Lima rechts en Stupa links op het padelveld

Speel je best links of rechts op het padelveld?

02/03/2023

Weet jij aan welke kant van het padelveld je best speelt? Afhankelijk van uw skills en die van uw partner, zal je samen moeten kiezen wie best links of rechts gaat spelen.

Soms is deze keuze niet zo eenvoudig, omdat beide spelers graag aan dezelfde kant willen staan. Om je te helpen deze beslissing op een objectieve en rationele manier te nemen, geven we hier zeven tips waarvan we denken dat ze als leidraad kunnen dienen bij het kiezen van een kant samen met je partner.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Links of rechts?

Wanneer een linkshandige (lefty) en een rechtshandige samen spelen, moet de lefty aan de rechterkant gaan spelen! Doen jullie dat niet, dan hebben jij en je partner jullie backhand in het midden van het veld. Het is hierdoor makkelijker voor je rivalen om jullie het leven hard te maken in dat gebied. Het wordt sowieso voor jullie moeilijk om zowel de bandeja als de smashes te gebruiken.

  • Zijn de twee spelers links- of rechtshandig, dan kunnen beide zowel aan de linker- of rechterkant spelen
  • Spelen een links- en rechtshandige met elkaar, dan staat de linkshandige rechts en de rechtshandige links op het veld
  • Op beginnersniveau mag je dit negeren en is het aangewezen zowel veel links of rechts te spelen, tot je zelf aanvoelt aan welke kant je best rendeert

Houden julllie rekening met deze drie aspecten, dan heb je zeker een goeie verdediging van het midden van het veld en perfecte inzetbaarheid van jullie bovenhandse contacten (bandeja, vibora, gancho, …).

Meer bovenhandse slagen links of rechts

De speler met de beste bovenhandse contacten moet aan de kant worden geplaatst waar hij makkelijkst de bandeja en de smash door het midden van de baan kan krijgen. In het geval van twee rechtshandigen, is dat aan de linkerkant en in het geval van twee linkshandigen, aan de rechterkant. Hierdoor zal het veel gemakkelijker zijn om een goede smash, bandeja of vibora te slaan, aangezien je je in die posities natuurlijker verplaatst om makkelijk achter de bal te geraken.

Backhand volley

Sanyo Gutierrez backhand volley

Omdat heel veel ballen door het midden worden geslagen, speelt degene die de beste backhand-volley heeft, bij voorkeur aan de kant waar zijn/haar backhand het midden afdekt.

Is je backhand-volley niet je beste slag, of ben je die dag onzeker en heb je een minder gevoel bij dat shot, probeer dan niet aan die kant te spelen!

Kritische punten tijdens een game

Wanneer je zonder golden point speelt, is het interessants om de speler met de beste smash aan de linkerkant te doen spelen. Behalve 40/15 en 15/40 worden de meeste punten tijdens een wedstrijd in theorie via de linkerkanten gespeeld. Het is ook interessant om te weten wie van jullie beter omgaat met de punten waar stress een rol speelt. Als advies: op stresspunten speel je best veelal naar het midden, ook al geeft dat misschien een makkelijkere bal aan je rivalen. Ballen door het midden zijn meestal zonder veel risico. Maak zelf geen fouten en laat het risico maar aan de tegenstrevers over 😉.

Onevenwichtige spelniveau

Als er tussen jou en je partner een onbalans is qua niveau, of gewoon die dag één van jullie beter is, weet dan dat je vanaf de linkerkant van het veld, het spel beter kunt monopoliseren en daarmee je mindere partner kan helpen als ze vooral naar hem/haar op zoek zijn.

Hoewel het iets is dat niet leuk is, moeten we ervan uitgaan dat sport op competitief niveau, zo in elkaar steekt. Vaak zullen je rivalen voortdurend proberen dezelfde speler te zoeken, omdat ze voelen dat dit hen meest punten oplevert, de beroemde “koelkast“. In deze gevallen zal het voor de speler aan de linkerkant altijd makkelijker zijn om zijn partner te helpen dan andersom.

Fysieke toestand heeft invloed op rechts of links spelen

Zoals je in de vorige punten hebt opgemerkt, krijgt de linkse speler, zolang we niet met een linkshandige speler spelen, meestal meer werk dan de rechtse speler, en vooral heel veel hoge ballen.

Daarom zal de linkse speler bij tornooien met meerdere wedstrijden op één dag/avond, naar het einde toe veel vermoeider zijn. In dit geval is het misschien interessant te overwegen om toch van kant te wisselen en je frissere partner, aan de linkerkant te zetten.

Even wisselen van kant?

Deze is misschien wel de belangrijkste van de zeven tips. We hebben allemaal wellicht al wedstrijden gezien waarin alles verloren leek maar toch kon gewonnen worden na een kantwissel. Of je nu aan de ene of de andere kant van het veld bent gaan spelen en de wedstrijd niet goed gaat, of het spel niet goed aanvoelt, wissel dan van kant na de eerste set.

Onthoud dat je van positie kan wisselen aan het begin van elke set. Speel je wedstrijden bestaande uit één set, overweeg dan zeker ook de Australische opstelling. Het reglement zegt ons duidelijk van welke kant we moeten serveren, maar niet van welke kant we de rest van het punt moeten spelen.

Tot slot moeten we nog zeggen dat geen van deze tips in alle gevallen zullen werken. Bestudeer en analyseer ze allemaal samen met je partner tijdens de wedstrijd om, afhankelijk van de rivalen, het moment en de behoeften van de wedstrijd, te beslissen welke tip voor jullie het verschil zou kunnen maken.

Maak gebruik van deze tips! Hopelijk zijn ze u van dienst en brengen ze u meer gewonnen wedstrijden.

Alle blogartikelen gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon