Aan welke kant speel je best in padel?

Aan welke kant van het veld speel je best in padel?

24/11/2020

Padel is een heel andere sport dan tennis. In meer dan 70% van de gevallen worden ballen door het midden geslaan. Vandaar dat het ook best is van je samen met je partner zo op te stellen dat je vlot op die ballen door het midden kunt reageren. Een vraag die hierbij heel veel wordt gesteld is, aan welke kant speel je nu best in padel? Hoe los je het op als je beide rechts- of linkshandig bent?

Algemene regels

  • Als beide spelers rechtshandig zijn, zet dan de meest agressieve speler aan de linkerkant
  • Linkshandige spelers spelen best aan de rechterkant
  • Als je het spel leert, moet je aan beide kanten leren spelen
  • De rechterzijde wordt ook wel forehandzijde genoemd; de linkerkant, de backhandzijde.
Linkshandige en rechtshandige padelspeler staan resp. rechts en links in het veld

Leer aan beide kanten spelen

Je moet je als speler ontwikkelen voordat je een kant kiest.

Als je relatief nieuw bent in padel, leer dan aan beide kanten spelen!! Je moet beide kanten kunnen ervaren om de verschillen te zien en te zien waar je je prettiger en beter voelt, vooraleer je kunt beslissen aan welke kant je best speelt.

Het heeft geen zin om naar de World Padel Tour te kijken, die profs te zien en te zeggen dat ik als linkshandige speler sowieso rechts dien te spelen. Speel aan beide kanten totdat je een niveau bereikt waarop je de bal deftig kan slaan, agressief kunt zijn en je de tactieken van het padelspel goed begrijpt voordat je een kant kiest.

Kenmerken linkerspeler (backhandzijde)

Er zijn verschillende in acht te nemen eigenschappen voor spelers aan de linkerkant en spelers aan de rechterkant.

Aan de linkerkant speelt traditioneel de meer agressieve speler.

Als beide spelers rechtshandig zijn, zijn de meeste van de ballen die hoog door het midden komen, smashballen voor de linkerspeler.

De speler aan de linkerkant is meestal sneller en dynamischer. Omdat ze vaak veel meer bewegen. Meestal beslaan ze ongeveer 60% van het veld en bewegen ze snel terug naar de netpositie na een smash. Ze zijn agressief richting de hoeken en dekken normaal ook de positie in het midden.

De linkerspeler hoeft niet per se een agressieve topspin smash te hebben, hoewel dat aan deze kant nuttiger is omdat vanaf deze kant de hoek veel beter is om de bal over het hek te kunnen slaan. Ze hebben bij voorkeur een agressieve bandeja die ze heel goed in de hoek kunnen spelen, hebben een goeie aanval en kunnen punten afronden.

Kenmerken rechterspeler (forehandzijde)

Voor de rechterspeler is het de voornaamste taak om het punt goed voor te bereiden voor de linkerspeler. Je zult merken dat deze spelers over het algemeen speelvaster zijn en dat ze een zeer goede controle over de bal hebben.

Ze maken niet veel fouten en proberen situaties te creëren om hun tegenstanders te dwingen een zwakke bal in het midden of naar de linkerkant te slaan, zodat de linkse speler voor het punt kan gaan.

Linkshandige spelers

Als je linkshandig bent, speel dan best aan de rechterkant. Op deze manier is jouw smashhand in het midden (net als je partner als hij rechtshandig is), en kan je ook veel meer veldbreedte afdekken met agressieve forehand returns.

Aan deze kant van de baan kan jij dus net zo agressief zijn als je rechtshandige partner aan de andere kant van het veld.

Uitzonderingen

Hierboven zijn algemene principes die niet in steen gebeiteld staan. Er zijn ook duidelijke uitzonderingen op die regels. Bekijk bijvoorbeeld eens Sanyo Gutiérrez, topspeler uit de World Padel Tour. Sanyo is super agressief en scoort vele van de punten. Toch speelt hij aan de rechterkant.

Sanyo Gutiérrez
Sanyo Gutiérrez

Andere voorbeeld zijn Juan Lebrón en Paquito Navarro. Beide spelers zijn agressief en zouden perfect aan de linkerkant kunnen spelen. Ze kunnen zowel goed links als rechts spelen en van beide kanten op het veld finishen.

Juan Lebrón en Paquito Navarro
Juan Lebrón en Paquito Navarro

Het gaat hier dus meer over hoe je met je partner speelt en het spelen aan beide kanten van het veld te begrijpen, in plaats van te zeggen dat je aan de ene of de andere kant vastgenageld moet zijn.

Met dank aan The Padel School

Conclusie – aan welke kant van het veld speel je nu best in padel?

Leer eerst aan beide kanten spelen voordat je beslist, zodat je je eigen spel kunt ontwikkelen en goed leert begrijpen. Over het algemeen speelt de meer agressieve speler aan de linkerkant als beide spelers rechtshandig zijn. Linkshandige spelers moeten bij voorkeur aan de rechterkant spelen.

Bekijk al onze blogartikelen op een andere manier – gegroepeerd per categorie

Nog steeds op zoek naar je eigen uitrusting om padel te spelen?

Link naar bol.com padel
GIF met link naar de website van TennisDirect.be
Volg en like ons aub:
fb-share-icon