Eerste padelracket kopen en hoe geld besparen

Je eerste padelracket kopen en geld besparen

16/11/2020

Een goed padelracket kopen en tegelijk geld besparen is zeker mogelijk. Deze aankoop is wellicht, zo vroeg in je padelreis, een moeilijke beslissing. Of je huurt een padelracket op de club of leent er één van een vriend elke keer je naar het padelveld gaat. Of je hebt al een keer gespeeld en besloten dat padel een sport is die je verder wil ontdekken en je je eerste padelracket wil kopen!

In de meeste gevallen is je eerste padelracket kopen inderdaad een investering. Voordat je de winkel binnenstapt (fysiek of online) denk je waarschijnlijk al dat deze veredelde strandracket je niet te veel mag kosten. De meeste topmodellen van de reguliere merken kosten al gauw 200 à 300 euro of meer. Uiteraard kan het ook voor veel minder geld. Sowieso wil je er zeker van zijn dat je verstandig kiest!

Een paar kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen en kopen van je eerste padelracket

Gewicht

Het gewicht van padelrackets variëert tussen de 320 en 400 gram. 80 gram meer of minder lijkt misschien niet veel, maar wacht tot je er eens een paar uur constant mee speelt. Als je nieuw bent bij padel of een elleboog- / schouderblessure hebt, raden we altijd aan om toch een iets lichter padelracket te kopen en op zoek te gaan naar een racket tussen de 340 en 370 gram.

Balans

De balans vertelt je in feite of het racket het zwaartepunt op de kop (head heavy) heeft, gelijkmatig gebalanceerd is of het zwaartepunt eerder dicht bij het handvat ligt (head light). Je kunt dit zelf testen door het racket op het net of je wijsvinger te leggen en te kijken waar het evenwichtspunt van het racket zich bevindt. Een racket met het gewicht in de kop zal zwaarder aanvoelen dan een racket met gewicht dicht bij het handvat, ook al zien ze er precies hetzelfde uit! De keuze hier is sowieso een voorkeurskeuze en verderop in je padelcarrière zou je eventueel kunnen kiezen voor een head heavy racket omdat deze meer power genereren. Om te beginnen stellen wij echter een racket met gelijkmatige balans of head light voor (de meeste merken zullen je zeker vertellen hoe de balans van het racket is).

Stijfheid

De stijfheid van een padelracket heeft invloed op het balimpact. Over het algemeen geeft een harder racket meer power, minder gevoel en meer trillingen in je arm. Een zachter racket geeft meer controle / gevoel en minder trillingen. De stijfheid is zelf erg moeilijk te meten. De enige echte manier om het te testen is door het racket op de hiel van je hand te slaan (je hebt hier misschien de hulp nodig van een coach of een meer ervaren speler om het je te vertellen). Over het algemeen zouden de merken u moeten vertellen of een racket zachter of harder is. Voor een beginnend speler is het onwaarschijnlijk dat kracht een cruciaal onderdeel van je spel is en raden wij daarom een zachter racket aan.

Vorm

Soorten vormen van padel rackets

Er zijn op dit moment 3 vormen van rackets – diamant, traanvorm en rond. De diamantvorm is meestal het meest zware racket. Maar de materialen die merken in de rackets stoppen, spelen een veel grotere rol. Kies dus gewoon de vorm waar je je prettig bij voelt.

Nu weet je dat je als nieuwe speler beter met een relatief licht, gelijkmatig gebalanceerd, zachter padelracket start… hoe vind je dat ??

In de meeste gevallen geven de merken alle bovenstaande informatie over elk van hun modellen online. Maar in het beste geval zou u de rackets moeten kunnen testen! De meeste winkels hebben jammer genoeg op vandaag niet altijd testrackets ter beschikking. De meeste padelclubs bieden ondertussen wel al die mogelijkheid. Sowieso hebben spelers op je club zeker een grote verscheidenheid aan rackets en zijn de meesten wellicht bereid om je 5 minuten ballen te laten slaan met hun padelracket.

Padelracket kopen en geld besparen terzelfdertijd – hoe?

Als je wat geld wil besparen bij uw eerste aankoop van een padelracket, zijn hier nog enkele verstandige manieren om dat te doen.

Koop een model van een vorig jaar

Het heeft misschien niet de kleuren van dit seizoen of de speler die het eerder gebruikte is misschien naar een ander merk verhuisd, maar de racketkenmerken zullen meestal erg lijken (zo niet identiek zijn) aan het nieuwste model. Vaak verkoopt men deze dan ook voor heel wat minder.

Wacht op een deal

Bijna alle merken hebben later in het seizoen wel deals. Ze beseffen dat ze nog een enorme voorraad over hebben en proberen deze meestal naar het einde van het jaar op te ruimen. Black Friday en de nieuwjaarsperiodes zijn daarbij goeie momenten om de markt te verkennen.

Probeer een minder gangbaar merk

Uit testen die we reeds deden, kunnen we je vertellen dat de kwaliteit van de kleinere merken soms heel vergelijkbaar is met die van hun dure tegenhangers. Tegenwoordig zijn er tal van goedkopere opties die voor relatief nieuwe padelspelers, een aantal zeer goede rackets bieden.

Tweedehands kopen

Koop alleen een tweedehands racket als u de persoon kent en weet hoe lang hij of zij het heeft gebruikt! We hebben al vaak gezien dat mensen tweedehands kochten om geld te besparen, het racket vervolgens binnen de eerste paar keer na het spelen hebben gebroken (ervan uitgaande dat ze niet hebben gemerkt dat het kapot was bij de doorverkoop) en dan al meteen een nieuw racket moeten kopen. We raden dan ook aan het racket alleen maar te kopen als je vriend het minder dan een handvol keer heeft gebruikt.

Test je padelracket vooraleer je gaat kopen om zeker geld te besparen

In alle gevallen is het aangewezen het racket waarin je geïnteresseerd bent, eerst te testen. Hoe je rackets best test, lees je in dit artikel “Hoe een padelracket testen“.

We hopen dat je met al deze info makkelijker je droomracket kan vinden, wat geld zal kunnen besparen en je er uiteindelijk heel wat padelfun aan zal beleven!

Hier nog even een video met meer uitleg over de verschillen tussen al die padelrackets.

Al onze artikelen gegroepeerd per categorie

Volg en like ons aub:
fb-share-icon