De hekkens in padel zijn een goeie bondgenoot

De hekkens in padel, zeer goede bondgenoten

15/01/2021

Heb je je al eens gefrustreerd gevoeld vanwege de hekkens in padel? In de verdediging kun je geen enkele bal eruit krijgen en tijdens de aanval zijn alle ballen die je ertegen slaat heel gemakkelijk te retourneren door je rivaal.

Vanwege de onvoorspelbaarheid van het traject van de bal, zijn de hekkens een marteling in de verdediging en daartegenover een hulp bij het aanvallen.

padel bal tegen het hekken is niet makkelijk terug te slaan

Als we leren waar te nemen wat de bal doet vooraleer hij het hekken raakt, zal het gemakkelijker zijn om moeilijkheden te vermijden wanneer we verdedigen. En wat belangrijker is, kunnen we van de hekkens een ​​bondgenoot van onze aanvalslagen maken.

Hoe speel je met het hek? … Dat is de vraag …

Afhankelijk van of we verdedigen of aanvallen, zijn er verschillende aspecten waarmee rekening te houden.

Het traject van de bal (stijgend of dalend) voor het raken van het hekken

in padel doet een bal tegen het hekken meestal rare dingen

Met het traject van de bal bedoelen we gewoon of de bal stijgt of daalt voordat die het hekken raakt. Hoewel we onmogelijk kunnen zeggen dat dit altijd waar is, is het nuttig om te weten dat een dalende bal die het hekken bereikt, gemakkelijker te controleren is dan een bal die stijgend arriveert. Een dalende bal zal wellicht tegen het hekken omhoog botsen waardoor je toch wat tijd zal krijgen om daarop te reageren. Een stijgende bal zal dan wellicht eerder naar de grond terug botsen en zeer moeilijk terug te spelen zijn.

De kracht waarmee de bal het hekken bereikt

Het is ook belangrijk een onderscheid te maken tussen een bal die langzaam of hard naar het hekken wordt gespeeld.

in padel krijg je liever geen bal tegen het hekken
  • Als je verdedigt in padel en de bal langzaam de hekkens bereikt, moet je zeker naar voren komen met het racket naar voor gericht. Gaat de bal snel richting het hekken, dan sta je best niet te dicht bij het hekken omdat zo’n bal wellicht verder zal wegbotsen.
  • In verdediging kan een korte bal over het net, richting de hekkens ook een zeer goed wapen zijn. Bekijk dan goed bij welke speler meest ruimte is om zo’n shot te spelen. Uiteraard doe je dit met een zachte bal.
  • Val je aan, dan speel je een bal best naar het hekken wanneer je tegenstrevers achterin het veld staan. Sla in die gevallen een langzame bal met weinig rebound.

Zorg sowieso na het slaan van om het even welke bal dat je nadien altijd goed terug in positie (aanval of verdediging) gaat staan teneinde zo weinig mogelijk open ruimtes op het veld te laten!

Het effect op de bal

Effecten op de bal kunnen ook veranderingen in de baan van de bal veroorzaken na impact op de hekkens. Ballen raken het hek en vallen gewoon naar beneden, springen naar het midden van de baan, blijven dicht bij het hek of klimmen na het contact.

In verdediging

In een verdedigende positie wordt het erg ingewikkeld als we voor ons spelers hebben die veel effect in hun slagen hebben. Wanneer we een zeer geslicete bal toegespeeld krijgen met weinig bounce voorafgaand aan het raken van het hek, is het waarschijnlijk dat die bal zal dalen en daarom moeten we ons lichaam goed laag zetten, een goede stabiele positie dicht bij de bal zoeken met het racket klaar voor ons en naar beneden wijzend. Als we daarentegen een bal met veel topspin krijgen, moet we opletten voor de mogelijkheid dat hij het hek raakt en omhoog botst. Hier plaatsen we ons nu niet te laag of te ver achter de bal maar laten we best een gemakkelijk herstelbare afstand over en letten we extreem goed op de bal. Wat betreft de zijdelingse effecten, we zullen ze in de aanval aanpakken als een geweldig hulpmiddel om rivalen te overwinnen.

concentreer je goed op de bal wanneer die in padel het hekken raakt

In de aanval

Ook bij de aanval is het belangrijk om te weten hoe je de effecten kan gebruiken om met de hekkens te spelen en je rivalen het leven zuur te maken. Hieronder wat advies m.b.t. tot volleys, bandejas en gewone shots:

Volleys met snelheid en slice zijn altijd al erg moeilijk voor de tegenstander en helpen ons om initiatief te nemen in het spel. Kan je zo’n volley richting het hekken slaan, dan moet je dat zeker doen. Negen op de tien keer scoor je hiermee het punt.

Ook een strakke volley richting het hekken met weinig bounce kan al meer dan genoeg zijn. Doe dit best cross-play = een forehand volley stuur je richting je backhandzijde, een backhandvolley richting je forehandkant.

Shots met topspin richting het hekken raden we eerder af. Topspin zal er veelal voor zorgen dat de bal omhoog botst en je tegenstrever makkelijker de bal kan intercepteren.

Met betrekking tot de bandeja is er een “Gouden regel”. Als je rechtshandig bent en je speelt aan de rechterzijde van het veld, dan kun je bandejas cross-court richting de hekkens spelen. De natuurlijke zijwaartse spin van de rechtshandige zal de terugkeer van die slagen bemoeilijken. Maar als we naar de linkerspeler spelen, wordt dat vooreerst veel moeilijker en moeten we er rekening mee houden dat het hek de bal zal wegspugen en het shot niet erg schadelijk zal zijn. Op deze speler is het beter om richting de zijwand te spelen.

Maak, in padel, van de hekkens je beste bondgenoot

Tot hier onze tips om optimaal gebruik te maken van de hekkens in padel. Zoals we je altijd vertellen, is het een kwestie van rustig te spelen (foutenlast beperken, niks overhaast doen) en ieder punt beetje bij beetje op te bouwen. Vergeet vanaf nu dus ook niet om soms met het hek te spelen en er uiteindelijk je beste bondgenoot van te maken. Richting het hekken slaan, legt altijd een grote druk bij je tegenstrevers!

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak

Officiële regelgeving m.b.t. de hekkens van een padelveld

Zoals in iedere sport, zijn er bepaalde voorwaarden (regels) waaraan het padelveld, het net, de wanden, hekkens, enz. moeten aan voldoen.

  • De hekkens moet zijn vervaardigd uit gesoldeerde vierkanten;
  • Alle horizontale metalen draden moeten aan de binnenkant zitten en de verticale aan de buitenkant;
  • De gaten in het hekken mogen niet kleiner dan 5 centimeter en niet groter dan 7,08 centimeter zijn;
  • De aanbevolen dikte van de afrastering is tussen 1,6 millimeter en 3 millimeter, met een maximum van 4 millimeter en een spanning waarop de bal kan stuiten;
  • Indien het hek gesoldeerd is, mag het geen schaaf- of snijwonden veroorzaken.
Volg en like ons aub:
fb-share-icon