Zoek je power of controle in een padelracket – welk type kern kiezen? Hard of soepel?

25/03/2021

Bij het kiezen van een padelracket zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. De hoofdelementen zijn het gewicht, de vorm en de samenstelling van het racket. De eerste 2 elementen, bespraken we kort in dit artikel. Vandaag bekijken we in detail de samenstelling van de kern van het padelracket en meer in het bijzonder de verschillende soorten rubber die we binnenin kunnen vinden.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Er worden voornamelijk 2 soorten schuim gebruikt bij de samenstelling van de kern van een padelracket: EVA-rubber (Ethyleen-Vinyl Acetaat) en schuimrubber (FOAM). De EVA-rubbers zijn op hun beurt weer onderverdeeld in verschillende soorten, zoals onder andere Black Eva rubber, Soft rubber en Ultra Soft rubber. Naast EVA en FOAM wordt ook polyethyleen gebruikt als materiaal voor de binnenkant van padelrackets.

FOAM kan je van EVA onderscheiden aan hun structuur. FOAM ziet er luchtig en ruw uit, EVA zeer condens en glad.

Padelracket met EVA-rubber kern

EVA-rubbers zijn stijvere rubbers dan foam. Ze bieden meer controle bij het slaan van de bal, maar minder gevoel en speelcomfort. Deze padelrackets zijn “harder” bij impact, en hoe stijver het EVA-rubber, hoe meer je het gevoel krijgt dat je met een houten plank speelt. Deze EVA rackets zijn minder krachtig dan die met schuimrubber. Bij een normaal balcontact zal het racket het trampoline-effect niet hebben dat snelheid in de bal kan geven.

Sommige padelrackets zijn gemaakt van meerdere lagen EVA om de stijfheid van het racket te verminderen:

  • De binnenste laag van de kern is over het algemeen tamelijk flexibel en met een lage dichtheid. Deze moet er voor zorgen dat het racket heel wat controle biedt. Het racket wordt daarbij aangenamer bij het spelen van ballen met lage intensiteit. De balaanrakingen worden bijgevolg veel comfortabeler.
  • De buitenste kernlaag is dan weer compacter en stijver en laat toe intensiever te slaan. Deze laag is dan weer nuttiger bij het slaan van hardere vlakke ballen.

Padelrackets met EVA-rubber kern vind je dan ook voornamelijk bij het gamma hoogwaardigere, en ook duurdere rackets van elk merk. De Wilson Bela Pro, de Babolat Air Viper en de Technifibre Wall Master 375 zijn voorbeelden van EVA-rackets. De Bullpadel Vertex 03 en Vertex 03 CTR zijn twee voorbeelden van rackets met meerdere lagen EVA-rubber.

EVA Soft rubber

Dit is het meest gebruikte rubber in padelrackets. Dit rubber kenmerkt zich door zijn zachte balimpact, maar laat ook zeker krachtslagen toe. Dit is het meest uitgebalanceerde rubber, je kunt wel zeggen dat het een standaard is voor de meeste rackets. Met dit rubber wordt een balans gezocht tussen kracht en baloutput.

Een voorbeeld van dit type rubber is te vinden in rackets zoals de Siux Diablo Luxury 1K en de StarVie Metheora Warrior.

Eva Ultra Soft rubber

Dit is het zachtste rubber van het Eva-type dat je kunt vinden. Het wordt gekenmerkt door meer elasticiteit en een nog zachter balimpact. Dit type rubber wordt veelal gebruikt in controlerackets of in rackets die als prioriteit het comfortabel en trillingsvrij slaan hebben.

Het grote voordeel van dit rubber is dat het een grotere rebound heeft, met meer baloutput zonder veel kracht op de arm te hoeven uitoefenen. Het nadeel is dat het vermogen beperkt is.

Een van de beste rackets van 2020 met een Ultra Soft Eva-rubber is de Siux Tsunami All Black, een multifunctioneel racket voor professionele spelers. Een andere voorbeeld is de Black Crown Piton Limited, die een extra zachte Eva-rubberen kern heeft, momenteel één van de zachtste op de markt.

Black Eva rubber

Black Eva is het rubber met de hoogste dichtheid. Een rubber dat iets harder aanvoelt, hoewel het de absorberende eigenschappen van dit materiaal niet wegneemt. Dit type rubber wordt meestal gebruikt in de rackets die de kracht bevorderen.

Een van de beste rackets van het seizoen met een Black Eva-rubber is de Siux Fenix, een krachtwapen voor agressieve spelers.

Padelracket met FOAM-kern

Schuimmateriaal is totaal anders, het is een schuim, geen rubber. Het belangrijkste kenmerk is zijn zachtheid en elasticiteit, evenals zijn lichtheid.

