Padel spelen is gezond

Waarom padel spelen zo goed is voor lichaam en geest?

27/11/2020

Neuropsychologie van padel – Waarom padel zo’n fantastische en verslavende sport is!

Padel spelen is gezond en zorgt voor een Anima Sana in Corpore Sano (een gezonde geest in een gezond lichaam).

Met dank aan iPadel Ltd voor het mogen gebruiken van deze video!

Padel spelen is gezond en goed voor je hersenen

Je brein wordt uitgedaagd

Padel is een balspel en dat betekent dat de sport snelheid bevat. De snelheid van tactische veranderingen tussen spelers en de snelheid van verschillende balwisselingen zijn allemaal veel meer aanwezig dan bij tennis. Dat heeft veel te maken met het feit dat de baan kleiner is en je dichter bij elkaar speelt. Ook heeft de bal minder snelheid dan bij tennis waardoor de kans veel groter is dat je tegenstanders de bal kunnen terugslaan. Ten derde kunnen de wanden worden gebruikt waardoor de bal veel langer in het spel is, met bjgevolg minder saaie momenten. Bij tennis is de bal vaak uit en moet hij worden opgehaald, waardoor er veel pauzes ontstaan.

Mentaal betekent de hogere snelheid van veranderingen in padel dat de hersenen meer en sneller moeten berekenen waar de bal zal komen en wat er moet gebeuren om de bal terug te slaan. Padel is duidelijk dynamischer dan tennis. Je brein wordt meer uitgedaagd dan bij tennis. Padel is gemakkelijker te spelen en te leren dan tennis omdat er minder fysieke kracht en technische capaciteiten worden gevraagd en er een fantastische combinatie is tussen je tot het uiterste uitgedaagde brein en je lichaam dat veel moet bewegen, maar niet per se zo nauwkeurig als bij tennis .

Je brein wordt beloond

Er zijn dus meer uitdagingen in padel, maar je hoeft geen extreme technische vaardigheden te hebben en dus worden de uitdagingen gemakkelijker aangegaan. Meer uitdagingen betekent meer adrenaline in je hersenen. Meer uitdagingen aangaan betekent meer dopamine (dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen) en endorfine (een andere als neurotransmitter fungerende stof met pijnstillende eigenschappen) in je hersenen. Je krijgt bij padel meer beloningen dan bij andere balspellen die technisch moeilijker zijn. Dat is de simpele reden dat als je eenmaal padel hebt gespeeld, je er veel gemakkelijker aan verslaafd raakt. Het is geen toeval dat mensen die padel proberen, het vaker en langer spelen dan welke andere sport dan ook.

Padel is een van de gemakkelijkste balspellen om op te pikken, iedereen kan padel leren in een paar uur. Met tennis heb je verschillende lessen nodig die tot enkele maanden kunnen duren om het op een redelijk niveau te spelen. Padel geeft je dus veel sneller zelfvertrouwen dan tennis.

Verhoogde hand-oogcoördinatie

Bij padel is veel hand-oog coördinatie vereist, daarom worden de visueel-ruimtelijke capaciteiten van je hersenen getraind, dit is natuurlijk ook het geval bij tennis. Padel is echter gemakkelijker dan tennis, dus de visueel-ruimtelijke training is intenser en frequenter dan bij tennis, simpelweg omdat je meer rally’s tussen spelers krijgt. Omdat het padelracket korter is dan het tennisracket (dus dichter bij je lichaam en hand), is het dichter bij je reikruimte. Deze persoonlijke ruimte is zeer goed vertegenwoordigd en getraind in uw hersenen vanwege het veelvuldige gebruik ervan elke dag. Daarom wordt het veel gemakkelijker gehanteerd dan de extra persoonlijke ruimte waarin het tennisracket wordt bewogen. Het vergt aanzienlijk meer oefening om een bal met hoge snelheid correct te slaan met een langer tennisracket en een kleiner blad dan met een padelracket.

Een andere factor die de visueel-ruimtelijke training bij padel meer dan bij tennis versterkt; het gebruik van de muren. Bij padel zijn er veel meer stuiterende effecten en berekeningen die je hersenen moeten verwerken dan bij tennis, dus het is uitdagender voor de hersenen. Dit maakt het ook spannender, er is meer adrenaline en alertheid nodig. Met een sterke bal van je tegenstander heb je altijd twee mogelijkheden bij padel:

  • De bal direct slaan nadat deze de grond heeft geraakt
  • De bal slaan nadat deze tegen de achter- of zijmuur is gekaatst

De tweede optie geeft je meer reactietijd en wordt zeer veel gebruikt. Daarom is padel tevens erg sportvriendelijk voor oudere sporters en jongere kinderen.

Betere concentratie

De concentratie wordt uitstekend getraind in padel vanwege het feit dat de rally’s langer duren, er meer behoefte is aan adrenaline en dopamine, twee van de bekende neurotransmitters om je aandacht een boost te geven. Dus een langere en intensere training van je concentratie. Ook zijn bij padel meer volleys aan het net mogelijk omdat de bal minder snelheid heeft dan bij tennisdubbels. Dus nogmaals, meer adrenaline en dopamine. Dat is ook de subjectieve ervaring van mensen die padel spelen.

Padel is fun!

Meer plezier betekent ook dat er meer gelachen kan worden bij het spelen van padel en dat is de ervaring die veel spelers hebben. Meer lachen betekent dat de sociale interacties tussen spelers soepeler en veel meer ontspannen verlopen. Daarom zijn mensen minder gevoelig in padel en zijn zelfs meer competitieve spelers emotioneel normaler dan bij andere competitieve balsporten.

