Arsenaal slagen aan het net in padel

Een arsenaal aan slagen aan het net

08/02/2021

Net zoals in tennis, heb je in padel heel wat slagen die je aan het net kan gebruiken. Daarnaast is de netpositie in padel misschien wel een van de meest onderscheidende kenmerken van het niveau van een speler. Door te leren hoe je je aan het net dient op te stellen, kan je een aanvallende padelspeler van een hoger niveau worden.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Aan het net is in padel waar je de meeste punten maakt. Daarom is het tactisch heel belangrijk om op een efficiënte manier aan het net te geraken en vanuit die positie alle verschillende slagen goed te beheersen.

Herinner je je het artikel ‘In padel begint alles met een goeie verdediging’ nog? Daarin spraken we over elke speler die zijn kant moet bewaken (eenieder een 4-tal meter van de eigen helft van het veld). Ook aan het net is dit zo maar daarover hebben we het in een volgend artikel.

In dit artikel herhalen we hieronder nog eens de slagen die je aan het net kan gebruiken en hebben we het ter inleiding kort over hoever van het net te staan en het belang van samen met je partner de maximale breedte van het veld bewaken.

Waar aan het net staan?

Wij bevelen iedereen aan van zo’n 3 meter achter het net te staan (zo ongeveer iets voor de 2e paal). De voornaamste reden daarvoor is dat in padel, de lob veelvuldig wordt gebruikt en je vanop die afstand op alle ballen min of meer goed en snel kan reageren. Deze afstand zal je zeker toelaten van niet snel je aanvallende positie te moeten afstaan.

Hou aan het net ook altijd je racket mooi voor je en ga ook zoveel mogelijk op de tippen van je voeten staan. Keer ook altijd terug naar je basispositie aan het net na het slaan van een bal.

Aan het net staan, betekent niet altijd dat je aan het aanvallen bent. Het wil wel zeggen dat je in een aanvallende positie staat. Het is daarom in eerste instantie belangrijk van die netpositie te behouden en zoveel mogelijk van de breedte van het veld te bewaken. In een volgend artikel leggen we hiervan alle details uit. Noteer voor nu alvast dat, net zoals je met je partner best synchroon voor- en achteruit beweegt, je dat ook links-rechts moet doen. Schuift je partner naar links op aan het net om bijvoorbeeld een bal links langs het hekken te halen, schuif dan ook wat naar links op om alvast het midden van het veld te bewaken.

In de video hieronder zie je goed hoe beide spelers dat samen zeer goed doen en de maximale breedte van het padelveld gaan beschermen.

Slagenarsenaal aan het net

De fore- of backhand volley

Voor een volley is het belangrijk je voorbereiding kort te houden. Breng je racket dus slechts kort naast/achter je en sla dan de volley. Zwaai na het slaan van een forehand volley mooi uit, omdat de langere uitzwaai, ook voor kracht op je volley zal zorgen.

Probeer enkel een winner te slaan als de bal hoog genoeg boven het net komt. Van onder de netrand kan dat zeker niet. Bij twijfel sla je gewoon een defensieve blokkerende volley terug.

Raak de bal, zoals bij de meeste slagen in padel, altijd licht voor je lichaam.

Keer ook nu altijd terug naar je basispositie aan het net (3-tal meter achter het net + 2 meter van het hekken).

De bandeja – je beste vriend aan het net

De bandeja is zoals je in een eerder artikel al kon lezen, één van de meest populaire en van alle slagen aan het net, wellicht de meest gebruikte.

Carolina Navarro slaat een bandeja na een lob

Het is de defensieve smash die je vanuit een aanvalspositie gaat slaan om je netpositie te kunnen behouden. In tegenstrijd tot een smash in tennis, sla je deze naast je lichaam en niet boven je lichaam. Bij gevorderde spelers zal je zien dat dit een slag is waarop heel weinig fouten worden gemaakt. Voor een beginnend speler is dit weliswaar geen sinecure. Nochtans is dit zo geen moeilijk uit te voeren slag.

Hoe je de bandeja uitvoert en waarop je moet letten kan je nog eens lezen en bekijken in ‘https://www.padelfun.be/padel-bandeja/’.

De vibora – een dodelijk wapen

De vibora is een uitermate veel gebruikte slag in padel. In een ander artikel zegden we dat dit een slag is voor wie geen grote smasher is. Maar ook een goeie smasher dient de vibora goed aan te leren. De vibora beschrijven we als een aanvallende bandeja.

Voor zowel de bandeja als de vibora is het cruciaal van snel achterwaarts te bewegen om de bal ten allen tijde voor je lichaam uit te kunnen raken!

