Waarom padel nog geen Olympische sport is?

06/09/2021

Op de Olympische Spelen in Tokio van enkele weken terug hebben we geen padel gezien. Vele padelfans vragen zich daarom af waarom padel nog geen Olympische sport is. Bij het zien van sommige disciplines is het inderdaad vreemd dat deze sport nog niet werd opgenomen. In dit artikel bespreken we waarom dat zo is.

Vereisten om padel een Olympische sport te laten zijn

Hoewel er niet veel vereisten zijn, stelt het Olympisch Handvest VIER vereisten waaraan moet worden voldaan:

1. Een internationale federatie hebben

Er moet een internationale federatie zijn die is goedgekeurd door het Olympisch Comité en die voldoet aan hun ethische code. Deze federatie moet ook verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van internationale normen en het organiseren van kampioenschappen. En uiteindelijk moet deze ook de leiding hebben over de sport in kwestie op internationaal niveau.

2. Voldoen aan de Wereldantidopingcode

De federatie moet zich daarbij houden aan de Wereldantidopingcode om te voorkomen dat spelers illegale middelen gebruiken en, als ze dat toch doen, dienovereenkomstig worden gestraft.

3. Een sport zijn die niet aangedreven wordt door motoren

De discipline in kwestie mag geen motorisch aangedreven sport zijn.

4. Moet in veel landen worden beoefend

Voor opname moet het een sport zijn die door mannen in minimaal 75 landen en 4 continenten wordt beoefend. In het geval van vrouwen worden deze aantallen teruggebracht tot minimaal 40 landen en 3 continenten. Moest deze sport op de lijst van de Winterspelen staan, dan zouden deze aantallen nog lager zijn (minimaal 25 landen en 3 continenten).

Voldoet padel aan de eisen vermeld in het Olympisch Handvest?

Padel voldoet aan de eerste secties, inclusief een internationale padelfederatie die tornooien organiseert en de sport internationaal promoot. Daarnaast is er het professioneel circuit, de World Padel Tour, dat ook bijdraagt ​​aan de groei van de sport en waar je de beste spelers ter wereld kunt zien strijden.

Hoewel padel intussen in toenemende mate buiten Spanje en Argentinië wordt beoefend, hebben we nog met een jonge sport te maken. Onze sport moet zeker nog verder blijven groeien, wil ze ooit een Olympische sport worden.

Er moet ook worden opgemerkt dat er op de Olympische Spelen een beperkt aantal disciplines is en dat er enkele sporten zijn die vast op de lijst staan. Volgens de regelgeving moet een sport minimaal 7 jaar een Olympische sport zijn voordat deze aan de eerste Olympische Spelen mag deelnemen.

De sterke punten van padel

  • De duizelingwekkende expansie in de afgelopen jaren. De boom die padel de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is indrukwekkend. Het is een sport die intussen veel wordt beoefend in andere Europese landen zoals Zweden, Frankrijk en Italië. Het heeft grenzen overschreden en heeft zelfs Aziatische landen zoals Japan bereikt.
  • De vele ambassadeurs die helpen om het te verspreiden. Padel begeestert iedereen en iedereen die het probeert, stopt niet met oefenen. Dat voetballers als Ibrahimovic en ondernemers als Marc Coucke padelclubs oprichten, geeft alleen maar een verdere boost aan onze sport.

Disciplines die verschijnen en verdwijnen van de Olympische Spelen

Er is een merkwaardig feit dat misschien niet iedereen weet. En dat is dat er in elk van de Olympische Spelen disciplines zijn die om verschillende redenen verschijnen of verdwijnen. Als we even terugkijken, deden golf en rugby hun intrede in Rio de Janeiro, twee sporten die al meer dan 90 jaar geen onderdeel waren van de Olympische Spelen.

Meer recent werden er 5 nieuwe modaliteiten bevestigd voor de Olympische Spelen in Tokyo: skateboarden, honkbal, klimmen, karate en surfen.

Padel zal aanwezig zijn op de Europese Spelen van 2023

2023 Europese Spelen Polen

Ongetwijfeld werd afgelopen mei 2021 een eerste stap gezet om van padel een Olympische sport te maken. Toen kondigde de International Padel Federation (IPF), met haar voorzitter Luigi Carraro aan het roer, aan dat padel deel zal uitmaken van de Europese Spelen die in Krakau (Polen) zullen worden gehouden in 2023.

Carraro zelf toonde enkele maanden geleden al zijn droom dat padel in 2024 Olympisch zou kunnen worden. Sterker nog, hij gaf aan dat als padel zou worden opgenomen in de Europese Spelen, het vrij logisch zou zijn om te denken dat ze ook aanwezig zouden zijn op de volgende Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Het officiële logo van de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Bovendien gaf de Italiaanse leider gegevens over wat onze sport over de hele wereld beoefend: “Padel wordt gespeeld in 95 landen. Binnenkort zullen nog 8 landen de Assemblee betreden en in november zullen nog eens 8 landen toetreden, 16 landen zullen binnen zes maanden toetreden. Australië, Japan, China, Mexico, Brazilië, Argentinië, alle Europese landen. Het is niet alleen Spanje, Italië en Zweden, het wordt overal gespeeld”.

Op zoek naar een specifiek artikel? Vind het sneller met behulp van de categorieën.

Algemene banner BV Padel, alle padelmateriaal onder één dak
Volg en like ons aub:
fb-share-icon