Een padelracket met dit type kern is ideaal voor spelers die op zoek zijn naar een zachte touch, met veel bounce en zo min mogelijk trillingen.

Rackets met schuimkern vind je iets minder dan rackets met Eva-rubber, maar er is één merk dat altijd de voorkeur heeft gegeven aan Foam boven Eva, het merk Head.

Head rackets hebben dat specifieke stempel, omdat ze deze schuimkern hebben weten te ontwikkelen met een maximaal vermogen. Enkele van de beste rackets met FOAM-kern zijn de Head Graphene 360 Gamma Pro en de Head Graphene 360 Gamma Motion.

Een derde type kern uit polyethyleen

Naast Foam en Eva is er nog een ander materiaal dat ook door andere merken wordt gebruikt voor de kern van hun rackets, polyethyleen. Royal Padel is één van de gebruikers van dit materiaal in hun rackets.

De meeste van hun rackets hebben dit materiaal, hoewel sommige anderen een Eva-kern of een hybride kern hebben (combinatie van Eva en polyethyleen).

De belangrijkste kwaliteit van dit materiaal is de zachtheid, het terugkaatsen en het absorberen van trillingen. Daardoor lijkt het heel veel op het schuimrubber.

Enkele van de betere rackets met een polyethyleen kern zijn de Royal Padel 30th Anniversary, de Royal Padel 790 Whip Polyethylene en de Royal Padel M27 Polyethylene.

In onderstaande franstalige video, wordt het verschil tussen EVA en FOAM nog eens netjes uitgelegd.

Met welke rubber heb je het meeste kracht?

Na het lezen van dit artikel, vertel je ons wellicht dat je een padelracket met FOAM-kern nodig hebt om aan kracht te winnen. Maar het is een beetje ingewikkelder dan dat …

Want opgelet! De elasticiteit waardoor schuimrubber uiterst krachtig kan zijn, heeft ook limieten.

Zo is het moeilijker om de bal uit het veld te smashen met een zacht racket dan met een hard racket?

Over het algemeen is dit omwille van de verkeerde smashtechniek met het FOAM-racket. Met een FOAM-racket is het contraproductief om de smash met al je macht te slaan. Door dit te doen, ga je de elasticiteit van het FOAM “breken” en krijg je de bal veel langzamer dan verwacht over de hekkens.

Bij dit type racket is het aan te raden om een smashbeweging te hebben die meer spin dan kracht in de bal geeft (zie video hieronder).

De voor- en de nadelen van EVA en FOAM op een rijtje

EVA rubber

Onthoud zeker dat je EVA-rubber met een lage dichtheid (zachter) en hogere dichtheid (harder) hebt. Hier zullen we het echter over de hardere EVA racket hebben wetende dat het Eva Soft-rubber met gemiddelde dichtheid één van de meest gebruikte en meest geliefde is.

VoordelenNadelen
Meer duurzaamheid.
Hogere kracht bij agressieve slagen.
Betere controle over lichte slagen (hoewel het nodig is om de slag meer te begeleiden)
Harde aanraking (minder comfortabel)
Je moet meer kracht uitoefenen voor dezelfde baloutput.
Minder absorptie van trillingen (zeer harde bladen veroorzaken soms ongemak in de pols of elleboog)

FOAM of schuimrubber

VoordelenNadelen
Comfortabele balaanraking.
Minder kracht voor dezelfde balopbrengst.
Betere absorptie van trillingen (beter voor belaste armen), verbetert significant pols- en elleboogaandoeningen.
Het zijn meestal beter hanteerbare rackets en met een iets lichter gewicht.
Iets minder duurzaam (al hangt het ook af van de kwaliteit van het gebruikte buitenmateriaal).
Gevoel van minder balcontrole bij zachte slagen omdat de bal meestal met grotere snelheid het racket verlaat.

Conclusie – welk type rubber kiezen?

Als je op zoek bent naar kracht in al je slagen maar smashes niet jouw prioriteit is, raden we je aan om voor een padelracket te gaan dat is uitgerust met FOAM-kern.

Ben je een grote “smasher” en wil je liever heel hard slaan om de bal uit het veld te krijgen of terug in je eigen kamp te krijgen, ​​dan raden we je aan om een racket met EVA / MULTIEVA-kern te nemen.

Er zijn geen goeie of slechte rackets. Iedereen ervaart graag een eigen balgevoel met een racket en dat gevoel moet je gaan zoeken in al die soorten rackets. Testen dus (zie ook “Wat is de beste manier om een racket te testen“) !! Goeie zoektocht!

Onze laatste artikelen

Volg en like ons aub:
fb-share-icon