Bij padel worden veel fouten gemaakt omwille van de verkeerde techniek, of het gebrek daaraan, maar ook vanwege een ander aspect dat veelal verwaarloosd wordt, de TACTIEK.
⏱ Geschatte leestijd: 5 minuten
Vaak horen we spelers zeggen dat ze verloren omdat de tegenstanders technisch beter waren. Maar was je zelf al in het geval dat je een wedstrijd verloor tegen mensen die minder techniek hadden dan jij en je partner? Waarom? Vaak ligt het gewoon aan de gebruikte tactiek! Net zoals een mindere tegenstander jou verslaat, kun jij ook een betere tegenstander verslaan, als je in padel maar de juiste tactiek vindt.
Het belang van tactiek vs techniek bij padel
Vele spelers maken de grote fout van te veel te vertrouwen op hun goeie techniek en spelen wedstrijden, zonder erbij stil te staan dat techniek zonder tactiek, in padel niet alles is.
Technisch kan je heel goed zijn, maar je kan ook een slechte dag hebben, tegenstanders ontmoeten die nog meer techniek hebben dan jij of, als ze die minder hebben, de wedstrijd beter weten te controleren dan jezelf.
Techniek in padel is niet alles. Ook de tactiek moet kloppen!
Om als speler te groeien moet je je techniek verbeteren, maar dat moet altijd gepaard gaan met tactiek! Op een gevorderd niveau, zie je tegenstanders die technisch sterk zijn, maar ook tactisch het spel heel goed beheersen. Hou je geen rekening met het tactische aspect van padel, dan ben je de facto in het nadeel ten opzichte van je tegenstanders.
Je partner en jullie positionering op het veld
Padel speel je met twee
De belangrijkste tactische fout is geen rekening te houden met je partner. Het is noodzakelijk dat er een vlotte communicatie is. Je moet met elkaar kunnen overleggen, bespreken hoe de zaken gaan en, indien nodig, samen bepalen wat er in het spel moet worden gewijzigd. Je moeten uitgaan van één gemeenschappelijke tactiek en deze, afhankelijk van de wedstrijdsituatie, in overleg met elkaar kunnen wijzigen.
Bij elke beslissing die je op de baan neemt, moet rekening worden gehouden met je partner, zodat hij/zij altijd weet hoe daarop te reageren.
Positie van beide spelers op het veld
Velen hebben in wedstrijden de neiging de posities te verwaarlozen, terwijl positie net één van de belangrijkste tactische aspecten is. Je moet samen altijd een goede positie op het veld hebben, zodat je elk shot van je tegenstanders in de best mogelijke omstandigheden kan bereiken om de bal zonder al te veel problemen terug te spelen.
Als je partner naar het net gaat, kan je niet achterblijven, want het enige wat je dan bereikt, is dat je de tegenstander meer ruimte gaat bieden. Vaak gaat één van de partners als een bezetene naar voor en heeft de ander geen tijd en komt die midden in het veld terecht. Probeer altijd samen te bewegen met je partner! Als de één vooruit/achteruit gaat, gaat de ander ook vooruit/achteruit. Hetzelfde gebeurt met zijwaartse bewegingen. Als één speler zich verplaatst om de ballen langs de zijkant te dekken, moet de ander zijwaarts meebewegen om het midden te dekken; net alsof er een touw aan jullie beiden vastzit. Beweeg dus vooral synchroon met elkaar.
De omstandigheden van het moment
Wij hebben in eerdere artikelen reeds gesproken over het belang van aandacht voor de toestand van het veld en het spel van de tegenstander tijdens de opwarming en de eerste games. Afhankelijk van de toestand van de baan en het soort spel van de tegenstander, zal je misschien snel je geplande speelwijze moeten aanpassen en daarop moet je voorbereid zijn.
Stel je voor dat jij en je partner een zeer agressief spel hebben en jullie het liefst aan het net leven. Op een dag spelen jullie op een trage baan tegen tegenstanders die veel beter spelen. De bal botst niet veel, jullie backhands laten jullie in de steek en de tegenstanders laten jullie niet toe jullie normale spel te spelen. Dan is er geen andere keuze dan jullie tactiek te veranderen en jullie aan te passen aan de omstandigheden van het veld.
Er zullen zeker wedstrijden zijn waarin de techniek voldoende zal zijn om wedstrijden te winnen, maar in veel andere situaties zal het de tactiek zijn die de wedstrijd op de ene of de andere manier zal doen kantelen.
De keuze van het shot
Afhankelijk van je sterke punten, de zwakke punten van je tegenstander, je positie op de baan en de externe omstandigheden, moet je in staat zijn om voor elke gelegenheid het juiste shot te kiezen.
Misschien is je beste shot de lob, maar speel je die dag in een indoor club met een heel laag plafond en raak je telkens het plafond of kom je te kort. Misschien ben je meer een afmaker, maar leest je tegenstander het spel goed. Of misschien straf je één van je tegenstanders in de hoek af, cross je de bal die toch rerugkomt, naar de tegenovergestelde hoek, maar verwacht je partner het niet en laat je hem/haar “verkocht” achter omdat de tegenstander de parallel vindt.
Ga altijd beredeneerd te werk, zoek naar het beste shot voor elke gelegenheid en houd altijd rekening met de positie van je partner!
Het is van essentieel belang dat je, afhankelijk van hoe de wedstrijd verloopt, duidelijk afspreekt hoe je gaat spelen en dat je genoeg middelen hebt om jullie tactiek te kunnen variëren. Met een goede tactiek kan je veel wedstrijden winnen, ook al is je tegenstander technisch beter. Een goede tactiek kan een betere techniek counteren, je moet alleen nagaan met welk soort spel je op een bepaald moment de meeste schade kunt aanrichten!
Vroeg of laat krijgen jullie in padel te maken met een tegenstander die jullie met de techniek van beiden alleen, niet kunt verslaan. Dat is waar je zult missen dat je niet aan tactiek hebt gewerkt en hopelijk aan dit artikel zal terugdenken.
Maak er werk van en spreek af met jullie trainer om eens enkele tactische sessies te organiseren. Geloof ons vrij, dit wordt voor velen een openbaring en een toegang tot veel meer gewonnen wedstrijden!
Hier zijn nog enkele artikelen over tactische aspecten waarmee verschillende spelsituaties kunnen worden opgelost, zoals het dekken aan het net met de ruitenwisser-tactiek, of het spelen tegen tegenstanders die alleen maar lobs slaan.
Onthoud vooral dat er voor elke situatie, altijd een oplossing is!! Techniek is uiteraard belangrijk, maar tactiek is dat nog meer. Train veel op jullie tactische kennis van padel en zoek die oplossingen dan altijd daar!