padel spelen in de regen of bij vriesweer

Hoe padel spelen in de regen of bij vriesweer?

15/12/2020

De winter is in het land en we krijgen meer en meer te maken met regen, vriesweer en bijgevolg natte en gladde padelvelden. Het is meestal geen probleem om met lichte regenval of bij vriesweer te spelen! Maar als een baan doorweekt of spekglad is, is het beter om te stoppen met spelen of zelfs niet te beginnen. In dit artikel kijken we naar een paar factoren die drastisch veranderen bij padel spelen in de regen of bij vriesweer, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Laten we beginnen met uw voorbereiding op de wedstrijd. Zorg ervoor dat je warme kleding draagt, bij voorkeur thermische of waterdichte kleding. Het dragen van een pet voorkomt dat er regen in uw ogen komt en verbetert zo uw zichtbaarheid.

Als het koud is, behalve regen, zorg er dan voor dat je warming-up langer duurt dan normaal.

Zorg er ook voor dat u schoenen draagt ​​die een uitstekende grip hebben. Het veld zal veel gladder zijn dan onder droge omstandigheden waardoor de kans op uitglijden en letsels veel groter is.

Wat is op het veld anders bij padel spelen in de regen of bij vriesweer?

Smashen wordt heel moeilijk

Het eerste dat u in gedachten moet houden, is dat de bal zwaarder wordt en zijn bots verliest als hij nat wordt. Hierdoor zal het veel moeilijker zijn om de bal buiten het veld of terug tot op jouw helft te smashen.

natte padelbal

Gebruik geen spin

Daar de bal en tevens het racket nat zijn, is er geen sprake meer van wrijving. U vergeet daarom best het gebruik van welk soort spin dan ook. Gebruik gewone slagen om ervoor te zorgen dat je maximale krachtoverdracht krijgt. Geef de bal ook gewoon zoveel mogelijk richting gezien de verminderde wrijving.

Laat de bal niet tegen de wanden gaan

Vervolgens zullen we zeker serieuze problemen krijgen met de ballen die tegen de muren stuiteren. Omdat de muren ook nat zijn, hebben we opnieuw geen wrijving waardoor de bal op onnatuurlijke manieren zal botsen.

Gewoonlijk valt een niet zo hard geslagen bal op een dramatische manier van de wand. Een bal die je normaal verwacht, zal zelfs nooit in de buurt van je racket komen. De oplossing hiervoor is om je knieën nog meer te buigen en je racket nog lager voor te bereiden. Enkel zo zal je ook na onregelmatige rebounds, ballen kunnen terugslaan.

padel spelen in de regen

Als je tegenstander de bal heel hard raakt, krijg je mogelijks een rebound van de muur die zelfs sneller is dan wat je gewend bent onder droge omstandigheden. Hou dit dus zeker ook in gedachten.

Het gebruik van de wanden onder natte omstandigheden is erg lastig en niet leuk in een oefenwedstrijd. Dus is het misschien beter om de wanden helemaal te vermijden en een soort mini-tennis te gaan spelen.

Speel zoveel als mogelijk aan het net

Omdat de muren ons weinig steun en daarentegen veel moeilijkheden geven, is het beter om het verdedigende spel te vermijden en zoveel mogelijk in de aanvallende positie te spelen, dicht bij het net.

Probeer stevig en diep in de zijkant van de tegenstander te volleyen om hen te dwingen vanaf de wanden te moeten spelen. Zoals eerder gezegd, zijn de wanden erg onvoorspelbaar en heb je dus een veel grotere kans dat de tegenstanders fouten maakt.

Hetzelfde geldt voor het serveren. Onder deze weersomstandigheden is het ook het beste om minder ballen naar de T en naar de voeten te serveren, en meer ballen in de hoek van de serveervakken te spelen. Kan je met underspin serveren, dan kan opslaan naar de T toch goed zijn, omdat de bal erg laag zal opbotsen, waardoor het ook erg moeilijk wordt om die terug te slaan.

Andere dingen waarmee rekening houden bij nat weer of vries

Hoe zit het met slagen waarbij we de wand aan onze kant raken om de bal terug te slaan? Deze beweging wordt in het Spaans contrapared genoemd en komt vrij vaak voor bij padel. Daar de muren nat zijn en de ballen zwaar, moet je de bal nu op een zachtere en meer gecontroleerde manier raken. Sla zo’n bal dus niet zoals je normaal doet in droge omstandigheden; zachter is bij regen, de juiste keuze.

De lob is een van de beste shots om te gebruiken op regenachtige banen. Onthoud dat het echt essentieel is om onszelf in de aanvallende positie te positioneren. Verdedigen op natte banen staat bijna zeker gelijk met verliezen. Lobs kunnen je altijd helpen om die aanvallende positie in te nemen.

Als het heeft geregend voordat je de wedstrijd begint en de lucht nu helder is, is het een goed idee om de wanden af te drogen. Zo heb je in ieder geval een terugbots die vergelijkbaar is met spelen onder droge omstandigheden. Let wel! De bal zal nog steeds nat zijn en invloed hebben op de bots.

Kan je het spelen in natte omstandigheden toch niet vermijden, gebruik dan bovenstaande tips in je voordeel en neem alvast deze voorsprong op je tegenstanders!

Als je het spelen op natte padelvelden wel kan vermijden, doe dat dan natuurlijk. Ook als dat betekent dat je een beetje extra moet betalen voor binnen- of overdekte velden. Je zult veel meer genieten van je games in droge omstandigheden.

Na het spelen van padel in de regen of bij vriesweer, droog je best je racket goed af. Laat je racket ook zeker niet in de wagen liggen! Het bewaren van een racket in de kofferbak of op een vochtige plaats heeft invloed op de samenstelling ervan. Doe je dat wel, dan zal het racket geleidelijk zijn eigenschappen verliezen. Laat je racket zelfs tijdens de zomer nooit in de wagen liggen! Ook bij warme temperaturen is dat enorm schadelijk voor je racket.

Volg ons op Facebook en blijf zo makkelijk op de hoogte van nieuwe artikelen!

PadelFun Facebook pagina

Naast de Facebook pagina is er ook een open Facebook-groep waarin we heel wat ander leuk nieuws en videos delen. Post er gerust zelf eens een bericht! Speel jij bijvoorbeeld regelmatig in de regen of bij vriesweer? Deel dan in onze Facebook-groep jouw ervaring en tips met alle leden!

Samen verder bouwen aan een plek voor eenieder die door de padelmicrobe werd gebeten en aan deze sport plezier wil beleven.

Doe ons aub ook het plezier van jullie vrienden te inviteren om ons te volgen. In enkele maanden tijd zijn we gegroeid van enkele volgers, tot een groep van meer dan 230 padeladdicts over Vlaanderen. Waarvoor dank! Dit doet ons deugd en geeft ons nog meer goesting om hier verder aan te werken.

Al onze artikelen gegroepeerd per categorie

Op zoek naar warme kledij om mee te sporten?

Een ruim assortiment thermokleding vind je bij TennisDirect. Klik op onderstaande foto om te zien wat ze hebben.

TennisDirect thermische kledij
Volg en like ons aub:
fb-share-icon