zijn partner worden geslagen! Dit artikel en deze video zijn voor iedereen waarvan we weten dat het ooit al is gebeurd! Veel spelers van alle niveaus raken gefrustreerd als ze niet in de wedstrijd worden betrokken.

Wat is “de koelkast” in padel?

Het bevriezen van een padelspeler, is een tactiek waarbij je een bepaalde speler niet meer in het spel betrekt. Dit kan je doen tijdens competitieve wedstrijden maar is uiteraard te vermijden bij vriendschappelijke games. In vriendschappelijke wedstrijden is het de bedoeling dat je iedereen in het spel betrekt. Iedereen moet de kans krijgen om bij te leren.

Om van je tegenstrevers te winnen, is het essentieel om te bedenken wat de beste opties zijn om ze te verslaan. Als we vaststellen dat een van de tegenspelers slechtere vaardigheden heeft dan zijn/haar partner, is het a priori normaal dat we proberen meer naar hem/haar te spelen, aangezien hij of zij ons a priori minder problemen zal bezorgen.

We zeggen a priori omdat het soms moeilijk kan zijn om te zien welke speler slechter is dan de andere. Het kan zijn dat een tegenspeler minder goed speelt in de verdediging maar aan het net een gevaar vormt.

Padel speler in de diepvries

Tips om in padel de tactiek van de “diepvries” toe te passen

Sla absoluut niet alle ballen naar de zwakste tegenspeler

Dit is één van de meest voorkomende fouten. Door te veel te focussen op het slaan naar dezelfde speler beperk je de richting van je ballen. Daardoor wordt je spel te eenzijdig en doorzichtig. Er kunnen ballen komen die, vanwege hun moeilijkheid, je beter naar de andere partner speelt. Maak dus zeker geen onnodige fouten door constant, zelfs bij moeilijke ballen, naar dezelfde speler te willen slaan!

Een andere reden om niet altijd naar dezelfde persoon te spelen, is de volgende. In het begin zal die persoon wellicht veel fouten zal maken. Maar door er constant naartoe te slaan, ga je die persoon meer en meer gevoel geven. Volgens professionele padelspelers, is het gepast om 60-70% van de ballen naar de zwakste tegenstander te spelen. De andere 30-40% sla je naar de sterkste.

Kies goed naar wie je de bal gaat spelen en op welk tijdstip

Afhankelijk van de situatie moet je proberen te spelen naar de zwakste tegenstander of naar de sterkste:

  1. Wanneer een moeilijke bal naar ons toe komt, speel je best naar degene met het minste niveau. Dit heeft zijn logica, want als onze retour minder goed is, zal die tegenspeler het punt wellicht niet kunnen afmaken.
  2. Krijgen we daarentegen een comfortabele bal, sla die dan daar de betere speler. In die gevallen heb je zelf de tijd om een moeilijke bal te slaan en krijgt die speler uiteindelijk alleen maar moeilijke ballen te verwerken.

Op die manier blijf je ook bij je “koelkast”-tactiek en speel je ook niet constant naar dezelfde speler.

Blijf bij de afgesproken tactiek

Als je vooraf met je partner een bepaalde tactiek hebt afgesproken, wijk dan niet zelf plots van dat plan af. Padel is een sport die je als paar speelt! Het gebruiken van de “koelkast” in padel zorgt er voor dat één van jullie veel minder cross-court en meer rechtdoor zal moeten spelen. Dat is dan zo en wanneer je dat hebt afgesproken, weet elk van jullie op ieder moment waar de bal zal heengeslagen worden.

Als iets werkt … verander dat dan niet!

Een ander veel voorkomende fout bij padel, is dat wanneer iets voor jullie heeft gewerkt, jullie om de één of andere reden ermee stoppen het uit te voeren. Dit kan jullie overkomen als met een strategie die je hebt gebruikt, zoals de koelkast, wordt gestopt omdat je bijvoorbeeld de eerste set comfortabel hebt kunnen winnen. Blijf in alle gevallen bij een werkende tactiek!

Als het niet lukt … verander dan je plan!

Een ander veel terugkerende fout in padel, is het toepassen van de koelkast tactiek op de speler waarvan we denken dat deze zwakker is. Is die speler technisch zwakker maar merken jullie dat hij tactisch goed is en jullie toch veel pijn doet, spreek dan met je partner af om een andere strategie starten.

De tactiek van de diepvries toepassen wanneer de tegenstrevers superieur zijn

Ook wanneer je tegenover een superieur paar staat en alle ballen constant naar één van hen gaat slaan, kan dit ook zeker een goeie tactiek zijn. In alle gevallen raakt een speler die zich in de diepvries bevindt, gefrustreerd omdat die niet aan het spel mag deelnemen. Temeer zorgt het ervoor dat die persoon afkoelt en veroorzaakt de tactiek uiteindelijk een ‘onbalans’ in het spel van de tegenstrevers. Het gebruik van deze strategie in deze situaties is uiteraard slechts een psychologische kwestie. Maar ook psychologie is in iedere sport belangrijk.

