Dame die padelopslag retourneert

Padel – hoe de opslag retourneren?

24/08/2020

Eén van de meest gestelde vragen over het retourneren van de opslag bij padel is wel de volgende: “Hoe moet ik proberen te retourneren en wanneer doe ik wat?”

Dame die padelopslag retourneert

Begin alvast met een goeie starthouding

Hoe je gaat staan om de opslag te retourneren is alvast zeer belangrijk. Een goeie starthouding zal je alvast toelaten van snel te kunnen reageren bij een moeilijke service.

 • Neem je racket in continentale grip (hamergreep) vast
 • Je niet-dominante hand, ondersteunt het hart van het racket
 • Ga dichter bij de zijwand staan dan bij de T (intersectie van de twee servicelijnen)
 • De voetpositie kan variëren van speler tot speler, maar zorg er voor dat je niet aan de grond staat genageld. Het is zelfs raadzaam van in beweging te zijn en niet helemaal stil te staan
 • Beide armen dicht tegen het lichaam
 • Voorover gebogen met je lichaamsgewicht iets vooruit
 • Het lichaam gericht naar de tegenstander die opslaat
 • Je racket vooruit gericht

Jan Van Kwikkelberghe, onze huidige nummer 1 in België (Okt 2020), toont op onderstaande foto mooi wat die goeie houding is.

Jan Van Kwikkelberghe - starthouding bij wachten op opslag

Basisprincipes bij padel voor het retourneren van de opslag

Veel hangt natuurlijk af van het niveau van de spelers en hun vermogen om met de service om te gaan. Maar de principes zijn de volgende:

 • Als het een goede service is tegen het glas (en daarom een moeilijke return), moet je het shot simpel houden en gewoon proberen de bal terug naar de serveerder te slaan.
 • Als het een goede service is richting de “T”, dan moet je voor jezelf tijd gaan winnen om terug in je goeie basisopstelling te geraken, dus vaak is de lob de beste optie. Gevorderde spelers kunnen het schot ook zacht tot aan de voeten van de serveerder brengen.
 • Als de service gemakkelijker en centraler is, kun je wat agressiever zijn met de return, ofwel door naar de voeten van de serveerder te slaan of onmiddellijk voor de lob te kiezen en zodoende te proberen de netpositie in te nemen!

Volg deze principes en probeer ze uit. Leer op het goeie moment, de goeie keuzes te maken. Padel is, zoals je al gemerkt hebt, een sport waarbij het zeer belangrijk is van snelle reacties te hebben. Hoe sneller je beslissingen maakt, hoe meer tijd je jezelf geeft om je voor te bereiden op de gepaste return. Kies ik voor een snelle, aanvallende return of ga je liever voor de lob?

Hou alles in het begin zo eenvoudig mogelijk omdat dit je zal toelaten, het spel heel snel onder de knie te krijgen. Spreek desnoods met je vrienden af om tijdens een oefenwedstrijd niet altijd onmiddellijk voor het punt te gaan maar goed doordachte zachtere ballen te slaan. Enkel op die manier zal iedereen die meespeelt wat meer denktijd worden gegund en zal je langere rally’s gaan spelen. Daaruit leer je sowieso het makkelijkst en het snelst!

Lees zeker ook dit artikel over hoe de padelopslag retourneren nadat deze het glas raakte. Met de 3 gegeven tips kan dit return shot zeker een stuk eenvoudiger worden!

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon