Tenniselleboog vermijden bij padel

20/07/2020

Een tenniselleboog is een zeer vervelende kwetsuur die je ook bij padel kan oplopen. Kan je die vermijden? Jazeker! Lees hier waarop je moet letten.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een misleidende term omdat je die niet enkel bij tennis kan oplopen. Vele mensen hebben er mee te kampen zonder dat ze ooit een tennisracket hebben vastgehouden.

De oorzaak van een tenniselleboog moet je zoeken in het overbelasten van spieren en/of pezen van de extensoren (strekkers) van de arm.

De veroorzaakte pijnen voel je meestal aan de buitenkant van de elleboog met in sommige gevallen uitstralingen naar de onderarm, de pols en de hand.

Waarop letten om bij padel een tenniselleboog (epicondylitis) te vermijden?

Teneinde geen last te krijgen van een tenniselleboog zijn er enkele dingen waar je bij padel zeker moet op letten.

Uiteraard start je best altijd met een goeie opwarming. En weet dat je ook bij de opwarming reeds specifieke oefeningen kan doen ter preventie van een tenniselleboog.

Verder hebben de oorzaken uiteraard ook betrekking op je padelracket zelf:

  • Gewicht
  • Soort rubber binnenin
  • Balans
  • Maat handvat en grip

Welk gewicht zou mijn padelracket moeten hebben?

Je padelracket heeft als hoofddoel het absorberen van vibraties bij het slaan van een bal. Wanneer je een racket kiest dat te licht is, worden de vibraties niet genoeg geabsorbeerd en doorgegeven naar de elleboog wat kan leiden tot een tenniselleboog.

Is je racket te zwaar dan heeft dan andere gevolgen. Wellicht kan je die dan niet zo goed in je hand/pols controleren en ga je ballen slaan met een verkeerde techniek. Hier opnieuw kan dit leiden tot een ontsteking van de spieren/pezen in de elleboog.

Onze aanbeveling is dan ook een padelracket te kiezen met een gewicht tussen de 355 en 370 gram.

Welk rubber is het goeie?

De keuze van het rubbertype heeft een invloed op de hardheid van het padelracket.

Kies je voor een racket met een binnenkant in hard rubber, zal het racket de bal niet genoeg dempen, en zorgt dit dus ook voor grotere trillingen in de arm. Bovendien betekent een hard rubber minder kracht, wat dan wil zeggen dat je meer moeite moet doen om de bal aan de andere kant van het veld te krijgen. Hoe meer moeite je moet doen, hoe slechter je techniek zal zijn, waardoor je eerder een tenniselleboog kan oplopen.

Daarom kies je als speler met een tenniselleboog best altijd voor een racket met een zachte tussenrubber. Kijk dus voornamelijk in de richting van rackets met een vulling in schuimrubber (of polyethyleenrubber) en EVA zacht rubber.

De balans van je gekozen padelracket is ook zeer belangrijk!

Zeer nauwe verbonden met het gewicht, bepaalt de balans van je racket, de verdeling van het gewicht. Ga altijd op zoek naar een racket waarmee je de techniek goed kan uitvoeren.

Spelers met een elleboogprobleem, kunnen het best een racket kiezen waarbij de balans (zwaartepunt) dichter bij de pols ligt. Dit geeft de speler een betere wendbaarheid van het racket en resulteert dan ook in minder overbelasting van de arm.

Een te hoge balans (gewicht van het racket in de kop) veroorzaakt verdere onnodige verlengingen (extensies) van de pezen en dit is net wat een elleboog niet wil!

Hierover schreven we ook reeds in ons artikel “Welk padel racket past het best bij mij?”. Lees het zeker nog eens door!

Wat is een goeie overgrip voor je padelracket?

Ook de maat van je handvat van je racket speelt een grote rol bij het overbelasten van je arm. Wanneer de grip te klein of te groot is, knijp je je hand te hard dicht bij het spelen en ga je de spieren en pezen in je onderarm extra belasten.

Is de grip te groot, dan kan je die niet verkleinen en kan je enkel op zoek gaan naar een nieuw racket met kleinere grip om het probleem op te lossen.

Is de grip te klein, dan kan je een overgrip aanbrengen op je handvat. Deze overgrips vergroten uiteraard de maat van je handvat, absorberen tegelijk nog wat meer vibraties en verhelpen ook het makkelijk ronddraaien van je racket door zweethanden.

Een uitermate goeie overgrip is de Hesacore padel grip. Deze innovatieve grip schuif je gewoon over het handvat van je padel racket. Het honinggraat systeem van deze grip bied je meer rust voor de vingers en reduceert bijgevolg stress van de onderarm alsook transmissie van vibraties en uiteindelijk kwetsuren.

Link naar bol.com Hesacore grip
Klik op de afbeelding om te zien wat deze grip kost bij bol.com.

Bestaan voor padelrackets ook schokdempers zoals op tennisrackets?

Jazeker.

In de vorm van doppen, kan je aan beide kant van je racket 2 anti-vibratoren aanbrengen. K-tech, SchockOut en vele andere merken, bieden dit aan. Of ze echt werken indien je sukkelt met een tenniselleboog, durven we niet zeggen. Kwaad doen kan het zeker ook niet.

Link naar bol.com SchockOut demper

Let wel! Dit product lost zeker niet alle elleboogproblemen op. Er is minder trilling, maar een lijdende elleboog moet rusten! Dit product vermindert trillingen, maar laat uw kwalen niet verdwijnen.

Hou je met alle factoren hierboven uitgelegd rekening, dan zijn wij ervan overtuigd dat je een tenniselleboog bij padel, voor een heel groot deel, kan vermijden!

Heb jij last of ooit last gehad van een tenniselleboog? Laat hieronder dan zeker een reactie na en leg uit hoe je er vanaf bent geraakt. Deel je ervaring aub met anderen!

Check alle artikelen uit onderstaande categorieën

Volg en like ons aub:
fb-share-icon