De hierboven genoemde factoren beïnvloeden zowel de gemoedstoestand als het fysieke van de tegenstander, wat hen ertoe brengt hun comfortzone te verlaten, hun slagen meer te gaan forceren of een spanning tussen beide partners te creëren. Hierdoor wordt hun vertrouwen zeker aangetast en zullen ze misschien minder initiatief gaan nemen in de wedstrijd.

Padel speler in de koelkast

Maar hoe geraak je in padel nu uit de koelkast?

Wanneer jij de speler bent die in de diepvries werd gezet

Verlies dan nooit inzet of aandacht voor het spel. Het is erg belangrijk dat je gefocust blijft voor als je de kans krijgt om toch mee te doen. Je moet niet elke bal winnen die je aanraakt, maar je moet wel vertrouwen blijven tonen.

Raak niet gefrustreerd want dan leg je nog meer druk op je partner legt. Het is ook essentieel dat je toont dat je je partner vertrouwt en hem/haar ten allen tijde steunt en aanmoedigt. Zowel verbale als non-verbale communicatie is de sleutel: praat over hoe je het volgende punt gaat spelen, geef elkaar een high five na elk punt … Kortom, laat zien dat je een team bent.

Hoe de koelkast tactiek counteren?

We raden hier 3 dingen aan, die zowel afzonderlijk als gelijktijdig in de praktijk kunnen worden toegepast:

  1. De meest voorkomende: de speler die constant de ballen krijgt, moet altijd proberen rechtdoor te spelen. Omdat we weten dat de natuurlijke richting van het spel in padel cross-court is, zullen we op deze manier de tegenstrevers op een gegeven moment kunnen dwingen gekruist te spelen, waardoor onze partner nu ook het spel kan betreden. Sla daarbij best een lob over de speler die tegenover je staat.
  2. Het meest risicovolle: dat degene die in de koelkast zit, verder achter in het veld blijft als je naar het net gaat. Het mag niet voor lange periodes worden gebruikt, omdat rivalen uiteindelijk hiaten zullen vinden en dit ons veel punten zal kosten … Het is echter een goede strategie om ze op specifieke momenten te destabiliseren. Als een speler heel dicht bij het net is en een andere erachter, bijna halverwege de baan of zelfs helemaal achterin, is het de kans groot dat de bal naar die speler wordt geslagen. Nog een ’truc’ om degene die in de koelkast zit, in het spel te betrekken.
  3. Het meest effectief: steek bij de tegenstrever ook iemand in de koelkast. Zodra je initiatief kunt nemen in het punt, begin je ook alle ballen te slaan naar de zwakste speler van het andere paar. Zo zullen ze zien dat hun strategie zich tegen hen heeft gekeerd en zullen ze hun tactiek wellicht stoppen. Dat ze van tactiek moeten veranderen werkt misschien niet altijd onmiddellijk en geeft je dan wellicht wat ademruimte of zelfs gedurende enkele spelletjes alvast het voordeel!

De koelkast in padel is niet zo mooi of gemakkelijk als het lijkt

Het heeft zijn nadelen en we moeten er zeker mee te stoppen als we zien dat het niet het gewenste effect heeft.

Om af te sluiten nog enkele opmerkingen over de nadelen:

1.- Er zijn momenten waarop het toepassen van de koelkast ertoe kan leiden dat we vergeten om gemakkelijk te spelen. We hoeven het alleen te doen met de makkelijke ballen … Als we onder druk staan, moeten we cross court spelen of ballen slaan om onze positie op het veld te verbeteren. Het mag niet over het hoofd worden gezien dat de koelkast ons dwingt om op een kleiner veldoppervlakte te spelen wat tot foutoverlast kan leiden als we het niet op de juiste momenten en met de juiste shots doen.

2.- Het is mogelijk dat de tegenstander die aanvankelijk meer fouten maakte plotseling beter in het spel geraakt. Daarom is het belangrijk dat we het moment waarnemen waarop die koelkast-tactiek niet meer rendeert en er dan zo snel mogelijk mee stoppen.

In deze video legt Sandy uit waarom het een goede tactiek kan zijn om in padel, de tactiek van de koelkast toe te passen, maar ook hoe je uit die situatie kan geraken als dit tegen je wordt gebruikt! Hij vermeld ook enkele kleine bijkomende tips.

Volg en like ons aub:
fb-share-icon