Enkele personen klaar om padel te spelen

Hoe de padelopslag retourneren nadat deze het glas raakte?

24/08/2020

Veel spelers worstelen er bij padel mee om een goede opslag na het glas terug te geven en maken vaak direct een fout, maar met deze 3 tips kan dit shot een stuk eenvoudiger worden!

Zoals bij de meeste padelshots, worstelen spelers veelal met 2 belangrijke dingen: de vroege voorbereiding en het vertrouwen hebben bij slagen tegen het glas. Als je in paniek raakt en jezelf naar de bal gooit (of ter plekke bevriest), zal je altijd merken dat de bal niet gaat waar je het wilt!

Ook al kan het in het begin vreemd aanvoelen om de bal de tijd en ruimte te geven om terug op te botsen en deze tips te volgen, probeer het toch eens en je zal zien dat het werkt! Opslagen tegen het glas die je tijdens je eerste padelwedstrijden niet kon terugslaan, zal je na verloop van tijd en oefening met alle gemak terug richting je tegenstrevers sturen.

Ter plekke niet bevriezen

Zorg er in eerste instantie voor dat je niet gaat panikeren wanneer je merkt dat de opslag het glas gaat raken. Blijf vooral bewegen en doe dit met kleine stapjes. Ga vooral niet hopen dat de bal je richting uitkomt als je beslist van ter plekke te blijven staan!

Stap niet naar het glas toe

Velen maken, als gevolg van het panikeren, een stap in de richting van het glas. Iedere opslag die het glas raakt, komt bij padel altijd van het glas weg waardoor dit zeker altijd een verkeerde beslissing is.

De belangrijkste beslissing – de bal terugslaan voor of nadat deze het glas raakt?

Als vuistregel bij padel kan gesteld worden, dat wanneer de opslag het voorste glas gaat raken, het best is, de bal het glas te laten raken alvorens de bal terug te slaan.

Wanneer je merkt dat de bal het achterste deel van het glas gaat raken, beslis je best van de bal terug te slaan vooraleer deze het glas raakt. Doe je dit niet dan riskeer je in de hoek van het veld gevangen te raken en weinig ruimte te hebben om de bal terug te slaan.

Voorste glas = terugslaan NA het raken van het glas

Achterste glas = terugslaan VOOR het raken van het glas

Hoe sneller je deze beslissing kan nemen, hoe beter je in staat zal zijn deze moeilijke opslag terug te slaan! Het is sowieso altijd beter van een snelle beslissing te nemen dan geen enkele, zelfs al maak je in het begin de verkeerde.

Bij nat weer zijn hierboven gegeven regels echter niet bruikbaar. Wanneer de bal het natte glas raakt, dan versneld deze nog en heb je geen tijd om goed te reageren. We raden bij nat of vriesweer dan ook aan de ballen te slaan vooraleer ze het glas raken. Lees er veel meer over in het artikel “Hoe padel spelen in de regen of bij vriesweer?“.

Link naar bol.com padel

De 3 tips om een opslag die het glas raakt, makkelijker terug te slaan

Hier zijn de 3 tips die we jullie zeker willen meegeven:

  1. Breng je racket zeer snel naar onder. Een snelle voorbereiding zorgt voor een betere return.
  2. Maak kleine stapjes om jezelf in een goede positie te brengen.
  3. Ga voor een eenvoudige return. Net zoals bij de opslag zelf, hou je je bij de return ook best aan het KISS-principe.

Bijkomende tip:

Wanneer een opslag zeer laag blijft, is het goed om de tip van je padelracket bijna tegen de grond te houden. Vanuit die positie, zal het makkelijker zijn de opslag te retourneren omdat je je beweging in feite al korter gaat maken.

Werk aan je return en lees ook dit artikel waarin we je uitleggen waar je de opgeslagen bal best retourneert.

Alle tips worden in onderstaande video nog eens duidelijk uitgelegd en getoond. Probeer ze te onthouden, werk er aan en je zal merken dat je al snel heel wat meer moeilijke opslagen zal kunnen terugslaan.

Bekijk ook zeker deze video waarin wordt uitgelegd waar je best gaat klaarstaan om de opslag op een goeie manier te kunnen terugslaan.

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon