We behandelden reeds vele tips die jullie helpen om punten te winnen, maar deze keer iets over hoe je bijna altijd het punt zal verliezen. Niemandsland in padel of ook wel de ‘gevarenzone’ genoemd, spreekt eigenlijk voor zich. Niemand zou ooit in dat deel van het veld mogen staan.
Maar wat of waar is niemandsland in padel?
⏱ Geschatte leestijd: 7 minuten
Laten we hier wat dieper op ingaan en enkele tips leren over hoe en waarom we dit deel van het veld best vermijden.
Waar is niemandsland in padel?
Niemandsland in padel is het gebied in het veld, tussen de witte servicelijn en de basisnetpositie (tweede paal vanaf het net), dat je absoluut wil vermijden. Je bent er erg kwetsbaar en verliest daar bijna zeker altijd het punt. In niemandsland is het zeer moeilijk om een winnende volley te slaan of goed te verdedigen.
Onthoud dat we in padel altijd best achter de servicelijn staan wanneer we verdedigen of in de basispositie aan het net wanneer we aanvallen. Als je wil weten waar die basisnetpositie is, klik dan hier en lees een artikel dat dit behandelt.
Onthoud dat het prima is om in niemandsland te zijn om een bal op te halen of een hoge bal te raken, maar zorg er daarna voor dat je onmiddellijk TERUG naar de juiste positie (in verdediging of aan het net) beweegt en niemandsland verlaat.
De onderstaande afbeelding kan je helpen dit beter te visualiseren, het laat een speler zien die het niemandsland binnensluipt, hij moet ofwel verder naar achteren in de verdedigingspositie of verder naar voren in de netpositie.
Waarom is niemandsland in padel zo slecht?
Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen in niemandsland terechtkomen, is omdat ze niet beseffen dat het een slechte plek is om te zijn.
Geloof ons gerust, dat is zo.
Mensen discussiëren vaak in padel over wat het beste is, aanvallen of verdedigen, maar hoe zit het als geen van beide mogelijk zijn? Dit is precies wat in niemandsland gebeurt.
Hier zijn enkele redenen waarom niemandsland in padel zo slecht is:
- Het is te ver van het net om een goeie volley te kunnen slaan.
- Van hier sta je te ver vooruit om de wanden nog te gebruiken.
- Je staat te ver naar voren om de bal te laten stuiteren en toch nog tijd te hebben om te reageren.
- Je kunt vanuit niemandsland, de tegenstanders niet onder druk zetten.
- Wanneer je in niemandsland staat, laat je op het veld grote open ruimtes waarin je tegenspelers makkelijk kunnen slaan.
Dit laat ons duidelijk zien hoe dit ertoe leidt dat we vanuit niemandsland geen punten zullen kunnen winnen. We staan te ver naar achteren om punten te kunnen scoren en kunnen ook niet goed verdedigen omdat we te ver naar voren staan.
Je tegenstanders zullen het oppikken …
De tegenstrevers ZULLEN dit snel opmerken en er gebruik van maken.
Als iemand in niemandsland staat, kan ik de bal gewoon recht naar de voeten spelen, en er bijna zeker van zijn dat ons punt daarmee gemaakt is.
Je tegenstanders zullen hetzelfde doen, en zelfs als ze het niet opmerken, dan nog zal je steeds moeite hebben om de bal terug te spelen vanuit niemandsland.
3 tips om niemandsland in padel te vermijden
Veel spelers weten goed genoeg waarom ze niet in niemandsland zouden mogen staan, maar bevinden zich toch vaak in deze positie.
Het is niet één van die dingen die u zomaar kunt vermijden, het is een slechte gewoonte die tijd kan nemen om af te leren.
Hier zijn 3 tips om deze slechte gewoonte te doorbreken!
1. Wees vastberaden en zelfzeker op het veld
Ga je naar het net, of blijf je achter op de baan? Kies er één.
Padelspelers bevinden zich veelal in niemandsland omdat ze niet helemaal zeker weten of ze nu best aan het net of achter in het veld moeten staan.
Als je het niet zeker weet, is het VEEL beter om naar één van deze basisposities te gaan dan gewoon in niemandsland stil te blijven staan.
Zelfs al is het misschien de verkeerde beslissing die je neemt, is de kans nog steeds kleiner dat je het punt verliest als je in één van die posities staat dan als je in niemandsland staat.
2. Volg en praat met uw partner
Hopelijk ben je ondertussen je partner altijd goed aan het volgen (vooruit/achteruit/zijwaarts), zo niet, dan zou je dat vanaf nu zeker moeten doen.
Beweeg ALTIJD samen als een paar!
Om verwarring over waar je moet staan te voorkomen, moet je goed op je partner letten. Als hij/zij aan het net staat, dan moet u daar ook zijn. Idem dito wanneer hij/zij achter in het veld is.
Woorden als “go” en “stay” zijn een geweldige manier om te voorkomen dat één van jullie in niemandsland staat.
Nog meer woorden die je met je partner kan gebruiken, vind je in het artikel Hoe kunnen we tijdens de punten in padel beter met onze partner communiceren?
Uw partner kan het bij het verkeerde eind hebben …
Het is duidelijk dat niet elke partner waarmee je speelt, weet hoe belangrijk het is niemandsland te vermijden.
Zorg er dus voor dat je je partner in de gaten houdt, er goed mee communiceert en constant zegt dat die niet in niemandsland kan blijven staan.
Nogmaals, gebruik de woorden die we hierboven noemden. Deze kunnen hierbij zeker helpen.
3. Gebruik de omheining / kooi als referentiepunt
Tijdens het spel kan je je eigen positie altijd makkelijk controleren. Gebruik daarvoor het hek als referentiepunt.
Onthoud altijd dat de basispositie aan het net ongeveer ter hoogte van de tweede paal is, of mogelijks iets ervoor. Controleer, telkens je een punt hebt verloren, je positie en stelt jezelf daarbij de volgende vragen:
- Waar stond ik op dat moment?
- Stond ik in een goede positie?
- Heeft dit invloed gehad op de uitkomst van het punt?
Als je klaar bent met het punt, naar je positie kijkt en beseft dat je achter de tweede paal staat en voor de servicelijn, dan bevond je je in niemandsland. Zeker te vermijden voor het volgende punt dus!!
Dit geldt voor alle punten
Je kunt deze strategie voor al je punten gebruiken. Als je bijvoorbeeld naar het net rent, kan je hetvolgende checken. Sta ik op dit moment ter hoogte van de tweede paal, ietsje er voor of sta ik te ver naar voren?
Tijdens een wedstrijd denk je na een verloren punt dus altijd best eens na over waarom jullie het punt verloren en in welke positie je toen stond!
Doe het want dit zal jullie zeker snel helpen om een beter niveau te bereiken.
Conclusie – Wat is niemandsland in padel en 3 tips om het te vermijden
We hopen dat je nu begrijpt hoe belangrijk het is om niemandsland te vermijden en hebt geleerd hoe je dat moet doen.
Om de belangrijkste dingen die u moet doen om niemandsland te vermijden, samen te vatten:
- Wees je sterk bewust van je positie op het veld.
- Zorg ervoor dat u en uw partner communiceren.
- Speel in verdediging, kort achter de servicelijn en in de aanval lichtjes voor de tweede paal; NOOIT tussenin.
Hopelijk vond je dit opnieuw interessant en heb je iets bijgeleerd!
Bekijk alvast ook nog eens de video hieronder van The Padel School waarin alles visueel wellicht nog duidelijker wordt.