De smash – voluit voor het punt

Met dit shot is het sowieso de bedoeling van het punt af te maken en alle macht te gebruiken die je in je lichaam hebt. Een halve smash betekent dat je tegenstrever makkelijk de aanvalspositie zal kunnen overnemen en zelfs zelf het punt zal kunnen afmaken.

Sla de smash naar de grond zodanig dat de bal het achterglas aan de bovenkant gaat raken en de bal terugkomt aan jouw kant zonder dat de tegenstrevers er aan kunnen. Als je er goed in wordt, kan je zelfs, met minder kracht maar met meer spin, de smash makkelijker als je wapen gebruiken. Ook met wat zijspin op de smash, kan je de bal via het achterglas zelfs het veld aan de zijkanten uitsturen.

Nog een hele reeks aanbevelingen die we van Sven Boele (Otro Nivel) overnemen met betrekking tot de smash. Sven merkt op dat vele spelers te vaak voor de smash kiezen en als gevolg daarvan een tegenaanval uitlokken.

  • Smash enkel wanneer dat echt kan! Kan het niet, gebruik dan de bandeja om je netpositie te kunnen behouden.
  • Smashen is makkelijker wanneer het warmer is. Bij warmer weer gedragen de ballen zich helemaal anders en botsen ze veel hoger op.
  • Bij nat weer wordt het heel moeilijk om met de smash het punt af te maken. Sla dan bandejas! Het verdedigen van bandejas die de wanden raken is bij regenweer heel moeilijk.
  • Ook de plaats waar je speelt kan een invloed op je keuze hebben. In Madrid zitten we hoger boven zeeniveau dan bijvoorbeeld in Nederland. Op grotere hoogtes is het makkelijker smashen omdat de ballen opnieuw beter gaan botsen.
  • Bij veel wind is het gedrag van een hoge bal weinig voorspelbaar. Verkies bij zo’n weersomstandigheden de bandeja voor de smash.
  • Indoor zal je ook makkelijker een smash kunnen afwerken dan outdoor.
  • Speel je met nieuwe ballen dan is de kans op slagen van je smashes veel groter. Nieuwe ballen gaan zich ongeveer na 2 sets anders gedragen. In de 3e set schakel je misschien best over naar bandejas.
  • Hoe is de staat van het tapijt waarop je speelt? Bij tapijt met langer haar absorbeert het tapijt een groot deel van het impact van de bal. Meer of minder zand in het tapijt heeft ook een effekt op het gedrag van de ballen. Test dus zeker je smash tijdens de opwarming en zie hoe de ballen reageren. Botsen de ballen goed genoeg, dan kan je gerust voor de smash kiezen.
  • Je eigen spelniveau bepaalt uiteraard ook of je beter de smash of de bandeja speelt. Ben je zelfzeker over je smashes, ga er dan maar voor.
  • In oefenwedstrijden geef je uiteraard de voorkeur aan de slag die je wil oefenen en verbeteren.
  • De snelheid en hoogte van de bal. Krijg je tijd genoeg om onder de bal te geraken dan kan een smash geslagen worden.
  • Slaat je tegenstrever een hoge bal via de achterwand terug, dan krijgt de bal automatisch al topspin voor een makkelijke smash mee.
  • Wanneer je tegenstrevers heel snel zijn dan is het meestal beter van de bandeja of fake smash te gebruiken. Varieer zeker ook genoeg tijdens de wedstrijd. Op die manier weten je tegenstrevers zelden wat je gaat doen.
  • Spaar je smashes voor de momenten waarop je tussen het net en de eerste paal van het hekken staat (binnen de 2m van het net dus). Sta je achter de 2e paal dat is de bandeja sowieso de zekerste keuze. Uiteraard hangt alles opnieuw af van je niveau. Ben je een goeie smasher, dan kan je dat misschien van om het even waar in het veld.
  • Sta je als rechtshandige links in het veld dan is het veld voor jou veel “groter” en kan een smash dan al makkelijker.

Het dropshot in padel – moeilijk en very risky

Een dropshot wordt in padel veel minder geslagen dan in tennis. De grootste redenen zijn:

  1. Het veld is korter dus een dropshot moet heel wat beter zijn dan in tennis om ermee te kunnen scoren.
  2. Het dropshot is in padel een technisch veel moeilijkere slag dan in tennis.

Het dropshot is een slag met heel wat risico en risico wil je in padel veelal beperken. Beperk het gebruik er van en sla nooit of bijna nooit een dropshot van achterin het veld!

Om in dit artikel toch nog eenfilpje van de Padel School te gebruiken, sluiten we met deze nog niet eerder gebruikte video af.

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak
Volg en like ons aub:
fb-share-icon