Velen van jullie vragen zich af of er richtlijnen zijn over wie welke bal terug moet slaan. “Was dat nu jouw of mijn shot?”. Je maakte het zeker al mee. De tegenstrevers slaan een bal door het midden. Jij en je partner kijken elkaar aan en niemand slaat die bal terug.
In onderstaande video, legt Sandy uit dat dit echt van de situatie afhangt en vooral gaat over het samenwerken als een team. Maak met je partner hier goeie afspraken over. Zo ga je frustraties vermijden en je nooit je partner nog de schuld moeten geven wanneer hij of zij een bal niet terugslaat die eigenlijk de jouwe was!
In de video worden enkele situaties bekeken die jullie als team zullen toelaten van alles beter in te schatten en makkelijker te kunnen beslissen over wie nu welke bal terug moet slaan.
Jouw of mijn shot achterin het veld
Wanneer je tegenstrevers een moeilijke bal tegen het zijglas hebben geslagen, moet je partner die bal meestal van in de hoek van het veld terug slaan. Daarmee werd hij/zij uit positie gebracht en ligt het middenveld wellicht volledig open. Ga in die gevallen je partner al helpen met riching het midden op te schuiven. Wanneer je dan merkt dat je partner nog niet terug in de basisopstelling staat, dan sla jij best die bal.
Let ook op het effect waarmee een bal jullie richting uitkomt. Wordt een bandeja, vibora of smash met zijspin naar het zijglas geslagen, dan kan die bal daardoor eventueel richting de T van het veld terugbotsen. Dan is het in dat geval ook makkelijker voor je partner om die bal te retourneren. Roep desnoods goed naar elkaar om duidelijk te maken dat je de bal zal nemen of aan je partner overlaat.
Jouw of mijn shot aan het net
In padel is jullie positie als paar altijd heel belangrijk. Beweeg als partners zo veel mogelijk synchroon over het veld. Moet je partner naar links of rechts opschuiven om een bal terug te slaan, maak dan ook die zijdelingse beweging naar links of rechts. Op die manier steun je elkaar de hele tijd en bewaak je altijd goed die open ruimtes waarin je tegenstrevers een bal kunnen slaan.
Wie nu eigenlijk de bal moet slaan, hangt af van hoe jullie staan. Komt een bal van jullie tegenstrevers uit de linkerhoek terug, dan moet de linkerpartner eigenlijk de buitenkant (“couloir”) van het veld bewaken en de rechterspeler het midden.
Wanneer een bal uit het midden terugkomt zou je eventueel kunnen twijfelen over wie de bal moet terug slaan. In deze gevallen maak je best de afspraak dat de volley wordt genomen door de persoon die in het midden een forehand kan slaan of de persoon die de beste volley heeft.
Basisregel kan niet altijd gevolgd worden
Blijf altijd bij de eerste basisregel van padel die zegt dat iedere speler zijn/haar eigen kant van het veld bewaakt. Noteer terzelfdertijd dat die basisregel niet altijd kan gelden. Er zijn zoals hierboven beschreven, gevallen waar je partner op jouw helft van het veld zal moeten helpen.
De basisregels (zie “In padel begint alles met een goeie verdediging”) helpen jullie bij het beslissen over wie nu al dan niet de bal moet nemen. Toch moeten/kunnen die niet altijd gevolgd worden.
Wanneer een lob redelijk door het midden wordt gespeeld en op jouw helft zal landen, hoef je niet altijd de persoon te zijn die die bal slaat. Als je partner er makkelijk een bandeja kan op slaan en je daardoor jullie netpositie kan behouden, doe dit dan gerust op die manier.
Maak goeie afspraken met je partner voor alle gevallen waar de basisregels niet van toepassing kunnen zijn. Alle gevorderde spelers hebben heel wat afspraken met elkaar. Zij weten als geen ander dat dit noodzakelijk is om op een hoog niveau te kunnen spelen.
Wil jij ook een beter padelspeler worden, dan zullen die afspraken je daar zeker bij helpen. Zoek in het artikel over “Hoe kunnen we tijdens de punten in padel beter met onze partner communiceren?” zeker nog eens naar de korte woorden die je kan gebruiken.
Alle artikelen gegroepeerd per categorie
Je eigen uitrusting om padel te spelen al gevonden?
Bol.com en TennisDirect bieden ondertussen heel wat padelartikelen aan. Soms zijn dat ook dezelfde merken.