Padel is fun en dit meisje geniet er alvast van

Padel stimuleert eigenlijk delen van de hersenen die emoties kunnen reguleren (bijv. de prefrontale cortex). Een andere reden waarom padel socialer is dan andere balspellen, is dat de competentieniveaus meer kunnen verschillen. Hoewel de competentieniveaus variëren, kun je bij padel altijd goede rally’s houden, veel meer dan bij tennis.

Emotionele controle

Een ander essentieel aspect van padel is het leren beheersen van je emoties (impulsen). Het leren beheersen of reguleren van je emoties is bij padel nog belangrijker dan bij tennis of andere balspellen. Alleen omdat padel zo gemakkelijk lijkt, is de drang om moeilijkere ballen te raken veel hoger. Hard slaan heeft niet veel nut bij padel, simpelweg omdat de bal tegen de achterwanden stuitert en een terugkeer relatief eenvoudig is voor je tegenstander. Ook maakt hard slaan het nog moeilijker om de bal als eerste de grond te laten raken. Daarom zie je regelmatig slice-ballen in padel als je naar wedstrijden kijkt. Padel leert je sowieso hoe je een bal nauwkeuriger kunt plaatsen.

Tenslotte zijn de uitvoerende functies veel beter getraind in padel. Dit zijn de meer tactische functies (planning, zelfbeheersing) in je brein. Een tactisch goed geplaatste bal is altijd beter (en zelfs essentieel) in padel dan hard slaan. Doordat de bal veel gemakkelijker terugkomt dan bij tennis, zal bij de training meer nadruk liggen op langzamere goed geplaatste ballen. Dit traint de uitstekende emotionele beheersing van jezelf en de bal.

Padel is goed voor je persoonlijke en sociale ontwikkeling

Officieel wordt padel als dubbelspel gespeeld, daarom is er meer sociale interactie mogelijk omdat je dichter bij elkaar staat op een kleinere baan. Zoals gezegd komt bij het spelen van padel waarschijnlijk meer dopamine (meer beloonde uitdagingen) vrij dan bij andere, moeilijkere balspellen. De gemoedstoestand van mensen zal beter zijn, hun zogenaamde verdedigingssystemen zullen meer ontspannen zijn. Dus normaal gesproken heeft padel meer positieve sociale interacties dan andere, meer veeleisende balspellen.

Bij padel zijn verschillen in vaardigheid minder belangrijk om toch een goede wedstrijd te hebben. Het is vergevingsgezinder dan tennis, minder saaie momenten, meer ballen correct geraakt. De tijd die je samen doorbrengt in een vrolijke bui en actiever bent, vergroot de sociale band sterker dan in een wedstrijd met veel fouten en dode momenten.

Daarom is padel voor iedereen, technisch minder uitdagend en meer balcontact. Padel is gewoonweg een ideale familie/vrienden-sport.

Padel spelen is gezond en goed voor je lichaam

Beter voor je knieën

Padel daagt je aerobe capaciteit uit, aangezien de bal veel langer in het spel is dan bij tennis. De baan is echter kleiner en met vier spelers hoef je minder te rennen dan bij tennis dubbelspel of squash, waardoor je knieën minder belast worden. Dat is eigenlijk de reden waarom veel ouderen padel met meer plezier kunnen spelen dan tennis.

Beter voor je wervelkolom

Een padelveld is kleiner dan een tennisbaan, de wanden kunnen gebruikt worden, de snelheid van de bal is minder, waardoor er minder moeilijke en langzamere bochten te maken zijn en padel uiteindelijk minder belasting op je rug legt. Ook is de padel-serve onderhands, waardoor je rug opnieuw veel minder wordt belast.

Beter voor je schouders

Gezien de service onderhands gebeurt, zijn er veel minder schouderblessures dan bij tennis.

Beter voor je pols en elleboog

De snelheid van een tennisbal en de hogere spanning op een tennisracket zorgen voor veel meer belasting op je arm, pols en elleboog bij het terugslaan van de bal. Bij padel is de snelheid van de bal minder, het racketblad zit veel dichter bij je pols en lichaam waardoor er minder kracht op deze delen van je lichaam komt. Er zijn veel minder bekende meldingen van padelspelers die problemen hebben met hun polsen of ellebogen. Bij extreem vaak spelen, zelfs bij padel, kunnen deze problemen natuurlijk voorkomen, maar toch minder vaak dan bij tennis.

Beter voor de minder jongeren en mensen met blessures

Padel belast je lichaamsdelen veel minder dan tennis, squash of zelfs hockey. Waar bij deze sporten veel enkel-, rug- of schouderblessures worden gezien, is dit bij padel nauwelijks het geval. Tot op hoge leeftijd zou je normaal padel moeten kunnen spelen zonder serieuze lichamelijke problemen. Tegelijkertijd daagt het nog steeds je hele lichaam uit, zijn alle spieren betrokken en wordt ook je hart- / longconditie uitgedaagd.

Beter voor je ogen

Hoewel oogletsels ook bij tennis zeldzaam zijn, is er bij padel door de lagere balsnelheid een veel kleinere kans op dit soort letsels. Bovendien maken beheersing van emoties en de hogere nadruk op het goed plaatsen van de bal, het zelfs moeilijker om iemand in de ogen te slaan.

Samengevat

Padel spelen is gezond. Het is een zeer veilige sport waarbij blessures zeldzaam zijn als je goed voorbereid bent, een goeie warming-up hebt en regelmatig traint. Het is een erg leuke en verslavende sport om te spelen!

Om het volledige artikel van F. Kovács te lezen, klikt u op de onderstaande link:

Neuropsychologie van Padel

Dit artikel is een vertaling van het origineel artikel https://ipadel.co.uk/Why-Play-Padel van iPadel Ltd UK.

Bekijk al onze blogartikelen op een andere manier – gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon