Coach nooit tijdens een wedstrijd padel

Waarom uw partner NOOIT COACHEN tijdens een wedstrijd?! Hoe word je een betere partner?

08/01/2021

In dit artikel geven we je 4 redenen waarom je je partner NOOIT zou mogen coachen tijdens een wedstrijd. Dit hoeft niet altijd per se zo te zijn. Als je een beginner probeert te helpen het spel te begrijpen, zou dat eventueel nog kunnen.

Coaching is uiteraard cruciaal in iedere sport maar is iets wat je eigenlijk bijna NOOIT zou mogen doen tijdens een wedstrijd. We zien Roberto Martinez tijdens een wedstrijd toch ook niet aan Eden Hazard zeggen hoe hij een bal moeten trappen!

De enige uitzondering die we kunnen bedenken is wanneer je een padeltornooi met je coach speelt. Enkel in dit geval kan het een goede manier zijn om de tactieken en sommige technieken tijdens het spel te laten zien. In dit geval is het doel van de tornooideelname enkel om les te geven, en niet om het tornooi te winnen.
In alle andere gevallen, mag u uw partner tijdens de wedstrijd zeker nooit technisch gaan coachen.

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

4 redenen waarom u uw partner nooit mag coachen tijdens een wedstrijd

De mentale kant van het spel

Als je je partner coacht, vertel je hem in feite dat je niet tevreden bent met de manier waarop hij speelt. Je hebt misschien het gevoel dat je door ze, tijdens het spel, te vertellen wat ze zouden moeten doen, constructief advies geeft maar dat is niet zo. Je partner heeft waarschijnlijk al heel veel druk op zichzelf, en het enige wat je daarmee doet is die druk nog vergroten. In plaats van ze hun spel te laten spelen en zich op het wedstrijdveld op hun gemak te voelen, zullen ze alleen maar meer gespannen worden. Hoogstwaarschijnlijk gaan ze zelfs nog slechter spelen als je tijdens de wedstrijd een of ander kritisch advies geeft.

Denk niet aan de techniek tijdens een wedstrijd; doe dat tijdens je trainingen!

De tweede reden is dat je je partner vraagt ​​om technisch na te denken in een tactische situatie. Als je de wedstrijd wil winnen, moet je echt alleen nadenken over de strategie van die wedstrijd; hoe je als paar je tegenstanders kan verslaan. Zodra je je technische kant van het spel erin brengt en je nadenkt over de uitvoering van het schot of hoe je de bal zou moeten raken, dan is alles wat er gaat gebeuren opnieuw dat je de situatie gaat overdenken en niet genoeg nadenkt over de tactische kant van het spel.

Als je een wedstrijd wil winnen, concentreer je dan op de tactiek en niet op de techniek!

Nogmaals, als je een wedstrijd speelt met als doel een specifieke techniek zoals een bandeja te verbeteren, dan is dat een enigszins andere situatie. Maar als je de wedstrijd wilt winnen, concentreer je dan op je tactiek en denk niet te veel na over de technische kant van je spel.

Schenk je tegensspelers geen gratis vertrouwen

Door het coachen van je partner en onnodig opbouwen van frustraties, geef je je tegenstanders vertrouwen. Wanneer je bij je tegenstrevers ziet dat de ene speler de andere speler coacht, dan weet je een paar interessante dingen:

  1. Er is spanning aan de andere kant van het net.
  2. De ene speler is gefrustreerd met de ander. Misschien zijn ze dat zelfs al beide met elkaar.
  3. Er zal druk komen te staan ​​op de persoon die gecoacht wordt.

Maak er dan in de komende paar punten en games je missie van om je echt op die persoon te concentreren en te proberen hem/haar meer fouten te doen maken. Zodoende zullen ze nog meer gefrustreerd raken over elkaar. Dat kan alleen maar goed zijn voor jezelf en je partner!!

Geef je wel correcte informatie?

De vierde reden is dat je je partner misschien geen nauwkeurige informatie geeft. Dit wordt vaak gezien wanneer beide spelers nog op het beginnersniveau staan en ze het spel eigenlijk zelf nog aan het leren zijn. Ze vertellen de ander hoe ze moeten slaan terwijl ze dat zelf eigenlijk niet echt weten. Het enige wat dit zal doen, is verwarring creëren tussen beide spelers. Als je je in deze situatie bevindt, moet je gewoon proberen positief te blijven, van het spel te genieten en je opnieuw te concentreren op de tactische kant van die wedstrijd.

Communiceer over de tactiek

Ondanks deze vier redenen is het toch uiterst belangrijk dat je veel met je partner communiceert over de tactische kant van het spel. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij het wisselen van speelhelft of zelfs onmiddellijk tussen de punten in. Bespreek wat goed voor je werkt, wat niet goed werkt voor je tegenstanders en hoe je punten wint. Deze discussie kan en moet zelfs de hele wedstrijd doorgaan. Over hoe je best met je partner communiceert, schreven we reeds in een eerder artikel. Lees het zeker nog eens na!

Galan en Lebron overleggen over de tactiek

We weten ook dat vele spelers dit met hun partner of met vrienden reeds hebben meegemaakt, zelfs tijdens een recreatief spelletje padel. Het delen van dit artikel is daarom misschien een subtiele manier om hen te vertellen dat ze je beter niet zouden coachen op het wedstrijdveld ;-).

Volg en like ons aub:
fb-share-icon