Hoe je in padel toch kan winnen terwijl je slecht aan het spelen bent

31/03/2021

Vandaag willen we eens stilstaan bij een situatie waarmee al degenen die deze sport beoefenen zeker al te maken hebben gehad. Hoe vaak we ook trainen, er zijn altijd dagen waarop wat fout kan gaan, fout gaat. De bal gaat er niet in, het net lijkt hoger dan het is, het veld van de tegenstander voelt erg klein aan en het onze wordt precies groter. Het is op zo’n momenten dat we naar ons racket kijken en de reden proberen te vinden waarom we niet kunnen presteren zoals we dat zouden willen. En hebben jullie ook het gevoel dat de grote spelers dit soort off-dagen precies niet hebben? Toch kan je winnen zelfs al ben je slecht aan het spelen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het is duidelijk dat iedereen dit meemaakt en tijdens het spel momenten zal hebben dat het spelniveau onder de verwachtingen ligt. Dit is volledig normaal en het is aan jou om het glas als halfleeg of halfvol te beschouwen. Als je het begin van zon’n wedstrijden analyseert, worden ze meestal gekenmerkt door korte en grillige punten, die geleidelijk plaatsmaken voor meer uitgewerkte punten en een grotere consistentie van de kant van alle spelers.

Soms spelen externe factoren zoals wind, temperatuur, vochtigheid of type baan daarbij een rol. Bepaalde spelers zijn daarbij in het voordeel en anderen in het nadeel. Sommigen bereiken hierdoor sneller het verwachte niveau, terwijl anderen zich daarbij ongemakkelijk voelen en hun volledige potentieel niet kunnen bereiken. Andere keren is het niet nodig om de verklaring in externe factoren te zoeken, het ontwikkelde niveau is gewoon slecht, ver onder het gebruikelijke, en het is deze situatie waarin we in dit artikel geïnteresseerd zijn.

Winnen door slecht te spelen of verliezen door goed te spelen?

Franco Stupaczuk frustrated because of having a bad day

Het zou natuurlijk perfect zijn om altijd te winnen door goed te spelen. Maar als je in een wedstrijd zit en niet kunt presteren zoals je hebt gedaan op training of in eerdere games, denk dan alleen aan winnen! Denk in die gevallen niet aan spelen zoals je dat normaal doet en in je hoofd had gepland.

Denk bijvoorbeeld aan een spelletje poker waarbij je moet spelen met een aantal kaarten die je niet zou willen hebben, die dag wel hebt en je moet er gewoon het meeste uit halen. Het zou geweldig zijn moesten de kaarten opnieuw verdeeld worden en je kan wachten op de kaarten die je zou willen. Net zoals bij poker, kan je op tijdens een padelwedstrijd niet wachten tot je vanzelf beter gaat spelen. Doe je dat wel, dan zal je tegen die tijd wellicht al onder de douche staan en onthouden hoe je aan het einde van de laatste set goed was beginnen spelen maar de wedstrijd toch verloor.

We geven je graag wat tips om te proberen, en in ieder geval een grotere kans te hebben om de wedstrijd toch te winnen wanneer je slecht aan het spelen bent.

Betrouwbaarheidszones en foutmarges

Als je merkt dat je niet op je gemak speelt en het je aan precisie ontbreekt, kies dan voor cross shots. Het diagonale traject bezorgt je een langere afstand om de bal in het rivaliserende veld te plaatsen.

Als je achteraan staat, er toch voor kiest om van daaruit een volley te slaan, sla die dan in het midden van het veld. Op die plaats is het mogelijk dat je rivalen makkelijker een fout maken en je makkelijker het net kan veroveren.

Als je aan het net bent, sla de volleys dan niet te dicht bij de wanden totdat je weer zelfvertrouwen hebt. Het is vanzelfsprekend beter dat je tegenstander kan terugslaan dan dat onze bal tegen de wand botst.

Richtingswijzigingen

Check of je een grotere precisie krijgt wanneer je de ballen terugstuurt van waar ze kwamen, dan wanneer je de richting van het shot verandert. Het is waar dat het niet erg ambitieus is, maar onthoud gewoon dat het doel van deze tactiek niet is om het punt te winnen, maar om te proberen het niet te verliezen. Als het goeie gevoel daarna terugkomt, kan je alsnog terug richtingsveranderingen in je spel brengen.

Favoriete slagen

Iedere speler heeft favoriete shots. Het zijn die slagen waar je goed in bent, waarmee je de meeste zekerheid hebt en die u minder vaak mist. In games waarin je niet goed speelt, is het raadzaam om je favoriete sterrenschot op de voorgrond te plaatsen. Het is natuurlijk geen garantie voor succes, maar statistisch gezien zal je een grotere kans hebben om het punt te winnen.

Ken de waarde van elk punt

Niet alle punten hebben dezelfde waarde. Om deze reden stellen we voor dat je probeert moediger te zijn op momenten dat je niets te verliezen hebt, en behoedzamer te spelen wanneer het punt erg waardevol is.

Bijvoorbeeld:

De tegenstander serveert en is daardoor in het voordeel omdat hij onmiddellijk de netpositie kan innemen. Logischerwijze wint wie serveert, ook telkens het game. Als je er van uitgaat dat je dat game niet hoeft te winnen, is het een interessant moment om tijdens de punten te proberen riskantere shots te testen. Bij de stand 30-30 verandert dat dan. De druk ligt nu bij je tegenstrever die geen breakpoint wil tegenkrijgen. Concentreer je dan terug op geen fouten maken en breng opnieuw die behoedzame zekerheid in je slagen. Doe hetzelfde bij 40-40 en vergroot zodoende je kans om toch een break te realiseren.

Het innerlijke

Zoals vermeld in de inleiding, is het glas halfleeg of halfvol, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Zelfs al heb je een off-day, dan nog zijn er steeds goede momenten. Een goed shot, een goede volley, een goede return, of gewoon op het juiste moment een fout van de rivalen forceren. Als jij en je partner deze kleine momenten gebruiken om jullie op te vrolijken en je tegenstander een andere energie te laten zien, kunnen ze een keerpunt in de wedstrijd betekenen.

Iedereen zag of maakte zeker ooit een wedstrijd mee, waarin één van de teams veel sterker was dan het andere en de wedstrijd toch gelijk opging. Het paar dat je misschien op voorhand als verliezer aangaf, sloot de set echter op een onverwachte manier af met een break en won de volgende set zelfs met 6-0. De break in de eerste set bracht de rivalen tot zinken en alle positieve momenten uit die set, werden door het sterkere team vergeten.

Je kan altijd het beste in jezelf naar boven halen als je de mogelijkheid ziet om op moeilijke momenten alleen aan het positieve te denken.

Juan Lebron frustrated because of having a bad day

Beheer van rusttijden

Pauzetijden maximaal gebruiken, wordt veel gebruikt in wedstrijden. Als je merkt dat je tegenstander op een hoog niveau speelt en je je niet op je gemak voelt, haal dan het meeste uit de rusttijd tussen punten en tussen kantwissels.

Er zijn verschillende redenen waarom het goed kan zijn deze wachttijd te verlengen:

  1. De tegenstander heeft wel meer tijd om na te denken; maar ook om ongeduldig te worden. Wie aan de winnende hand is heeft over het algemeen de neiging de rusttijden in te korten om de concentratie niet te verliezen. Probeer daar eventueel op in te spelen.
  2. Rituelen: het is handig om rituelen of routines ​​te hebben om u op belangrijke momenten te concentreren en deze toe te passen in de rustmomenten tussen punten of games. Ze zijn een manier om het spelniveau tijdens de wedstrijd op een stabiel niveau te houden.

Tot slot, en bij wijze van samenvatting, als je merkt dat je niet op het niveau speelt dat je had gehoopt, gooi dan de handdoek niet in de ring. Probeer enkele van deze tips in de praktijk te brengen en onthoud dat het spel tot het laatste punt niet voorbij is. Denk altijd positief en in termen van “de volgende bal sla ik binnen” in plaats van “ik sla geen bal binnen”. Blijf animo in jullie spel brengen en vergeet het negatieve! Lees eventueel ook nog eens de tips over een analyse van je tegenstrevers maken. Misschien helpen sommige van die tips om jullie wedstrijd te doen kantelen.

Een slechte dag met padel is beter dan een goeie dag zonder padel 😃

We hopen dat dit jullie zal helpen wedstrijden te winnen zelfs wanneer je slecht aan het spelen bent. Gegroet, en tot ziens op de piste.

Onze laatste artikelen

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak
Volg en like ons aub:
fb-share-icon